line
e-sigaret hept bij stoppen fabeltje-1

E-sigaret helpt roker niet makkelijker te stoppen

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 16 december 2022

Rokers die zowel sigaretten als e-sigaretten roken blijken op de lange termijn vooral door te gaan met het roken van sigaretten. Slechts 10 procent stopt met beide, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. Verder in Kort buitenlands nieuws: België scherpt rookbeleid aan / Britse minister Volksgezondheid laat plan voor rookvrije generatie los / JTI investeert in tabaksfabriek in Servië / Hooggerechtshof VS houdt vast aan smaakjesverbod Californië.

Door de webredactie

Rokers die zowel sigaretten als e-sigaretten roken blijken op de lange termijn door te gaan met het roken van sigaretten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de George Washington University in Washington D.C. gepubliceerd in Tobacco Control. De studie geeft daarmee aan dat de e-sigaret rokers niet helpt om van het roken af te komen. De onderzoekers baseerden zich op data uit de Population Assessment of Tobacco and Health Study, een langlopend, nationaal en representatief onderzoek naar tabaksgebruik onder de Amerikaanse populatie. Ze volgden zes jaar lang de rookgewoonten van mensen die in 2013 aangaven zowel te vapen als te roken. Daaruit kwam naar voren dat verreweg de grootste groep (42 procent) de e-sigaret al snel weer terzijde legde en doorging met roken van sigaretten. Slechts 10 procent stopte in korte tijd met zowel roken als vapen en 15 procent ging door met beide, 15 procent stopte snel met de e-sigaret en uiteindelijk ook met roken, 19 procent stopte met roken, maar ging door met e-sigaretten.

“Deze studie laat zien dat op populatieniveau, vapen mensen niet helpt om van het roken af te komen”, stelt hoofdonderzoeker Nandita Krishnan. “Mensen die zowel e-sigaretten als sigaretten gebruiken, krijgen te maken met verhoogde gezondheidsrisico’s en beide producten leveren nicotine af, wat verslavend is. We moeten ze helpen om te stoppen met zowel vapen als roken.” Ter nuancering, geeft Krishnan aan dat de studie is gebaseerd op gegevens die mensen zelf hebben opgegeven. Er is volgens haar extra onderzoek nodig om uit te vinden hoe mensen geholpen kunnen worden om met beide vormen van roken te stoppen.
Lees meer bij EurekAlert

België scherpt rookbeleid aan

De Belgische federale overheid presenteerde deze week een uitgebreid pakket aan beleidsvoornemens om het tabaksontmoedigingsbeleid aan te scherpen. Accijnzen gaan jaarlijks omhoog, er komen ook accijnzen op e-sigaretten, en uit milieuoogpunt worden wegwerp-e-sigaretten in 2025 verboden. Roken wordt verboden in pretparken, dierentuinen, speeltuinen, kinderboerderijen en op treinstations. Rookruimtes mogen ook niet meer. Er komen nadere regels voor de samenstelling van rookwaren, de voorlichting over ingrediënten wordt verbeterd en rookwaren krijgen bijsluiters. Nicotinezakjes en varianten daarvan met cannabis worden verboden, tabaksautomaten worden verboden en voor winkels gaat een uitstalverbod gelden. De overheid gaat ook richtlijnen opstellen voor contacten tussen de tabaksindustrie en overheidsdienaren. De invoering van alle maatregelen gebeurt gefaseerd over de komende jaren.

De Belgische Alliantie voor een Rookvrije Samenleving verwelkomt dit samenhangende pakket aan maatregelen, maar betreurt in een reactie “de traagheid van sommige processen” en de onduidelijkheid over de hoogte van de jaarlijkse accijnsverhogingen. Die moeten wel substantieel zijn, willen ze effect hebben, stelt de Alliantie.
Lees meer bij kanker.be en/of lees het complete overheidsplan

Britse minister Volksgezondheid laat plan rookvrije generatie los

Steve Barclay, de Britse minister van Volksgezondheid, heeft gezegd dat hij het plan voor een leeftijdsgebonden rookverbod los wil laten. Die maatregel zou ervoor zorgen dat de tabaksleeftijd elk jaar met een jaar wordt verhoogd zodat uiteindelijk niemand meer tabak mag kopen. Het was een eerder bedachte maatregel om een rookvrije generatie te creëren en Groot-Brittannië in 2030 rookvrij te laten zijn en daarmee zo’n 500.000 levens te redden. Barclay vindt dat de tabaksleeftijd op 18 jaar moet blijven staan. Antirookexperts stellen dat het een gemiste kans is om jeugdroken tegen te gaan.
Lees meer in The Mirror

JTI investeert in tabaksfabriek in Servië

Japan Tobacco International investeert de komende 5 jaar in totaal 48 miljoen euro in de uitbreiding van de tabaksproductie in zijn fabriek in Senta in Servië. Dat maakte het bedrijf bekend bij de ingebruikname van een nieuwe productielijn ter waarde van 15 miljoen euro. JTI nam de fabriek in 2006 over en is nu de enige buitenlandse producent die lokaal verbouwde tabak verwerkt. De opening was een parade van hoogwaardigheidsbekleders, inclusief premier Ana Brnabic, de Servische minister van handel Tomislav Momirovic en provinciale bestuurders. Zij ontmoetten daar JTI’s vicepresident Takahiro Kumamoto en de Japanse ambassadeur in Servië H.E. Takahiko Katsumata. Servië is partij in het antirookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie FCTC, dat voorschrijft dat beleidsmakers contacten met de tabaksindustrie moeten beperken tot het hoogstnoodzakelijke. Een opening van een tabaksfabriek zou daar niet onder moeten vallen.
Lees meer bij Serbianmonitor

Hooggerechtshof VS houdt vast aan smaakjesverbod Californië

R.J. Reynolds (onderdeel van British American Tobacco) heeft geen mogelijkheden meer om een smaakjesverbod op tabaksproducten in Californië tegen te houden. Nadat zo’n verbod in 2020 was aangenomen, lukte het de industrie om met een peperdure campagne te bewerkstelligen dat er eerst een burgerreferendum aan te pas moest komen om het verbod te bevestigen. November jongstleden stemde de bevolking massaal voor het verbod. De industrie probeerde daarna bij het Amerikaanse hooggerechtshof alsnog te voorkomen dat het verbod op 21 december zou ingaan. Tevergeefs, bleek deze week. Californië is na Massachusetts de tweede Amerikaanse staat waar een smaakjesverbod voor tabaksproducten (inclusief menthol) en e-sigaretten gaat gelden.
Lees meer bij CNBC

tags:  smaakjesverbod | stoppen met roken | rookvrije generatie | tabaksinvestering | JTI | e-sigaret | onderzoek | antirookbeleid