line
harry mens biedt podium aan philip morris-1

Harry Mens biedt podium aan Philip Morris

woensdag 08 november 2023

In zijn tv-programma Business Class bood Harry Mens op 22 oktober het podium aan Philip Morris-directeur Miguel Matos, die enkele ‘kritische’ vragen pareerde met een glad marketingverhaal. TabakNee deed melding van deze verboden reclame bij de NVWA.

Door de webredactie

In het RTL-programma Business Class van 22 oktober gaf ondernemer-presentator Harry Mens tien minuten het podium aan Miguel Matos, directeur van Philip Morris Benelux. Die kreeg alle kans om alle bekende argumenten van het tabaksbedrijf dat zegt zo graag van de traditionele sigaret af te willen over het voetlicht te brengen. Niet de nicotine, niet de tabak, maar de verbranding ervan maakt sigaretten schadelijk en daarom zijn de alternatieven meer dan 90 procent minder schadelijk, mocht Matos beweren. Zeven keer liet hij vallen dat de alternatieven ‘beter’ zijn en de Nederlandse roker kennis moet kunnen nemen van het wetenschappelijk bewijs daarvoor. Dat dit bewijs slecht onderbouwd is of het resultaat van onderzoek dat direct of indirect door de tabaksindustrie is betaald, bleef onvermeld.

Ontmoeting tijdens Grand Prix

Mens vertelde dat hij Matos tegen het lijf was gelopen tijdens de Grand Prix van Zandvoort. Daar organiseert Philip Morris als sponsor van het Ferrari-team traditioneel netwerkbijeenkomsten die uiteraard in dienst van de lobby staan. Door de ontmoeting te vermelden deed Mens het voorkomen of hij Matos zelf had uitgenodigd, omdat hij geïnteresseerd was geraakt in het verhaal over de transformatie die Philip Morris zegt door te maken.

Gesponsorde gesprekken

Maar het businessmodel van het programma bestaat uit gesponsorde items in het programma, zoals een aparte pagina op de site van Business Class aangeeft. Daar staat: “Business Class biedt diverse adverteer- en sponsoring mogelijkheden in en rondom het tv-programma om uw bedrijfsdoelstellingen op het gebied van marketing en communicatie te helpen realiseren.” Een van de mogelijkheden is een interview met gastheer Harry Mens. Of in dit geval ook sprake is geweest van een gesponsord gesprek, valt niet te achterhalen.

‘Kritisch interview, dus geen reclame’

Bij wijze van disclaimer gaf Mens voorafgaand aan het interview “over een gevoelig onderwerp” aan dat hijzelf 15 jaar geleden is gestopt met roken en dat hij iedereen die rookt aanraadt om hetzelfde te doen. Tijdens het gesprek stelde hij ook enkele volstrekt machteloze ‘kritische’ vragen. Matos liet zich er niet door van de wijs brengen en gebruikte het interview van 10 minuten om zijn reclamepraatje te houden.

Een redacteur van het programma liet ons weten dat er bij dit gesprek geen sprake was van reclame: “Als u het interview bekijkt, dan ziet u dat Harry Mens kritisch is richting Philip Morris. Het was geen reclame voor de fabrikant.”

TabakNee heeft melding gemaakt van het interview bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, omdat het als verboden reclame voor rookwaren moet worden gezien.

tags:  sponsoring | sluikreclame | tabaksreclame | PMI | aangifte | reclameverbod | nvwa | tabakslobby