line
e-sigs op recept in nieuw zeeland-1

‘E-sigaretten voortaan op recept in Nieuw-Zeeland’

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 17 maart 2023

Door e-sigaretten voortaan alleen nog op recept te verkopen, kan Nieuw-Zeeland de e-sigaretepidemie onder jongeren tegenhouden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Juul betaalt 23,8 miljoen aan Chicago wegens marketing op jongeren / Minder tabak, maar meer e-sigaretten onder Franse jongeren / Oman stelt plain packaging verplicht / 100 studenten op de bres tegen e-sigaretten in Sacramento.

Door de webredactie

Hoewel Nieuw-Zeeland een zeer strikt antirookbeleid voert, waardoor nog maar 8 procent van de bevolking rookt (in Nederland is dat nog ruim 20 procent), is er sprake van een e-sigaretepidemie onder jongeren. Tussen 2019 en 2021 is het aantal dampende jongeren verdrievoudigd. Een aantal beroepsverenigingen van artsen heeft de overheid opgeroepen het voorbeeld van Australië te volgen en e-sigaretten alleen nog op recept te verkopen. Wie e-sigaretten wil gebruiken, bijvoorbeeld als hulpmiddel om te stoppen met roken, moet daardoor eerst naar de dokter. Jongeren zullen daarmee moeilijker aan e-sigaretten kunnen komen. Uit onderzoek is gebleken dat 30 procent van de dampende jongeren nooit een sigaret heeft gerookt, waardoor de e-sigaret voor hen het begin van een nicotineverslaving kan zijn, met alle schadelijke gevolgen voor de gezondheid van dien. De Spaanse antirookexpert Esteve Fernández waarschuwde onlangs nog voor de opkomst van e-sigaretten in Nieuw-Zeeland. Hij deed die uitspraak in een vraaggesprek over een tabaksvrije generatie in het land, door de invoering van een leeftijdsgebonden rookverbod. Onder die wet worden e-sigaretten vooralsnog wel toegestaan. De e-sigaret wordt volgens Fernández gebruikt “om een nieuwe generatie rokers te creëren.”
Lees meer in The Guardian

Juul betaalt 23,8 miljoen aan Chicago wegens marketing op jongeren

E-sigaretfabrikant Juul moet 23,8 miljoen dollar betalen (omgerekend 22,6 miljoen euro) aan de gemeente Chicago. Dat is de uitkomst van een zaak die tegen de e-sigaretfabrikant was aangespannen vanwege het gericht op jongeren marketen van zijn waar. Juul heeft uiteindelijk geschikt waardoor het bedrijf geen schuld hoeft te bekennen. Het bedrag zal ten goede komen aan ontmoediging van e-sigaretgebruik onder jongeren. Dit bedrag komt boven op de bijna 440 miljoen dollar die Juul in schikkingen met andere Amerikaanse staten en gemeenten moet betalen.
Lees meer in Chicago Sun-Times 

Minder tabak, maar meer e-sigaretten onder Franse jongeren

Iets minder dan een op de twee Franse jongeren van 17 jaar (46 procent) heeft in 2022 een sigaret geprobeerd. Dat is een afname van 13 procent ten opzichte van 2017, zo blijkt uit onderzoek van l’Observatoire français des drogues et des tendances addictives (OFDT) onder 23.000 jongeren van 17. Wat wel opvalt is dat het e-sigaretgebruik onder hen in vijf jaar tijd is verdrievoudigd. Onder single meisjes is het zelfs verzesvoudigd.
Lees meer bij L’Obs

Oman stelt plain packaging verplicht

Na Saoedi-Arabië is Oman het tweede land in het Midden-Oosten dat plain packaging (het verwijderen van merkuitingen, advertenties, kleuren en logo’s van verpakkingen) verplicht stelt om het roken minder verleidelijk te maken. De WHO heeft die beslissing ‘belangrijk en pionierend’ genoemd. Oman wil het tabaksgebruik in 2025 met 30 procent hebben verminderd en plain packaging moet daaraan bijdragen. Ook zal ten minste 65 procent van het oppervlak van de pakjes voortaan een gezondheidswaarschuwing moeten bevatten.

In Groot-Brittannië overweegt men ondertussen om ook plain packaging voor e-sigaretten in te voeren. Deze week heeft de Tweede Kamer in Nederland een motie aangenomen van D66-lid Jeanet van der Laan met dezelfde strekking.
Lees meer bij Muscat Daily

100 studenten op de bres tegen e-sigaretten in Sacramento

In Sacramento zijn honderd studenten de straat op gegaan om de aandacht te vestigen op hoe de tabaksindustrie de lokale wetgeving probeert te omzeilen. In Californië is onlangs bij herhaling vastgesteld dat de industrie moet stoppen met smaaktoevoegingen aan tabak. Desondanks vinden de studenten dat de industrie er alles aan probeert te doen om mensen aan de nicotine te krijgen. “De tabaksindustrie moet ter verantwoording geroepen worden over de manier waarop zij gemarginaliseerde groepen manipuleert, vernedert en uitbuit”, zei een van de studenten.
Lees meer bij CBS News

 

tags:  vape-hype | nicotineverslaving | smaakjesverbod | rookvrije generatie | plain packaging | jongeren