line
horecagroothandel sligro stopt ook met tabak-1

Horecagroothandel Sligro stopt ook met tabak

maandag 22 april 2024

Hoewel dat wettelijk niet hoeft gaat horecagroothandel Sligro per 1 juli, wanneer de tabaksban voor supermarkten ingaat, toch stoppen met de verkoop van tabak. ‘We zijn van lekker eten en dat willen we vooral uitdragen’.

Door de webredactie

Daags na de publicatie van de Algemene Maatregel van Bestuur waarmee het verbod op verkoop van tabak en aanverwante producten in de supermarkt wordt geregeld, maakte Sligro bekend ook te zullen stoppen met de tabaksverkoop. De horecagroothandel hoeft dat niet te doen, omdat de wetgeving niet van toepassing is op groothandels, die alleen zakelijke klanten bedienen. In de zelfbedieningswinkels van Sligro zijn rookwaren vanaf 1 juni alleen nog op bestelling verkrijgbaar en vanaf 1 juli helemaal niet meer.

De groothandel blijft wel tot het eind van het jaar rookwaren leveren aan gevangenissen en een groot aantal tankstations, zo meldt het AD. Tankstations mogen nog tot 2030 tabak blijven verkopen en supermarkten in gevangenissen en zorginstellingen zijn uitgezonderd van de tabaksban. Vanaf 2025 zullen zij de tabak, als ze die blijven verkopen, van elders moeten betrekken.

Tabaksban geldt ook voor snackbars

Dat horecagroothandel Sligro met tabak stopt valt wel te verklaren. De tabaksban geldt vanaf 1 juli immers ook voor alle horeca zonder alcoholvergunning, zoals snackbars en broodjeszaken. Onder de Alcoholwet mochten cafés, restaurants en clubs al geen tabak meer verkopen. Uiteindelijk zal de vraag naar tabak bij Sligro dus afnemen.

Volgens het AD zag Sligro in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet aan tabaksverkopen nog flink toenemen als gevolg van het besluit van Albert Heijn om per 1 januari met tabak te stoppen. De tabaksverkoop is daardoor voor een deel verschoven naar kleinere supermarkten, avondwinkels en tankstations die hun inkopen bij Sligro doen. Het aandeel van tabak in de totale omzet van Sligro in het eerste kwartaal steeg van 7 naar 9,2 procent. Op de totale omzet van 659 miljoen euro in de eerste drie maanden komt dat neer op 60 miljoen euro.

Dit jaar nog € 200 mln. aan tabak

Financieel directeur Rob van der Sluijs verwacht dit jaar nog 200 miljoen euro aan tabak te verkopen, grotendeels dus aan gevangenissen en tankstations. Maar daarna is het helemaal voorbij met tabak bij Sligro. “Wij zijn van lekker eten en dat willen we vooral uitdragen”, verklaart Van der Sluijs in het AD. “Nu al liggen sigaretten bij ons niet in het zicht. Je moet je bij de kassa melden en het achter de schermen kopen.”

Of andere horecagroothandels, zoals Hanos en Makro, het voorbeeld van Sligro gaan volgen is nog onduidelijk.

tags:  horeca | groothandel | tabak | gemakszaken | tankstations | supermarkt | tabaksban | verkoopverbod