line
prevalence of exclusive non-cigarette tobacco smoking-1

Fors meer sigaren- en pijprokers in Groot-Brittannië

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 08 maart 2024

In de afgelopen tien jaar is het aantal Britse gebruikers van sigaren, shisha’s of pijpen vervijfvoudigd. Verder in Kort buitenlands nieuws: PMI wilde Colombiaanse politici fêteren / Misleidende Facebook-reclames voor nicotinezakjes / PMI opent sigarettenfabriek in Tanzania / Ook sigaretten op catwalks in Londen.

Door de webredactie

Het aantal Britten dat sigaren, shisha’s en pijp rookt is in de afgelopen jaren vervijfvoudigd en volgens experts zal dat in de toekomst tot een toename van tabak-gerelateerde kankers (zoals mond- en longkanker) leiden. Uit een nieuw onderzoek van University College of London, gepubliceerd in Nicotine and Tobacco Research, blijkt dat er in 2023 772.800 tabaksrokers waren die geen sigaretten roken. In 2013 waren dat er nog 151.200. Uit het onderzoek blijkt ook dat de groep tabaksgebruikers in deze categorie die het snelst toeneemt, jong is. Verder constateerden de onderzoekers volgens The Standard dat veel volwassenen veronderstellen dat e-sigaretgebruik schadelijker voor de gezondheid is dan traditionele tabaksproducten.
Lees meer in The Guardian

PMI wilde Colombiaanse politici fêteren

Colombia is bezig strengere maatregelen in te voeren tegen tabaksgebruik. Er ontstond een rel in het land toen bleek dat Philip Morris twaalf Kamerleden (voornamelijk van liberale partijen) had uitgenodigd om naar Zwitserland te komen en zij op die uitnodiging waren ingegaan om zich op kosten van Philip Morris in de watten te laten leggen. De Kamerleden bleken dus open te staan voor beïnvloeding van de tabaksproducent, terwijl ze volgens het FCTC-verdrag, waar Colombia sinds 2009 partner in is, de industrie juist op afstand moeten houden. Na de mediarel sloegen de politici de invitatie alsnog af.
Bekijk de video van Noticias Uno op X

Misleidende Facebook-reclame voor nicotinezakjes

“Nicotinezakjes zijn een therapeutisch product dat, via een oromucosale toepassing, helpt bij het stoppen met roken en vapen.” Deze misleidende reclameboodschap konden Australiërs voorbij zien komen in hun Facebook-feed. Daarom heeft de Australische toezichthouder Therapeutic Goods Administration (TGA) gewaarschuwd voor het gebruik van nicotinezakjes. Ze zijn namelijk niet goedgekeurd als rookstophulpmiddel. In advertenties werd er ook reclame voor snus (met tabak) gemaakt, dat als sinds 1991 in Australië verboden is. Dit soort misleidende reclames worden niet alleen in Australië verspreid maar circuleren wereldwijd.
Lees meer bij Generation Sans Tabac

PMI opent sigarettenfabriek in Tanzania

Philip Morris International (PMI) claimt al geruime tijd een rookloze toekomst te willen bewerkstelligen. Als het aan de tabaksproducent ligt, stappen rokers massaal over op zijn alternatieve tabaksproducten, zodat PMI natuurlijk nog wel kan blijven verdienen aan de nicotineverslaving van zijn klanten. Maar het voornemen om rokers van de sigaret af te helpen geldt nog even niet in Afrika. Daar is PMI van plan om in Tanzania een nieuwe sigarettenfabriek te openen. Voorlopig geen ‘rookvrije’ generatie daar.
Lees meer bij The Campaign for Tobacco-free Kids

Ook sigaretten op catwalks in Londen

Na de fashionweek in Parijs, was het de beurt aan Londen om te doen alsof roken weer helemaal cool is. Ook hier liepen modellen met sigaretten in de mond over de catwalk alsof ze een hip accessoire droegen dat deze winter bij geen enkele look mag ontbreken. Modeontwerpers als Edward Crutchley doen de volksgezondheid daarmee geen goed.
Lees meer in The Independent

tags:  onderzoek | rokers | kanker | sigaren | shisha | tabakslobby | FCTC-verdrag | social media | snus | sigaretten | PMI | influencers