line
stoppen met roken zal britse winkeliers 11 mld pond opleveren-1

Stoppen met roken zal Britse winkeliers 11 mld. pond opleveren

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 12 april 2024

Uit onderzoek blijkt dat juist Britse lokale ondernemers baat hebben bij rokers die hun laatste peuk uitdrukken. Ex-rokers geven lokaal miljarden meer uit. Verder in Kort buitenlands nieuws: PMI financiert medische rookstopcursussen / Tabaksfabrikanten adverteren in Londense metro / Canarische eilanden verscherpen rookbeleid / Aantal nicotinegebruikers in Nepal neemt toe.

Door de webredactie

Lokale winkeliers zullen er wel bij varen als mensen stoppen met roken. Uit onderzoek van de University of Sheffield, gepubliceerd in Tobacco Control, blijkt dat als rokers stoppen met roken, zij het geld dat ze daardoor overhouden uitgeven in lokale winkels of aan entertainment. Het zou om 10,9 miljard pond (omgerekend bijna 13 miljard euro) gaan dat in de lokale economie wordt uitgegeven. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van de gegevens van 18.721 rokende volwassenen.

Het is niet voor het eerst dat uit onderzoek blijkt dat lokale ondernemers erop vooruitgaan als rokers stoppen met tabaksgebruik. In 2022 analyseerde de Australische Deakin University de huishoudelijke uitgaven van rokers en ex-rokers in vijf sociaaleconomische groepen. Zij rapporteerden dat gestopte rokers in de minst welgestelde groep meer gingen uitgeven aan maaltijden, onderwijs, brandstof en verzekeringen. In de andere groepen besteedden gestopte rokers daarnaast meer geld aan boodschappen, medicijnen en gezondheidszorg, en minder aan alcohol.
Lees meer bij The Guardian

PMI financiert medische rookstopcursussen

Medscape, een toonaangevend bedrijf dat medische opleidingen aanbiedt, blijkt een vijftal cursussen over stoppen met roken te verzorgen, gefinancierd door Philip Morris International (PMI). Dat heeft tot opschudding in de medische wereld geleid, omdat het een absurd idee is dat een bedrijf dat producten maakt waar mensen verslaafd aan raken en ziek van worden, zich bemoeit met gezondheidszorg. Anna Gilmore, professor publieke gezondheid en directeur van de Tobacco Control Research Group aan de Universiteit van Bath, zei dat Medscape “alle geloofwaardigheid heeft verloren en dat het serieuze vragen moet beantwoorden.” Philip Morris heeft volgens haar decennia geleden zijn geloofwaardigheid al verloren, ondanks herhaaldelijke en misleidende pogingen om zijn imago te verbeteren. “Maar nu is het naar een nieuw dieptepunt gezakt”, aldus Gilmore.

Medscape zegt in een reactie dat het een aantal cursussen heeft gestopt om ze opnieuw te beoordelen, maar dat er vooralsnog “geen bewijs is gevonden dat er is afgeweken van Medscapes strike kwaliteits- en integriteitsstandaarden.”
Lees meer bij BMJ

Tabaksfabrikanten adverteren in Londense metro

London Transport heeft meer dan 500.000 pond (omgerekend bijna 600.000 euro) verdiend aan advertenties voor vapes in de Londense metro. Tien e-sigaretfabrikanten hebben advertentieruimte gekocht, waaronder British American Tobacco, Japan Tobacco International en Vaporesso. Het is opmerkelijk dat het deze fabrikanten gelukt is om te adverteren, want er geldt een reclameverbod op tabaksproducten in het Verenigd Koninkrijk. Ook heeft de Londense burgemeester Sadiq Khan strenge reclameregels voor de openbare ruimte ingevoerd. Zo mag er geen reclame meer gemaakt worden voor ongezonde producten. De regels zijn zo streng dat er onlangs een poster waarop een bruidstaart te zien was, verwijderd moest worden. Dat de vape-reclames desondanks door de mazen van de wet zijn geglipt, lijkt te liggen aan het feit dat vapes niet als tabaksproducten gezien worden, terwijl ze wel verslavend zijn, nicotine bevatten en ook slecht voor de gezondheid zijn. Veel jonge mensen nemen de metro, waardoor zij aan de reclames bloot hebben gestaan.
Lees meer bij The Islington Tribune

Canarische eilanden verscherpen rookbeleid

De Canarische eilanden gaan hun antirookmaatregelen aanscherpen. Het zal voortaan verboden worden om op terrassen bij bars en restaurants een sigaret op te steken om zo mensen te beschermen tegen de gevaren van meeroken. Ook worden wegwerp-vapes die niet biologisch afbreekbaar zijn ­– dat zijn, gezien de elektronica erin, de facto alle wegwerp-vapes – verboden en wil de overheid gestandaardiseerde verpakkingen invoeren.
Lees meer bij The Independent

Aantal nicotinegebruikers in Nepal neemt toe

Het aantal nicotinegebruikers in Nepal is van 31,8 procent gegroeid naar 34,1 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Nepal Development Research Institute in het rapport National Survey on Socio-Economic and Policy Aspects of Tobacco Use in Nepal. Het onderzoek laat zien dat 10,7 procent van de tabaksgebruikers traditionele sigaretten rookt en dat 18,9 procent ‘rookloze’ tabaksproducten gebruikt, waaronder de lokaal geproduceerde paan en parag, maar ook e-sigaretten. Het onderzoek laat ook zien dat 17,9 procent van de 15- tot 24-jarigen nicotineproducten gebruikt. Uit het rapport blijkt daarom dat het antirookbeleid in het land niet werkt en dat er nieuwe maatregelen nodig zijn.
Lees meer in My Republica

tags:  wegwerp-vapes | Tobacco Control | nicotineverslaving | antirookbeleid | reclame | reclameverbod | PMI | rookstophulp | stoppen met roken