line
altria schikt aanklachat vape epidemie-1

Altria schikt 6.000 rechtszaken voor 235 miljoen dollar

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 19 mei 2023

Altria schikt voor 235 miljoen dollar bij elkaar 6.000 rechtszaken waarin de tabaksfabrikant medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de e-sigaretepidemie onder jongeren. Verder in Kort buitenlands nieuws: Brits politicus verzweeg familiebelang bij vape-bedrijf / Brits vape-recyclingplan looft gratis vapes uit / Roken kost Londen bijna 3 miljard euro per jaar / Indiase moeders in actie tegen roken / Maleisië introduceert vergunning tabaksverkoop / Franse bevolking is voor extra antirookmaatregelen / Zuid-Afrika: extra accijns op e-sigaretten.

Door de webredactie

Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, heeft een schikking getroffen die zo goed als alle rechtszaken tegen het tabaksbedrijf rond e-sigaretmisstanden van Juul moet beëindigen. De schikking van in totaal 235 miljoen dollar (omgerekend ruim 217 miljoen euro) werd getroffen vlak nadat de openbare scholen van San Francisco hun zaak hadden bepleit voor de rechter. De scholen hadden Altria aangeklaagd omdat de tabaksgigant tot maart dit jaar voor eenderde eigenaar was van e-sigaretfabrikant Juul. Juul wordt ervan beschuldigd zijn marketing op jongeren te hebben gericht door bijvoorbeeld influencers te betalen voor het promoten van de Juul e-sigaret op sociale media als Instagram en TikTok. Juul is daar zelf ook voor aangeklaagd en heeft meerdere schikkingen getroffen (waaronder met 33 Amerikaanse staten voor bijna een half miljard dollar en met de stad Chicago voor 23,8 miljoen), zonder schuld te bekennen.
Lees meer bij Reuters

Brits politicus verzweeg familiebelang bij vape-bedrijf

De conservatieve Britse parlementariër Adam Afriyie (Tories) is een pleitbezorger van e-sigaretten als oplossing voor de tabaksepidemie. Maar uit onderzoek is gebleken dat hij heeft verzwegen dat zijn familie verdient aan wegwerp-e-sigaretten. Zijn vrouw is namelijk aandeelhouder in een bedrijf dat wegwerp-vapes verkoopt. De Labourpartij noemt Afriyie’s belangenverstrengeling een ‘lobby-schandaal’, ook omdat Afriyie voorzitter was van de All-Party Parliamentary Group (APPG) on Vaping, die bij de overheid heeft gepleit in het voordeel van e-sigaretgebruik.

Het is niet voor het eerst dat Afriyie in opspraak raakt. In 2021 kwam naar buiten dat hij in de raad van bestuur zat van Elite Growth, een bedrijf dat wegwerp-vapes met medische wiet verkoopt. Die functie was weliswaar onbezoldigd, maar Afriyie was niet transparant geweest over deze functie en had die nergens openbaargemaakt.
Lees meer bij iNews

Brits vape-recyclingplan looft gratis vapes uit

Producenten van (onderdelen van) e-sigaretten, vape-winkels en de Britse posterijen zetten samen een recyclingprogramma voor wegwerp-e-sigaretten op. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er iedere week 1,3 miljoen wegwerp-vapes worden weggegooid in het VK. E-sigaretgebruikers kunnen hun gebruikte e-sigaretten inleveren bij deelnemende vape-winkels of opsturen naar centra waar ze gerecycled worden. Royal Mail faciliteert dit door de vapes gratis te versturen. Bij wijze van incentive wordt voor elke tien verstuurde vapes een gratis vape uitgeloofd. Het plan zal eerst in Londen, Birmingham en Manchester worden uitgevoerd en moet daarna over het hele land worden uitgerold.
Lees meer bij iNews

Roken kost Londen bijna 3 miljard euro per jaar

Er zijn bijna 800.000 gebruikers van tabaksproducten in Londen. Roken kost de Britse hoofdstad jaarlijks 2,6 miljard pond (omgerekend bijna 3 miljard euro) door tabak-gerelateerde ziekten, verlies van banen en inkomsten ten gevolge van roken, alsook voortijdig overlijden. Dat blijkt uit een economische analyse die is gefinancierd door antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH). Ook rokers zijn veel geld kwijt aan hun verslaving, jaarlijks gaat het in totaal om 1,9 miljard pond (bijna 2,2 miljard euro).
Lees meer bij ITV

Indiase moeders in actie tegen roken

Moeders in de Indiase deelstaat Assam riepen op Moederdag de nationale regering op om kinderen te beschermen tegen de gevaren van roken en een nicotineverslaving. De oproep werd geïnitieerd door consumentenstichting Consumers’ Legal Protection Forum (CLPF). De moeders vragen om antirookmaatregelen als het ophogen van de tabaksleeftijd naar 21 jaar, rookverboden op openbare plekken, het verbieden van het per stuk verkopen van sigaretten en een wet die ervoor zal zorgen dat kinderen een rookvrij leven kunnen leiden.
Lees meer bij East Mojo

Maleisië introduceert vergunning tabaksverkoop

De Maleisische overheid heeft een vergunningstelsel voor de verkoop van tabaksproducten ingevoerd. De overheid heeft 60.000 tabaksverkopers geïdentificeerd die een vergunning aan moeten vragen om tabak te mogen blijven verkopen. Inmiddels zijn er 16.000 vergunningen uitgedeeld. Die moeten ook elk jaar vernieuwd worden. Met het vergunningstelsel kan de overheid controle houden op de hoeveelheid en op de locatie van de verkopers en zo de tabakswetten beter handhaven.
Lees meer bij New Straits Times

Franse bevolking is voor extra antirookmaatregelen

Frankrijk probeert al lang om roken te ontmoedigen en heeft daartoe allerlei antirookmaatregelen aangenomen. Maar uit onderzoek van eClinicalMedicine Journal (onderdeel van The Lancet) blijkt dat de meerderheid van de bevolking vindt dat er strengere maatregelen mogen komen. Zo vindt 73 procent dat er rookverboden in de privésfeer mogen komen (zoals op roken in de auto als er kinderen aan boord zijn en roken op het balkon). Verder vindt 70 procent dat er een verbod in de semi-privésfeer mag komen, zoals in een gedeelde tuin. Ook vindt 69 procent dat er rookverboden in de openbare ruimte bij moeten komen, zoals op schoolpleinen, speeltuinen, parken en stranden.
Lees meer bij Pourquoi docteur

Zuid-Afrika: extra accijns op e-sigaretten

Zuid-Afrika voert in juni een extra accijnsverhoging op e-sigaretten door. E-liquids gaan met 2,9 rand (omgerekend 0,14 euro) per ml omhoog. Een verpakking van 100 ml e-liquid kost nu 200 rand (9,61 euro) en gaat met 290 rand (13,93 euro) omhoog en zal 490 rand (23,53 euro) gaan kosten. De e-sigaretindustrie is het daar niet mee eens. Volgens belangenvereniging Vapour Products Association South Africa is de accijnsverhoging te hoog en zal het e-sigaretgebruikers ertoe aanzetten om traditionele sigaretten te gaan gebruiken. Volgens de Research Unit on the Economics of Excisable Products (REEP) is de accijnsverhoging juist nog niet hoog genoeg om het gebruik van e-sigaretten verder te ontmoedigen.
Lees meer bij News 24

 

tags:  milieuvervuiling | Juul | vergunningstelsel | vape-industrie | tabaksdoden | PMI | e-sigaret | rookverbod | antirookbeleid | accijns | rechtszaak | aandelen