line
boete belastingdienst bat-1

BAT verzet zich tegen recordboete van € 1,2 miljard wegens belastingontwijking

vrijdag 02 oktober 2020

UPDATE 30-10-2020
British American Tobacco (BAT) moet een recordboete van 1,2 miljard euro betalen aan de Belastingdienst wegens belastingontwijking. BAT verzet zich tegen de boete. De zaak is deze week in Haarlem voor de rechter gekomen.

Door de webredactie

De Nederlandse Belastingdienst heeft een claim van 1,2 miljard euro opgelegd aan British American Tobacco (BAT) wegens vermeende belastingontwijking. BAT is een van de grootste sigarettenfabrikanten ter wereld en produceert onder meer de merken Dunhill, Kent, Pall Mall en Lucky Strike. Tussen 2003 en 2016 zou BAT een holding in Amstelveen hebben gebruikt om zo min mogelijk winstbelasting te betalen, zo bleek uit een publicatie van The Investigative Desk in NRC Handelsblad. The Investigative Desk ontdekte in het jaarverslag van BAT over 2018 dat de megaclaim daar gemeld werd.

Naheffing

BAT leende vanuit een in Nederland gevestigde holding grote bedragen uit aan dochterbedrijven in het buitenland, tegen hoge rentepercentages. Hierdoor werd de buitenlandse winst van BAT gedrukt, legt The Investigative Desk uit in NRC. “Omdat de Nederlandse holding de inkomsten meteen weer doorstuurde naar een moederbedrijf in het Verenigd Koninkrijk, betaalde BAT ook in Nederland nauwelijks winstbelasting. In de ogen van de Belastingdienst werd hierdoor de Nederlandse schatkist benadeeld.”

De Belastingdienst legde het in Londen gevestigde bedrijf in 2015 een naheffing van 31 miljoen euro op. Omdat BAT niet wilde betalen, zou dat bedrag in de jaren daarna zijn opgelopen tot ruim 1 miljard euro, inclusief boetes, zo meldt de NOS. Het is niet duidelijk hoe de fiscus tot dit hoge bedrag komt. Voor zover bekend is het de hoogste belastingaanslag die ooit in Nederland is opgelegd.
De belastingdienst kon niet op de zaak reageren.

Onafhankelijke partijen

BAT zegt in een schriftelijke reactie tegen RTL Nieuws dat ze volledig aan alle toepasselijke belastingwetgeving voldoet, “in elk van de 200 markten waar we wereldwijd actief zijn en we voeren alle transacties tussen BAT-groepsmaatschappijen uit volgens het internationaal erkende ‘Arm’s Length-Principle’.” Deze transacties zijn volledig in overeenstemming met wat onafhankelijke partijen zouden hebben betaald, aldus BAT tegen RTL Nieuws, “waardoor het juiste bedrag aan belasting wordt betaald”.

BAT is het daarom oneens met de beoordeling van de Nederlandse belastingdienst en gaat tegen de claim in beroep. De eerste zitting in deze zaak heeft gisteren achter gesloten deuren plaatsgevonden.

UPDATE 30-10-2020

Uit onderzoek van The Investigative Desk voor NRC blijkt dat de vier grootste tabaksmultinationals ter wereld – Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco en Imperial Brands – volop gebruikmaken van Nederlandse vennootschappen. Door per jaar zeker 7,5 miljard euro aan dividend, royalty’s en rentebetalingen door Nederland te sluizen, ontlopen ze in andere landen belastingen. Voor het onderzoek is gekeken naar de financiële gegevens van de tabaksfabrikanten en hun dochterbedrijven wereldwijd, in de periode 2010-2019. 

tags:  boete | belastingontduiking | Belastingdienst | BAT | rechtszaak