line
rjreynolds omzeilt smaakjesverbod-1

R.J. Reynolds omzeilt direct smaakjesverbod tabak in Californië

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 13 januari 2023

Tabaksproducent R.J. Reynolds lanceerde ‘non-menthol’-sigaretten met ‘een nieuwe frisse twist’ om het nieuwe smaakjesverbod voor tabak in Californië te omzeilen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse Labourpartij wil ook generatiegebonden tabaksverbod / Sigaretten zijn in Jordanië nog altijd favoriet / Inwoners van Londen aangemoedigd te stoppen met roken / Armste Fransen besteden 30 procent inkomen aan tabak.

Door de webredactie

Terwijl R.J. Reynolds tot het laatst heeft geprobeerd het smaakjesverbod voor tabaksproducten in Californië tegen te houden, kwam de tabaksfabrikant direct na het ingaan ervan vorige maand met een nauwelijks verhulde poging het verbod te omzeilen. R.J. Reynolds bracht meteen nieuwe versies van Camel en Newport, voorheen in mentholsmaak verkrijgbaar, op de markt. Deze ‘non-menthol’-versies lokken rokers met aanbevelingen als ‘een smaak die de zintuigen bevredigt’ en ‘een nieuwe frisse twist’. De nieuwe producten zijn aangekondigd met de campagne-slogan ‘California, we’ve got you covered’ en ‘Experience the unexpected’. Volgens The New York Times zien critici de campagne als een provocatie van de autoriteiten in Californië die het verbod moeten handhaven. Onder dat verbod vallen ook verpakkingen en claims die suggereren dat een tabaksproduct een smaak heeft. Volgens R.J. Reynolds voldoen de nieuwe producten aan de wettelijke voorschriften en bevatten ze geen ‘te onderscheiden smaak of aroma anders dan tabak’. Uit de ingrediëntenlijst blijkt dat de sigaretten de verkoelende synthetische stof WS-3 bevatten, die ook in e-sigaretten is gevonden. Hoogleraar Robert Jackler van Stanford Medicine noemt de campagne ‘schandelijk’. “Wat me het meest verbaast is dat het niet gecamoufleerd wordt. Ze zeggen: ‘dit is onze menthol-vervanger. En trouwens – wink, wink – het is niet echt menthol’.” In juni 2021 onthulde Trouw dat ondanks het smaakjesverbod in de EU, tabaksfabrikanten nog steeds kleine hoeveelheden menthol aan de tabak toevoegen.
Lees meer bij The New York Times

Britse Labourpartij wil ook generatiegebonden tabaksverbod

De Britse Labourpartij overweegt een leeftijdsgebonden verbod op de aankoop van sigaretten voor te stellen, zoals dat in Nieuw-Zeeland is aangenomen. Daar wordt een leeftijdsgebonden tabaksverbod ingesteld waardoor iedereen die na 1 januari 2009 is geboren nooit meer legaal sigaretten kan aanschaffen. Zo ontstaat een rookvrije generatie waarmee roken uiteindelijk uit de samenleving wordt gebannen. Volgens Wes Streeting, de schaduwminister van Volksgezondheid namens Labour, zou dat een frisse, radicale manier van denken zijn die het doel van de overheid om in 2030 rookvrij te zijn, waar kan maken. Eerder werd bekend dat de huidige minister van Volksgezondheid juist van plan was om nieuwe antirookmaatregelen van tafel te halen. Schaduwminister Streeting komt daartegen in het geweer – Britse schaduwministers hebben geen macht, maar hebben de taak het regeringsbeleid te bekritiseren en alternatieven aan te bieden. Hij zegt erg benieuwd te zijn naar de Nieuw-Zeelandse wet.
Lees meer bij Daily Mail

Sigaretten zijn in Jordanië nog altijd favoriet

Jordaniërs prefereren traditionele sigaretten nog altijd boven alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten. Volgens dr. Bassam Hijjawi, het hoofd van de Jordanian National Anti-Smoking Society gebruikt 41 procent van de rokers in Jordanië traditionele sigaretten, tegenover 17,1 procent die e-sigaretten dampt. Ook is het overgrote deel van de rokers mannen: 65,3 procent. Volgens de WHO heeft Jordanië het hoogste tabaksgebruik ter wereld. Ook wordt er door Jordaanse families meer aan tabak uitgegeven dan aan eten.
Lees meer bij Jordan News

Inwoners van Londen aangemoedigd te stoppen met roken

Met de campagne ‘New Year, New You’ worden inwoners van Londen erop gewezen dat het kan lonen om te stoppen met roken. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee. Iemand die stopt met roken kan zo 40 pond (omgerekend 45 euro) per week, ofwel 2.000 pond (ruim 2.250 euro) per jaar besparen. Mensen die wonen of werken in Londen kunnen gratis rookstophulp krijgen in de vorm van nicotine-vervangende therapie en een-op-een-begeleiding gedurende twaalf weken.
Lees meer bij City Matters

Armste Fransen besteden 30 procent inkomen aan tabak

Ook in Frankrijk is berekend wat een roker gemiddeld kwijt is aan zijn verslaving: 207 euro per maand, 2.484 per jaar. De Alliance contre le tabac (ACT) publiceerde de berekeningen deze week met de constatering dat ‘de tabaksindustrie niet alleen de gezondheid ruïneert’. Uit het onderzoek blijkt dat sommige van de minst draagkrachtige huishoudens tot 30 procent van hun uitgaven aan sigaretten besteden. Een op de vijf Fransen geeft aan dat hij afziet van bepaalde aankopen of activiteiten om tabak te kunnen kopen. Dat is vooral het geval onder jongeren (42 procent van 25-34-jarigen) en onder ouders (29 procent van de mensen met een kind onder de 18). Onder hen heeft de helft, afgezien van uitgaven voor primaire levensbehoeften zoals voeding, uitgaven voor gezondheid of hygiëneproducten. ACT constateerde ook dat juist bij de laagste inkomens het meeste wordt gerookt. Met het onderzoek wil ACT dan ook aandacht vragen voor de rol van tabak bij het vergroten van sociale verschillen en de gezondheidskloof.
Lees meer bij France Info

tags:  tabaksverbod | Reynolds | smaakjesverbod | stoppen met roken | SES | rookvrije generatie