line
ronald plaskerk invitee van philip morris-1

Ronald Plasterk is dikke vrienden met Philip Morris

dinsdag 28 november 2023

De nieuw voorgedragen verkenner voor de kabinetsformatie, oud-minister en kankeronderzoeker Ronald Plasterk, had bijna geld voor zijn onderzoek aangenomen van Philip Morris, dat hem alsnog uitnodigde in de viproom bij de Grand Prix Zandvoort 2022.

Door de webredactie

De nieuwe beoogde verkenner voor de kabinetsformatie, oud-PvdA-minister en kankeronderzoeker Ronald Plasterk, liet zich vorig jaar bij de Grand Prix van Zandvoort fêteren door Philip Morris International (PMI). In het Stan Huygens Journaal van 6 september 2022 in De Telegraaf staat Plasterk er breed lachend op de foto samen met zijn twee zoons, Willem en Wouter, en de vriendin van de laatste.

Het artikel meldt dat Plasterk, sinds 2020 ook columnist van De Telegraaf, te gast was in de viplounge van tabaksproducent Philip Morris op het circuit van Zandvoort. PMI is sponsor van de renstal van Ferrari, wat in verband met reclameverboden voor tabak tegenwoordig vooral achter de schermen vorm krijgt.

PMI zou onderzoek financieren

In de societyrubriek doet de voormalig minister van OCW en Binnenlandse Zaken, en tegenwoordig bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, uit de doeken dat hij bijna geld had aangenomen van de tabaksfabrikant voor zijn huidige onderzoek. “De voormalige minister van Wetenschap vertelde dat Philip Morris eventueel het onderzoek zou meefinancieren dat zijn instituut Frame Therapeutics doet naar een vaccin tegen kanker. Uiteindelijk ging het niet door, maar aan de tabaksgigant leek het niet te hebben gelegen.”

In de kolommen van de rubriek kreeg PMI’s Benelux-directeur Miguel Matos de kans om een verkooppraatje te houden voor PMI’s alternatieve rookwaar. De sponsoring van Plasterks onderzoek ging mogelijk niet door vanwege de overname in juni 2022 van Frame Cancer Therapeutics door CureVac, pionier op het gebied van vaccins en medicijnen op basis van messenger RNA (mRNA). Plasterk is sindsdien CEO van CureVac Netherlands. Het onderzoek van Plasterk richt zich op immuuntherapie tegen kanker. In zijn Telegraaf-columns toont de ex-PvdA-minister zich een scherp criticaster van links.

Illustere gasten op PMI-feestje

Het Stan Huygens Journaal geeft een beeld van wie PMI, behalve Plasterk en zijn zonen, op de gastenlijst had gezet: tv-kok Herman den Blijker, tv-presentator Martijn Krabbé, ontwerper Piet Boon en directielid van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen Marc van Voorst tot Voorst (die vertelt zich meermaals voor VVD-campagnes te hebben ingezet).

Harry Mens

Dit jaar was de aanwezigheid van Harry Mens bij hetzelfde evenment aanleiding voor een optreden van Miguel Matos in het tv-programma Business Class van de ondernemer-presentator. Daar kreeg Matos tien minuten air-time om zijn verhaal af te steken over de transitie van PMI naar ‘rookloze’ producten. Een paar regels in De Telegraaf, tien minuten televisie en talloze vrienden voor het leven, de viplounge bij de Grand Prix is voor PMI de investering zo te zien meer dan waard. 

tags:  formatie | Formule 1 | FCTC-verdrag | tabaksreclame | PMI | politiek | tabakslobby | tabaksindustrie