line
tabakslobby dringt weer door tot world economic forum-1

Tabakslobby dringt weer door tot World Economic Forum

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 19 januari 2024

PMI-topman Olczak, maar ook lobbyisten die zich minder openlijk manifesteren, waren deze week weer aanwezig op het World Economic Forum in Davos, waar ze toegang hebben tot ministers en beleidsmakers. Verder in Kort buitenlands nieuws: WHO: Tabaksgebruik neemt wereldwijd af / ‘Nieuw-Zeelandse overheid moet ingrijpen om jeugd-vapen te voorkomen’ / ‘Rapport over vapen van VS Surgeon General nodig’.

Door de webredactie

Philip Morris International-topman Jacek Olczak kreeg deze week tijdens het World Economic Forum (WEF) het podium in het Journal House van de Wall Street Journal. Op dit podium spreekt de commerciële afdeling van de krant met topmensen uit het bedrijfsleven. Olczak kreeg er woensdag de ruimte om zijn verhaal over de transformatie van PMI uit te dragen in een sessie die ging over de omgang met ‘the fifth estate’, ofwel de uitingen van bloggers, activistische journalisten van niet-traditionele media en mensen op social media. Olczak ziet in de democratisering van de conversatie alleen maar voordelen, stelde hij, want zo kan PMI sneller inspelen op wat er over zijn bedrijf wordt beweerd.

Ook Eddy Pirard, CEO van Japan Tobacco International, is aanwezig op het WEF. Daar had hij volgens Azernews een ontmoeting met de minister van Economische Zaken van Azerbeidzjan over wederzijdse samenwerking, onder andere tijdens de COP29-klimaatconferentie die eind van dit jaar in het land wordt gehouden.

Olczak en Pirard zijn in alle openheid aanwezig op het elitefeestje in Davos. Andere tabakslobbyisten verschuilen zich er achter andere functies. Zo nam de Belg Jeroen Dhanens dinsdag deel aan een paneldiscussie in het Belgian House als lid van de International Chamber of Commerce Belgium (ICC), een lobbyclub van het internationale bedrijfsleven. Andere deelnemers waren onder anderen Annelies Verlinden, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, en Kristian Vandewaeren, hoofd administratie van de Belgische douane.

Dhanens is in het dagelijks leven Directeur Corporate Affairs van Japan Tobacco International (JTI) en krijgt door zijn deelname aan de paneldiscussie en het WEF toegang tot de Belgische politiek. Dat is problematisch omdat België, net als Nederland en alle andere Europese lidstaten het kaderverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft geratificeerd, waarin artikel 5.3 bepaalt dat beleidsmakers afstand moeten houden van de tabaksindustrie. Het verdrag geldt voor alle lagen van de overheid, dus ook voor de douane (onderdeel van het ministerie van Financiën).

Dat de industrie via omwegen toch probeert een voet tussen de deur te krijgen, verrast niemand. De tabaksindustrie maakt graag gebruik van lobbyclubs als het ICC. Zo is niet alleen JTI lid van het ICC, maar staan ook British American Tobacco en Philip Morris Benelux op de ledenlijst. Overheden zouden daar extra op gespitst moeten zijn.

Er is ook nog een andere tabakslobbyist tot het WEF doorgedrongen, pr-expert Aaron Sherinian is er als CEO en oprichter van de Radiant Foundation, die zich inzet voor een positieve plek voor het geloof in de maatschappij. Sherinian werkte echter tot 2021 bij PMI als Vice President, Global Communications Transformation. Hoe hij zijn bijdrage aan de promotie en verkoop van een zeer verslavend en gezondheidsschade aanbrengend product rijmt met het geloof en het helpen van de medemens uit naastenliefde, is niet duidelijk.

De industrie is vaker gezien in Davos. In 2020 was Tony Blair te gast op een bijeenkomst tijdens het WEF van The Economist die gesponsord bleek door PMI. En in 2019 presenteerde PMI er nota bene een whitepaper ‘Public Health – Much Harder than Rocket Science’.

WHO: Tabaksgebruik neemt wereldwijd af

Een op de vijf mensen gebruikt tabak, zo blijkt uit een analyse van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat is een flinke afname, want in het jaar 2000 was dat nog een op de drie. De afname laat zien dat tabaksmaatregelen effect hebben, al wil de WHO niet zeggen dat de strijd tegen tabak gestreden is. Er is niet overal sprake van een afname, want in landen als Egypte, Jordanië en Indonesië neemt het tabaksgebruik nog altijd toe. Jaarlijks sterven er wereldwijd nog altijd 8 miljoen mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik.

Een ander geven dat de WHO zorgen baart is dat wereldwijd gemiddeld 10 procent van de kinderen tussen de 13 en 15 jaar een of meer vormen van tabak gebruikt. Eenderde van hen gebruikt alternatieve ‘rookloze’ nicotineproducten. Het rapport geeft aan dat de cijfers waarschijnlijk een onderschatting zijn van de werkelijke aantallen, omdat er van meer dan 70 landen geen gegevens zijn. In ieder geval is er meer actie nodig om het aantal rokers naar beneden te brengen.
Lees meer bij de DW

‘Nieuw-Zeelandse overheid moet ingrijpen om jeugd-vapen te voorkomen’

Jongeren vapen niet ter vervanging van roken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Nieuw-Zeelandse Public Health Communication Center (PHCC) dat data van tien jaar analyseerde. 10 procent van de Nieuw-Zeelandse 14- en 15-jarigen zegt dagelijks te vapen (onder Maori is dat 22 procent) en onder 15-17-jarigen is dat 15 procent. Uit de analyse blijkt dat veel vapende jongeren nooit eerder hadden gerookt. De e-sigaret is daarmee een ingang tot een nicotineverslaving geworden en een mogelijke opstap naar traditionele tabak. Het is daarom belangrijk dat de overheid met maatregelen komt om te voorkomen dat jongeren verslaafd raken.

De in het najaar 2023 aangetreden rechtse Nieuw-Zeelandse regering ligt onder vuur, omdat het plannen om een rookvrije generatie te creëren plots in de ijskast zette om de inkomsten uit accijns niet te missen. Uit het PHCC-onderzoek blijkt eens te meer dat als de overheid voor de korte termijn kiest er op de lange termijn hoge zorgkosten zullen volgen die voortvloeien uit langdurig nicotinegebruik.
Lees meer bij PHCC

‘Rapport over vapen van VS Surgeon General nodig’

Zestig jaar geleden kwam de Amerikaanse Surgeon General, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Volksgezondheid, met een rapport over roken dat voor eens en altijd duidelijkheid schiep over de schadelijkheid van tabaksgebruik. Nu vinden gezondheidsexperts dat er ook zo’n rapport zou moeten komen over vapen. Veel Amerikanen denken dat vapen even schadelijk of zelfs schadelijker voor de gezondheid is dan roken. Dat klopt niet, stellen de gezondheidsexperts, al staat vast dat het gebruik van e-sigaretten wel degelijk ook schadelijk is voor de gezondheid. Bovendien is niet duidelijk wat de gevolgen op lange termijn zijn. De Surgeon General moet daarom helderheid brengen in het debat over de e-sigaret, vinden de gezondheidsexperts.
Lees meer bij AP News

tags:  nicotineverslaving | tabakslobby | WEF | vape-hype | jongeren | vapen | PMI | FCTC-verdrag