line
12miljoen wegwerp vapes per maand-1

VS kampt met afvalberg van 12 miljoen wegwerp-vapes per maand

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 21 juli 2023

Wegwerp-vapes vormen een ongekende berg afval in de Verenigde Staten. De FDA laat ondertussen onderzoeken of zoete smaakjes in de vapes verboden kunnen worden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Standaardverpakkingen verminderen jeugdgebruik e-sigaret / Drie Maleisische antirookgroepen klagen overheid aan / Positieve relatie tussen antirookmaatregelen en rookprevalentie India. 

Door de webredactie

Iedere maand worden in de Verenigde Staten naar schatting 11,9 miljoen wegwerp-vapes verkocht. Achter elkaar gelegd zouden die een lijn van twee keer de breedte van de Verenigde Staten vormen. Dat betekent ook een hele berg plasticafval waar ook nog batterijen in zitten. Wegwerp-vapes worden in de VS nog met zoete smaakjes verkocht. De Food and Drug Administration (FDA) heeft die smaakjes in e-sigaretten al verboden, maar door een maas in de wettekst geldt die alleen voor navulbare e-sigaretten en dus niet voor wegwerp-vapes. Behalve voor een afvalberg zorgen de vapes voor het initiëren en/of in stand houden van nicotineverslavingen.

Inmiddels heeft de FDA een subsidie van 3,9 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) gegeven aan het Center for Tobacco Research van het Amerikaanse Ohio State University Comprehensive Cancer Center om te onderzoeken wat het effect van zoete smaakjes in e-sigaretten op volwassen rokers is. De studie moet definitieve informatie opleveren over de impact van smaakjes (anders dan tabakssmaak) bij het stoppen met roken door volwassenen. De FDA heeft die informatie nodig om extra regelgeving op te baseren. Als uit de studie komt dat smaakjes geen effect hebben op het stoppen met roken, zal dat een extra reden zijn om ze ook in wegwerp-vapes te verbieden. Zoete smaakjes blijken wel bij te dragen aan de verleiding van jongeren om met e-sigaretten te experimenteren. Zij gebruiken voornamelijk wegwerp-vapes.

In andere landen wordt er al wel actie ondernomen tegen wegwerp-vapes. Frankrijk wil regelgeving aanpassen en verschillende gemeenten in Engeland en Wales willen een verbod op wegwerp-vapes instellen. Volgens The Grocer heeft de e-sigaretindustrie zo’n verbod aan zichzelf te danken, omdat ze te weinig heeft gedaan om bij te dragen aan het opruimen van het afval.
Lees meer in Time

Standaardverpakkingen verminderen jeugdgebruik e-sigaret

Door merk-uitingen van e-sigaretverpakkingen te halen en hun uiterlijk te standaardiseren, worden deze minder aantrekkelijke voor tieners. Dat blijkt uit onderzoek van het Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience aan het King’s College London in samenwerking met Action on Smoking and Health. Het onderzoek bestond uit een enquête onder bijna 2.500 tieners en ruim 12.000 volwassenen en is gepubliceerd in JAMA Network Open. Het is het eerste onderzoek naar de effecten van de aantrekkingskracht van e-sigaretverpakkingen op zowel tieners als volwassenen. Uit het onderzoek blijkt dat het instellen van plain packaging weinig verschil maakt voor volwassenen, maar dus wel kan bijdragen om e-sigaretgebruik onder jongeren terug te dringen.
Lees meer bij The Dentist

Drie Maleisische antirookgroepen klagen overheid aan

Drie Maleisische antirookorganisaties proberen via de rechter de beslissing terug te draaien van de Maleisische minister van Volksgezondheid om nicotine in vloeibare en gel-vorm van de lijst met giftige stoffen te halen. Sinds dat in maart gebeurde kunnen e-sigaretten met nicotine weer verkocht worden in Maleisië, wat het ministerie van Financiën extra accijnsinkomsten oplevert. Maar volgens The Malaysian Council for Tobacco Control (MCTC), the Malaysian Green Lung Association en Voice of the Children begaat de overheid een vergissing, die regelrecht indruist tegen het streven van de regering om een generatiegebonden rookverbod voor iedereen geboren vanaf 1 januari 2007 in te stellen. Door nicotine van de lijst giftige stoffen te halen, staat het de industrie vrij e-sigaretten te vullen met hoge concentraties nicotine. Er worden nu vape-producten op de Maleisische markt gevonden met 50 mg/ml nicotine. In de EU is 20 mg/ml het maximum toelaatbare.
Lees meer bij Free Malaysia Today

Positieve relatie tussen antirookmaatregelen en rookprevalentie India

Op welke manier hebben antirookmaatregelen een effect op de rookprevalentie (de hoeveelheid rokers) in India? Dat heeft het Institute of Public Health onderzocht, zodat gekeken kan worden hoe de verdere implementatie van de Cigarette and Other Tobacco Products Act het beste tot zijn recht kan komen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen bij het zien van ‘Niet Roken’-borden minder geneigd zijn om te roken. Als mensen meeroken met anderen, zijn ze zelf juist sneller geneigd om ook een sigaret op te steken. Mensen die advertenties voor nicotineproducten zien, zijn ook sneller geneigd te roken. En als ze van de schadelijke effecten van nicotinegebruik weten, neemt hun neiging om te willen roken weer af. Met de onderzoeksresultaten kunnen de autoriteiten verder met het invoeren van antirookmaatregelen.
Lees meer bij The Hindu

 

tags:  zwerfafval | vape-hype | nicotineverbod | milieuvervuiling | smaakjesverbod | plastic | plain packaging | nicotine | jongeren | e-sigaret | antirookbeleid