line
stoppen roken goed voor locale economie-1

Stoppen met roken is goed voor de lokale economie

donderdag 22 september 2022

Het kabinet heeft op Prinsjesdag een dubbele accijnsverhoging aangekondigd. Stoppen met roken wordt dus financieel nog aantrekkelijker, ook voor anderen dan de ex-roker zelf. Uit Australisch onderzoek blijkt dat ex-rokers meer geld uitgeven bij lokale ondernemers. 

Door de webredactie 

Zeven jaar lang vergeleken onderzoekers van Deakin University en de organisatie Quit Victoria de huishoudelijke uitgaven van rokers en ex-rokers in vijf sociaaleconomische groepen. In de minst welgestelde groep gaven gestopte rokers meer uit aan maaltijden, onderwijs, brandstof en verzekeringen. In de andere groepen besteedden gestopte rokers daarnaast meer geld aan boodschappen, medicijnen en gezondheidszorg, en minder aan alcohol.

Maatschappelijke voordelen

Volgens hoofdonderzoeker Anita Lal is het zonneklaar dat de maatschappelijke voordelen van stoppen met roken verder gaan dan de directe gezondheidsvoordelen. “De verschuiving van uitgaven aan tabak naar boodschappen en uit eten gaan suggereert dat lokale bedrijven zoals supermarkten, restaurants en cafés profiteren wanneer mensen stoppen met roken. Als ex-rokers hun geld uitgeven aan goederen en diensten ondersteunen ze Australische ondernemingen in plaats van internationale tabaksbedrijven.”

Betere kwaliteit van leven

Quit-directeur Sarah White is vooral blij dat ex-rokers minder geld uitgeven aan alcohol en meer aan gezondheidszorg en medicijnen. “Ik hoop daarom dat artsen mensen nog actiever gaan aanmoedigen om te stoppen met roken. Maatregelen om mensen te helpen stoppen doen veel meer dan alleen het risico verminderen op een slechte gezondheid in de toekomst. Stoppen leidt ertoe dat mensen hier en nu van een betere kwaliteit van leven genieten.”

Dubbele accijnsverhoging

In Nederland heeft het kabinet aangekondigd de accijns op tabak in twee stappen verder te verhogen. Nu kost een pakje sigaretten van 20 stuks gemiddeld 8 euro. Op 1 april 2023 wordt dat 9 euro, een jaar later 10 euro. Dat betekent dat iemand die een pakje per dag koopt straks 3.650 euro per jaar in rook ziet opgaan – nu is dat trouwens ook al 2.920 euro per jaar. In een tijd van inflatie en stijgende energieprijzen is zo’n bedrag een welkome aanvulling op de huishoudbeurs.

tags:  Stoptober | rookstop | economie | accijns