line
miljoen engelse rokers krijgen gratis e-sigaret-1

Een miljoen Engelse rokers krijgen een gratis e-sigaret

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 14 april 2023

De Engelse overheid wil het aantal rokers drastisch terugdringen door aan 1 miljoen rokers een gratis e-sigaret-startkit te geven. Maar er is ook kritiek omdat de e-sigaret nog steeds schadelijk voor de gezondheid en verslavend is. Verder in Kort buitenlands nieuws: Juul schikt weer met Amerikaanse staten / Gat op Russische markt wordt gevuld met Chinese e-sigaretten / Canadees cannabis-bedrijf start joint venture met dochter van BAT / Het eiland Palau verbiedt e-sigaretten / Tabaksleeftijd omhoog naar 21 jaar in Kansas.

Door de webredactie

Om Engelse rokers over te halen om te stoppen met roken, zal de Engelse overheid een miljoen gratis e-sigaret-startkits uitdelen. Zwangere vrouwen wordt daarnaast tot 400 pond (omgerekend zo’n 454 euro) in het vooruitzicht gesteld als ze stoppen met roken. Ook wordt er een consultatie gehouden hoe tabaksfabrikanten overgehaald kunnen worden om het advies om te stoppen met roken in hun sigarettenpakjes op te nemen. Engeland wil in 2030 rookvrij zijn (daar is sprake van als minder dan 5 procent van de bevolking dan nog rookt) en deze actie moet daaraan bijdragen.

Toch zijn antirookorganisaties sceptisch. Overstappen op e-sigaretten is niet per se een oplossing. Esther Croes van het Trimbos-instituut is ook kritisch. Volgens haar werkt deze maatregel niet. Er wordt van uitgegaan dat e- sigaretten ‘minder schadelijk’ zijn dan gewone sigaretten, maar daar kan Croes niet volmondig in meegaan, zo zei ze tegen RTL Nieuws. E-sigaretten kunnen namelijk ook kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. “Plus dat we van veel stoffen de schadelijke effecten nog niet weten.” Rokers die overstappen op e-sigaretten krijgen nog altijd schadelijke stoffen binnen en blijven verslaafd. Beter is dat ze helemaal stoppen met roken. Croes zegt dat ze er in Nederland voor pleit dat e-sigaretten alleen nog op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn. Daarmee kan de mogelijkheid voor jongeren om ermee te experimenteren aan banden worden gelegd.
Lees meer bij de BBC

Juul schikt weer met Amerikaanse staten

Na een eerdere schikking met 33 Amerikaanse staten à 438,5 miljoen dollar vanwege promotie onder jongeren, heeft e-sigaretfabrikant Juul nu ook een schikking getroffen met de staten New York, Californië, Colorado, het District of Columbia, Illinois, Massachusetts en New Mexico. Met deze staten is een bedrag van 462 miljoen dollar overeengekomen. Hiermee is Juul bijna van alle claims af die het aan zijn broek kreeg vanwege de agressieve marketing die een ware vape-crisis onder de Amerikaanse jeugd veroorzaakte. Juul heeft nu schikkingen getroffen met 47 staten en districten en 5.000 individuen en lokale overheden. In totaal kosten die overeenkomsten de fabrikant 3 miljard dollar, uitgesmeerd over jaren. Alleen in Minnesota staat Juul nog voor de rechter.
Lees meer in The New York Times

Gat op Russische markt wordt gevuld met Chinese e-sigaretten

Door de oorlog met Oekraïne hebben grote internationale tabaksfabrikanten zich teruggetrokken van Russische bodem. Dat heeft een gat op de Russische markt gecreëerd, want de vraag naar tabaksproducten is gebleven. Chinese fabrikanten van e-sigaretten zijn daarin gesprongen. Rusland heeft een groeiend aantal e-sigaretwinkels, die hun waar nu vooral uit China halen.
Lees meer bij The Tobacco Reporter

Canadees cannabis-bedrijf start joint venture met dochter van BAT

Charlotte’s Web Inc., een Canadese distributeur van wellness-producten op basis van cannabis, is een joint venture begonnen met AJNA BioSciences PBC, een dochteronderneming van British American Tobacco (BAT). De joint venture gaat een nieuw geneesmiddel op hennepbasis ontwikkelen dat moet helpen tegen een neurologische aandoening. BAT gaat 10 miljoen dollar (omgerekend ruim 9 miljoen euro) investeren in het middel. Charlotte’s Web en AJNA BioSciences PBC zullen allebei 40 procent van de nieuwe joint venture in handen krijgen. Nadat het nieuws van de joint venture bekend werd, gingen de aandelen van Charlotte’s Web met 14 procent omhoog.
Lees meer bij Marketwatch

Het eiland Palau verbiedt e-sigaretten

De republiek Palau, een eiland in Oceanië, heeft de e-sigaret volledig verboden. Dat betekent dat de import, reclame, verkoop en het gebruik van e-sigaretten niet meer mogen. Wie er vanaf 29 mei mee betrapt wordt, kan een boete verwachten van 1.000 dollar (909 euro), oplopend tot 20.000 dollar (18.187 euro). Volgens het ministerie van Volksgezondheid was het aantal jongeren dat met e-sigaretten experimenteerde groeiende. Inmiddels had 7 procent ermee geëxperimenteerd, de jongsten waren 13 jaar.
Palau voegt zich met het verbod bij 47 andere landen die de e-sigaret in de ban hebben gedaan, waaronder Argentinië, Brazilië, Mexico, Suriname en India.
Lees meer bij Tobacco Journal

Tabaksleeftijd omhoog naar 21 jaar in Kansas

In de Amerikaanse staat Kansas gaat de tabaksleeftijd met drie jaar omhoog naar 21 jaar. Vanaf 1 juli mogen er geen tabaksproducten meer verkocht worden aan mensen die jonger zijn dan 21 jaar. De gouverneur van de staat heeft daartoe een wet ondertekend. Met de maatregel hoopt de gouverneur tabaksgebruik verder te ontmoedigen. Kansas is de 42e staat die de tabaksleeftijd heeft verhoogd.
Lees meer bij Fox News

tags:  vape-hype | Rusland | cannabis | e-sigarettenverbod | Juul | tabaksleeftijd | stoppen met roken | marketing | BAT | e-sigaret