line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 september 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Deense regering wil eerste rookvrije generatie in 2030 / Tabaksindustrie wil meepraten tijdens Indiase FCTC-conferentie / Antirookreclame uitgezonden tijden MTV’s Video Music Awards / Rokers sneller geneigd te stoppen bij financiële prikkel / Accijnsverhoging moet tabaksconsumptie Kenya beteugelen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Denemarken: Regering wil eerste rookvrije generatie in 2030
De Deense regering wil dat er in 2030 een eerste rookvrije generatie zal zijn. Daartoe zal zij stappen gaan zetten. Op scholen mag er straks niet meer gerookt worden. Ook wil de overheid overeenkomsten met verkopers sluiten om de verkoop van tabak aan jongeren tegen te houden. Het doel is dat jongeren die nu geboren worden in 2030 nooit met roken zullen zijn begonnen.
Lees meer bij RT

India: Tabaksindustrie wil meepraten tijdens FCTC-conferentie
De federatie van tabaksfabrikanten en –producenten wil ook mee kunnen praten tijdens de bijeenkomst in India van alle partijen die het FCTC-verdrag hebben geratificeerd. Het FCTC-verdrag is een internationaal antirookverdrag van de Wereldhandelsorganisatie. De industrie vindt het oneerlijk dat ze geen inspraak heeft tijdens het congres. Opvallend, want juist in het verdrag staat dat alle partijen de industrie buiten de deur zullen houden als ze nieuw antirookbeleid maken.
Lees meer in The Economic Times

Verenigde Staten: Antirookreclame uitgezonden tijden MTV’s Video Music Awards
Het Truth Initiative heeft tijdens de MTV Video Music Awards, waar in de Verenigde Staten en ver daarbuiten miljoenen jongeren naar kijken, een advertentie uitgezonden voor de campagne #Squadless. Dit om jongeren ervan bewust te maken dat roken niet alleen slecht voor je gezondheid is maar ook voor je financiële toekomst. Rokers verdienen gemiddeld twintig procent minder dan niet-rokers. En daardoor kunnen ze minder leuke dingen doen.
Lees meer bij The Drum en bekijk het filmpje hier

Zwitserland: Rokers sneller geneigd te stoppen bij financiële prikkel
Uit nieuw onderzoek blijkt dat rokers sneller geneigd zijn te stoppen met roken als ze daarvoor beloond worden met geld. De Zwitserse onderzoekers boden de ene groep rokers met lage inkomens een online zelfhulp-cursus en folders aan om te stoppen met roken en de andere groep werd beloond met geld als ze tijdens zes bezoeken aan een laboratorium konden aantonen dat ze niet hadden gerookt. Van de eerste groep was zes procent gestopt met roken en van de laatste groep 36 procent.
Lees meer bij Reuters

Kenya: Accijnsverhoging moet tabaksconsumptie beteugelen
De Kenyaanse overheid wil met de invoering van een hogere accijns bewerkstelligen dat er minder tabak zal worden geconsumeerd. Een losse sigaret kost nu 15 shilling en een pakje kost 300 shilling (omgerekend 2,66 euro). De accijns wordt met twee procent verhoogd. Dat levert bovendien ook 650 miljoen shilling extra voor de schatkist op.
Lees meer bij Standard Media

 

tags:  accijns | accijnsverhoging | buitenland | fctc