line
rj reynolds vangt bot bij hooggerechtshof vs-1

R.J. Reynolds vangt bot bij Hooggerechtshof VS

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 12 januari 2024

Een door tabaksfabrikant R.J. Reynolds aangebrachte rechtszaak om het smaakjesverbod voor e-sigaretten in Californië tegen te houden, is door het Amerikaanse Hooggerechtshof afgewezen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Engelse Torbay deelt e-sigaretten uit aan rokers / Meeroken nog altijd een probleem / Antirookorganisatie roept Filipijnse overheid op tot vape-verbod.

Door de webredactie

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een door tabaksfabrikant R.J. Reynolds aangebrachte zaak naar de prullenbak verwezen. Daarmee heeft Reynolds (onderdeel van British American Tobacco) de laatste mogelijkheid verloren om een verbod op smaaktoevoegingen aan rookwaren in Californië tegen te houden. Californië verbood de smaakjes in 2019, maar de tabaksfabrikant deed er alles aan om dat tegen te houden. Reynolds startte campagnes en probeerde door middel van lobby invloed uit te oefenen. Uiteindelijk stemde een meerderheid van de Californiërs in 2022 voor een verbod, en nog wilde de tabaksfabrikant niet accepteren dat de smaakjes niet meer ingezet kunnen worden om jongeren tot roken te verleiden. Nu het Hooggerechtshof heeft besloten dat het verbod wettelijk deugt, trekt Reynolds aan het kortste eind. Desalniettemin probeert de fabrikant op slinkse wijze toch zo veel mogelijk mensen verslaafd te houden aan nicotine.
Lees meer bij Reuters

Engelse Torbay deelt e-sigaretten uit aan rokers

Rokers die willen stoppen met roken kunnen in het Zuid-Engelse Torbay een e-sigaret krijgen. De campagne heet Swap to Stop, ‘ruilen om te stoppen’. De gemeenteraad heeft 50.000 pond (ruim 58.000 euro) uitgetrokken om de campagne te financieren. Rokers die overstappen op e-sigaretten zullen ook begeleid worden bij hun rookstoppoging door Your Health Torbay. De actie is alleen bedoeld voor verstokte rokers. In Torbay gaan ze ervan uit dat e-sigaretten minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan traditionele sigaretten, ook al is het op de lange termijn niet duidelijk wat het gebruik van e-sigaretten voor de gezondheid betekent en bevatten ze ook schadelijke stoffen. De uitdeelactie is onderdeel van een campagne van de Britse overheid om rokers gratis e-sigaret-startkits te leveren die afgelopen voorjaar werd aangekondigd.
Lees meer bij Torbay Weekly

Meeroken nog altijd een probleem

Uit een nieuw onderzoek naar de effecten van meeroken op de gezondheid, blijkt wederom dat meeroken de risico’s op allerlei ziektes verhoogt. De kans op astma, borstkanker, COPD en andere longaandoeningen bij niet-rokers neemt bijvoorbeeld toe als zij blootstaan aan sigarettenrook. Omdat er wereldwijd het meest door mannen wordt gerookt, zijn het vooral vrouwen en kinderen die blootgesteld worden aan tweedehands rook. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat beleidsmakers zich daar meer bewust van worden en gepaste maatregelen treffen.
Lees meer in Nature Medicine

Antirookorganisatie roept Filipijnse overheid op tot vape-verbod

Vapen is populair onder jonge Filipijnen, terwijl e-sigaretgebruik ook verslavend is, slecht voor de gezondheid en een mogelijke opstap naar het gebruik van traditionele tabaksproducten. De South East Asia Tobacco Control Alliance wil daarom dat de Filipijnse overheid een verbod op e-sigaretten invoert. Vapes worden zo op de markt gebracht dat ze aantrekkelijk zijn voor jongeren: met felle kleuren en zoete smaakjes. Daar moet paal en perk aan worden gesteld. Ook moeten er bewustwordingscampagnes komen om jongeren te informeren en ze duidelijk te maken dat ze geen e-sigaretten nodig hebben om zich goed of cool te voelen.
Bekijk de video van ANC 24/7

tags:  vape-verbod | meeroken | rookstophulp | stoppen met roken | Reynolds | rechtszaak | smaakjesverbod | vape-hype