line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 31 januari 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nieuwe antirookmaatregelen moeten Deens tabaksgebruik terugdringen / Tony Blair bij door PMI gesponsord event in Davos / Branchevereniging Britse tabakswinkeliers waarschuwt voor ingaan mentholverbod / Fatwa op dampen in Indonesië / Boete op dampen in de Britse auto / Nepalese overheid instrueert tot strenge handhaving tabakswet.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Denemarken: Nieuwe antirookmaatregelen moeten tabaksgebruik terugdringen
De Deense regering heeft voor de jaarwisseling een plan goedgekeurd met nieuwe antirookmaatregelen waaronder plain packaging (het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten), een reclameverbod bij verkooppunten, meer openbare rookverboden waaronder ook in onderwijsinstellingen, roken tijdens schooluren en het instellen van een tabaksleeftijd van 18 jaar. Het plan gaat dit jaar in. In 2018 rookte 31 procent van de Denen. In 2030 moet dat af zijn genomen tot 15 procent.
Lees meer in Tobacco Control

Zwitserland: Tony Blair bij door PMI gesponsord event in Davos
Tijdens het World Economic Forum in Davos was er een evenement georganiseerd door de The Economist en gesponsord door Philip Morris International. Het ging om een discussie over het onderwerp ‘Confronting Global Challenges, Solidarity in an era of retreat’ met als geheime gast voormalig Brits premier Tony Blair. Het lukt PMI steeds vaker om zichzelf te verbinden aan dit soort high profile-gebeurtenissen.
Lees meer op Health Policy Watch

Groot-Brittannië: Branchevereniging tabakswinkeliers waarschuwt voor ingaan mentholverbod
De Britse Association of Convenience Stores (ACS), de branchevereniging voor winkeliers die onder andere tabak verkopen, heeft haar leden gewaarschuwd voor het op handen zijnde verbod op mentholsigaretten. Het verbod gaat 20 mei in.
Lees meer bij Talking Retails

Indonesië: Fatwa op dampen
De Indonesische moslimorganisatie Muhammadiyah heeft een fatwa uitgesproken over dampen. Het gebruiken van een e-sigaret zou haram zijn. De fatwa was al eerder uitgesproken over het roken van gewone tabak, omdat dit slecht voor de gezondheid is.
Lees meer in The Jakarta Post

Groot-Brittannië: Boete op dampen in de auto
De Britse overheid wil een boete instellen voor dampen achter het stuur. De damp kan het zicht in de auto namelijk bemoeilijken, waardoor rijdende dampers een gevaar op de weg vormen. De boetes kunnen oplopen tot 5000 pond (omgerekend 5912 euro).
Lees meer in The Sun

Nepal: Overheid instrueert tot strenge handhaving tabakswet
De Nepalese overheid heeft aan alle districten laten weten dat de antirookwetgeving streng gehandhaafd moet gaan worden. Er mag niet meer in het openbaar gerookt worden en ook geen tabaksreclame gemaakt worden.
Lees meer in The Himalayan Times

tags:  e-sigarettenverbod | Tabakswet | menthol | tabakslobby | antirookbeleid