line
bat opnieuw veroordeeld voor belastingontwijking-1

BAT opnieuw veroordeeld wegens belastingontwijking

dinsdag 19 december 2023

In het langlopende geschil tussen de Belastingdienst en British American Tobacco stelde de rechtbank in Haarlem vorige week de Belastingdienst opnieuw grotendeels in het gelijk. Dit keer krijgt BAT een boete van 107 miljoen euro opgelegd.

Door de webredactie

British American Tobacco (BAT) moet over ruim 1,8 miljard euro winst over de periode 2014-2016 alsnog belasting betalen. Ook moet de tabaksfabrikant bijna 107 miljoen euro aan boetes wegens belastingontwijking voldoen. Dat bepaalde de rechtbank Noord-Holland in Haarlem op 15 december in een zaak waarin BAT (navorderings)aanslagen en opgelegde boetes aanvocht.

Het is de tweede keer dat BAT wordt veroordeeld voor opzettelijke belastingontwijking. In oktober vorig jaar oordeelde dezelfde rechtbank dat BAT over de periode 2008-2013 300 miljoen euro aan winst te weinig had opgegeven in zijn belastingaangiftes en dat daarom een boete van 1,3 miljoen euro opgelegd kon worden.

Recordboete van € 1,2 miljard

In deze zaak gaat het steeds om de verrekening van kosten die BAT Nederland betaalt aan dochterbedrijven van het Britse tabaksconcern voor verschillende leveringen en diensten. Tussen 2003 en 2016 zou BAT een holding in Amstelveen hebben gebruikt om zo min mogelijk winstbelasting te betalen, zo bleek uit een publicatie van The Investigative Desk in NRC Handelsblad. In totaal legde de Belastingdienst de tabaksmultinational een recordboete van bij elkaar 1,2 miljard euro op.

Zowel in de uitspraak van vorig jaar (2008-2010; 2011-2013) als die van afgelopen vrijdag (2014-2016) verlaagde de rechtbank om verschillende redenen de bedragen van de belastbare winst en van de boetes. In de laatste uitspraak werd de totale belastbare winst waarover nog geen belasting was betaald bijgesteld van in totaal 11,7 miljard euro naar 1,8 miljard euro. De totale boete ging naar beneden van 127 miljoen euro naar bijna 107 miljoen euro.

Opzettelijk onjuiste aangifte

Met de zaak heeft BAT de schade dus kunnen beperken, wat niet wegneemt dat de rechtbank stevige conclusies velt over de handelwijze van de tabaksproducent. “De rechtbank concludeert dat eiseres opzettelijk een onjuiste aangifte heeft gedaan en dat de opzet erop gericht was dat te weinig belasting zou worden geheven”, aldus het vonnis.

Ook stelt de rechtbank dat BAT onterecht winsten uit verkoop van bedrijfsonderdelen aan het Britse moederbedrijf niet heeft opgegeven. “De rechtbank concludeert dat eiseres in verband met de overdracht van de ondernemingsactiviteiten opzettelijk een winst van bijna € 1,7 miljard buiten haar aangifte vennootschapsbelasting heeft gehouden. De rechtbank rekent haar dit ernstig aan, omdat belastingontduiking een ernstige inbreuk maakt op de gemeenschapsbelangen en op de individuele belangen van eerlijke belastingbetalers. Handelingen zoals die van eiseres dragen bovendien bij aan het ondermijnen van de belastingmoraal. Een stevige boete is daarom op zijn plaats. Deze wordt nog wel verminderd in verband met overschrijding van de redelijke termijn.”

tags:  boete | belastingontduiking | Belastingdienst | aangifte | BAT | rechtszaak | tabaksindustrie