line
amerikaanse jongeren beginnen met vapen ipv sigaretten-1

Amerikaanse jongvolwassenen vapen meer dan ze roken

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 17 november 2023

Amerikaanse jongvolwassenen in de leeftijd van 18-24 jaar gebruiken meer e-sigaretten dan traditionele sigaretten, maar ook het gebruik van vapes is slecht voor de gezondheid. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse leraar waarschuwt voor doden door drugs in vapes / Britse APPG: ‘Tabaksindustrie moet betalen voor rookvrije toekomst’ / Australië krijgt Nederlandse hulp om roken terug te dringen / Juul haalt 1,3 miljard dollar op.

Door de webredactie

Het is niet meer de traditionele sigaret die ervoor zorgt dat Amerikaanse jongvolwassenen (18-24 jaar) verslaafd raken aan nicotine, maar de e-sigaret. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het MUSC Hollings Cancer Center waarvoor data zijn gebruikt van de PATH-studie (Population Assessment of Tobacco and Health), die in 2013 begonnen is. Toen rookte bijna 20 procent van de jongvolwassenen sigaretten en krap 4 procent e-sigaretten. Bij de laatste telling, in 2021, bleek dat het totaal aantal rokers een paar procent gedaald is, maar dat de percentages zijn omgekeerd: 14,5 procent vapet en 6,1 procent rookt sigaretten. Volgens de onderzoekers is het weliswaar bemoedigend dat het traditionele tabaksgebruik daalt, maar is het wel een probleem dat niet-rokers gaan vapen, want daarmee inhaleren ze alsnog allerlei schadelijke stoffen. Bovendien is niet bekend wat het gebruik van e-sigaretten op de lange termijn voor de gezondheid betekent.
Van de 14,5 procent van de 18-24-jarigen die e-sigaretten gebruiken, zegt meer dan de helft nooit een traditionele sigaret te hebben geprobeerd.
Lees meer bij Hollings Cancer Center

Britse leraar waarschuwt voor doden door drugs in vapes

Glynn Potts, een leraar in de buurt van Manchester, waarschuwt voor nare bijwerkingen van het vapen van drugs. Een 12-jarige leerling was in elkaar gezakt na het vapen van ‘spice’, een illegale synthetische drug. De scholier had een flinke trek genomen in de schoolbus en ging onderuit op het schoolplein. Spice staat erom bekend verlammingsverschijnselen te kunnen veroorzaken. Volgens Potts is er te weinig aandacht voor de gevaren van het vapen. Ook is vaker vastgesteld dat jongeren THC en cannabisolie in vapes stoppen. In Manchester zakte in september bijvoorbeeld een jongen in elkaar na het vapen van cannabisolie met een THC-percentage van 90 procent. De politie van Manchester zegt op scholen vaker vapes aan te treffen die zijn geïmporteerd uit het buitenland en illegale toevoegingen bevatten.

Groot-Brittannië staat op het punt allerlei strenge antirookmaatregelen in te voeren, zoals een leeftijdsgebonden tabaksverbod, waardoor er een rookvrije generatie zal ontstaan (al zal de industrie er alles aan doen om dat te voorkomen). Het ministerie van Volksgezondheid zegt ook maatregelen te willen nemen om vapen onder jongeren terug te dringen, door bijvoorbeeld wegwerp-vapes te verbieden en de marketing van deze alternatieve tabaksproducten tegen te gaan. De oproep van Potts maakt duidelijk dat dat hard nodig is.
Lees meer bij de BBC

APPG: ‘Tabaksindustrie moet betalen voor rookvrije toekomst’

De Britse All Party Parliamentary Group (APPG) heeft een rapport uitgebracht waarmee het de overheid oproept om de tabaksindustrie te laten betalen voor een rookvrije toekomst. De APPG is een groep met leden van verschillende partijen die een gedeelde interesse hebben, en hoewel de APPG geen officiële rol in het Britse Parlement heeft, kan het wel advies uitbrengen. Volgens de APPG kost roken in Engeland alleen al 21 miljard pond (ruim 24 miljard euro) in 2023, het dubbele van wat er binnenkomt aan accijns. Met antirookmaatregelen kan er dus veel bespaard worden. Volgens de APPG zouden maatregelen in de volgende parlementsperiode al 3,1 miljard pond (3,6 miljard euro) aan besparingen kunnen opleveren. Ook blijkt uit analyses dat als de tabaksindustrie een toeslag zou gaan betalen volgens het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat dat 700 miljoen pond (zo’n 800 miljoen euro) per jaar kan opleveren.

Bob Blackman, voorzitter van de APPG, zei dat de groep de ambitie van de overheid om een rookvrije generatie te bewerkstelligen, steunt. “Maar om maximale voordelen voor de volksgezondheid, het welzijn en de economie te bewerkstelligen, moet die rookvrije ambitie er voor iedereen zijn”, zei Blackman. “De huidige investeringen zijn daar niet toereikend voor. Daarom roept de APPG de overheid op om een ‘vervuiler betaalt’-toeslag in te voeren voor tabaksfabrikanten, zodat daarmee de nodige financiering ontstaat voor een Tobacco Control-programma waarmee een rookvrije toekomst voor ons allemaal bewerkstelligd kan worden.”
Lees meer bij ASH

Australië krijgt Nederlandse hulp om roken terug te dringen

Prof. Brigit Toebes, hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkt mee aan het INTER-Net-project waarmee Australië roken verder wil terugdringen. INTER-Net staat voor Interdisciplinary Tobacco Endgame Research Network. Toebes maakt deel uit van een multidisciplinair team dat gaat onderzoeken hoe roken in Australië verder ontmoedigd kan worden. Het uiteindelijke doel is om innovatieve oplossingen te stimuleren die de gedragsmatige, commerciële, sociale, biologische, milieu-, economische, politieke en juridische determinanten van tabaksgebruik aanpakken. Toebes zal zich toeleggen op het opzetten van een Global Scientific Network for Law and Tobacco. Het doel is om de komende vijf jaar rechtswetenschappers en juridische kennis/onderzoeken op dit terrein wereldwijd bij elkaar te brengen. De Universiteit van Queensland heeft van de Australische overheid een subsidie van 5 miljoen dollar voor het INTER-Net-project gekregen.
Lees meer bij de RUG

Juul haalt 1,3 miljard dollar op

E-sigaretmaker Juul heeft 1,3 miljard dollar (1,2 miljard euro) aan investeringen opgehaald. De populaire vape-fabrikant verkeert al langer in financieel zwaar weer. Zo moest Juul bijna een half miljard dollar betalen aan meerdere Amerikaanse staten in een schikking over de reclames die de fabrikant specifiek op jongeren zou hebben gericht. Ook Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, dat een miljardenbelang in Juul had genomen, trok zich eerder dit jaar terug (en schikte voor 235 miljoen dollar 6.000 rechtszaken waarin Altria medeverantwoordelijk werd gehouden voor de op jongeren gerichte marketingstrategie van Juul).
Nu heeft Juul een nieuwe zak geld opgehaald. Wie de investeerders zijn, is niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk waar de e-sigaretfabrikant het geld voor in gaat zetten.
Lees meer bij Reuters

tags:  eindspel tabak | spice | vape-hype | cannabis | Juul | scholen | gezondheidsschade | rookvrije generatie | e-sigaret | rookverbod | onderzoek