line
bat veroordeeld voor belastingontwijking-1

BAT veroordeeld wegens belastingontwijking

Kort binnenlands nieuws

donderdag 20 oktober 2022

De Belastingdienst heeft grotendeels terecht aan British American Tobacco extra aanslagen en boetes opgelegd wegens belastingontwijking, zo oordeelde de rechtbank in Haarlem. Verder in Kort binnenlands nieuws: Van Ooijen beëindigt alcoholtafel Preventieakkoord / Arjen Lubach ontrafelt de vape-hype / Illegale reclame Mr-Joy gemeld bij NVWA / Reclame voor snus op YouTube / Tabaksfabriek Niemeyer definitief dicht.

Door de webredactie

De rechtbank in Haarlem stelt de Belastingdienst goeddeels in het gelijk in een zaak tegen tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) over belastingontwijking. De rechter stelde vast dat BAT ten onrechte zijn winst heeft verlaagd. Dit deed de tabaksproducent door onzakelijk hoge prijzen te betalen voor inkopen van buitenlandse BAT-vestigingen. Twee jaar geleden werd bekend dat BAT zich via de rechter verweerde tegen een aanslag van 1,2 miljard euro plus boetes van in totaal 4 miljoen euro wegens belastingontwijking in de periode 2008 tot 2013. Behalve tegen ongebruikelijk hoge verrekenkosten, maakte de Belastingdienst ook bezwaar tegen leningen aan buitenlandse BAT-vestigingen die werden afgetrokken van de winst. De rechtbank heeft nu weliswaar de aanslagen deels teruggedraaid en de boetes bijgesteld naar 1,3 miljoen euro, maar meer dan de helft van de oorspronkelijke vordering blijft staan.
Voor meer details zie taxlive.nl

Van Ooijen maakt eind aan alcoholtafel Preventieakkoord

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat hij een einde heeft gemaakt aan de overlegtafel rond problematisch alcoholgebruik die uitvoering moest geven aan de doelen van het Nationaal Preventieakkoord. Die doelen zijn nauwelijks dichterbij gekomen, schrijft de staatssecretaris. “Het overleg aan deze tafel heeft niet geleid tot noodzakelijke en aanvullende effectieve maatregelen om de volksgezondheid te beschermen. […] In essentie komt dat omdat de verschillen tussen de standpunten en belangen van bijvoorbeeld alcoholproducenten en gezondheidsorganisaties onoverbrugbaar blijken te zijn.” Van Ooijen zegt met alle betrokken partijen in gesprek te blijven, maar neemt het heft nu zelf in handen. “Een nieuwe fase breekt aan, waarin we niet langer streven naar consensus, maar ons wel blijven verbinden aan de NPA doelen voor 2040”, schrijft hij.
Eerder dit jaar stelde longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, dat het Nationaal Preventieakkoord ook is mislukt als het over het terugdringen van het roken gaat. Van Ooijen zag dat genuanceerder, maar gaf toe dat er ook om de doelen voor roken te halen wel “een schepje bovenop” moet.
Lees de hele brief van Van Ooijen op rijksoverheid.nl

Arjen Lubach ontrafelt de vape-hype

Als e-sigaretten echt bedoeld zouden zijn als hulpmiddel om te stoppen met het roken van sigaretten “dan had de kankerindustrie wel allemaal smaken bedacht die oude mensen lekker vinden, zoals doorgekookte groente en griesmeelpap en telefoonboek.” Aldus Arjen Lubach in zijn Avondshow van woensdag 19 oktober. In de rubriek ‘Tot op de bodem’ brengt Lubach de ontwikkeling van de vape-hype op de hem kenmerkende wijze in beeld. Met een aaneenschakeling van citaten uit de media laat hij zien hoe de tabaksindustrie bedacht dat e-sigaretten niet alleen een afstapje voor rokers kunnen zijn, maar vooral ook een opstapje voor niet-rokers dankzij de zoete fruitsmaakjes. Lubach: “Jonge mensen krijgen hun fruit wel binnen. Vape jij veel? Nee, elke dag twee ons groente en twee stuks fruit.”
Kijk de uitzending terug op npostart.nl

Illegale reclame Mr-Joy gemeld bij NVWA

Onder de titel ‘De kenmerken en werking van een e-sigaret’ plaatste de lokale nieuwssite Nieuws op Beeld een gesponsord verhaal waarin twee keer een link naar de website van e-sigaretaanbieder Mr-Joy is opgenomen. Het verhaal heeft de vorm van een algemene voorlichting over de werking van een e-sigaret. Het gaat niettemin om reclame voor e-sigaretten en dat is onder de Tabaks- en rookwarenwet verboden. Daarom heeft Rookpreventie Jeugd hiervan een melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Zie Nieuws op Beeld om te zien of het artikel al is verwijderd.

Reclame voor snus op YouTube

Nu.nl constateerde dat op YouTube video’s stonden waarmee reclame werd gemaakt voor illegale nicotinezakjes, die ook wel snus worden genoemd. De tabaksvrije zakjes bevatten een poeder met synthetische nicotine. Daardoor vallen ze niet onder de Tabakswet, maar ze zijn sinds een jaar wel verboden onder de Warenwet. Nadat YouTube door Nu.nl was geattendeerd op de illegale reclame zijn de video’s verwijderd. Toch zijn nog steeds wel (oude) op Nederland gerichte reclamevideo’s op het platform voor het product te vinden.
Lees meer op nu.nl

Tabaksfabriek Niemeyer definitief dicht

Precies een week geleden is de tabaksfabriek van Niemeyer in Groningen definitief gesloten. British American Tobacco, eigenaar van de fabriek, besloot twee jaar geleden de productie van shag te verplaatsen naar Duitsland en Hongarije. Hiermee is een eind gekomen aan twee eeuwen tabaksproductie in Groningen. Wat er met het pand, dat een monumentenstatus heeft, gaat gebeuren is nog onduidelijk.
Zie onder meer het Dagblad van het Noorden en Groninger Internet Courant

tags:  vape-hype | Rookpreventie Jeugd | snus | Belastingdienst | Preventieakkoord | tabaksfabrikanten | reclame | staatssecretaris | BAT | e-sigaret | reclameverbod