line
kabinet besluit tot registratieplicht tabaksverkoop-1

Kabinet besluit tot registratieplicht tabaksverkoop

Kort binnenlands nieuws

dinsdag 07 november 2023

Het demissionaire kabinet heeft vrijdag besloten dat er een registratieplicht voor verkooppunten van rookwaren komt. En verder in Kort binnenlands nieuws: RTL-panel: Op school ben je een loser als je niet vapet / De Hofbar etaleert ware bedoeling vapes / Ook FD ziet nieuwe generatie verslaafden door vapes.

Door de webredactie

Er komt een wettelijke registratieplicht voor verkooppunten van tabak en aanverwante producten, zo heeft het demissionaire kabinet op voorstel van staatssecretaris Van Ooijen (VWS, CU) afgelopen vrijdag besloten. Het voornemen om zo’n registratie in te voeren was er al langer. Met een register wil het kabinet zicht houden op de ontwikkeling van het aantal verkooppunten van rookwaren.

Vanaf 1 juli volgend jaar is verkoop van rookwaren in supermarkten verboden, waarmee het aantal verkooppunten naar schatting in één klap van zo’n 10.000 teruggaat naar 4.400. In 2030 wordt de verkoop via tankstations verboden en twee jaar later ook bij gemakszaken. Vanaf 2032 zullen rookwaren dus alleen nog in tabaksspeciaalzaken te koop zijn, die verder alleen nog kranten en loten mogen verkopen.

Om er zicht op te houden of er niet veel nieuwe verkooppunten bij komen, komt er nu dus een registratieplicht. In de afgelopen jaren besloten veel supermarkteigenaren het aanstaande verbod te omzeilen door alvast een aparte tabaksspeciaalzaak of tabaks- en gemakszaak te openen. TabakNee telde inmiddels 107 nieuwe tabakszaken die tussen januari 2021 en september 2023 zijn geopend. Demissionair staatssecretaris Van Ooijen stelt in het persbericht waarin de registratieplicht wordt aangekondigd dat die is bedoeld om “in de gaten te houden dat er geen ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden. Als dat onverhoopt toch gebeurt, kunnen we daar met nieuw beleid op inspelen.” Details over de uitvoering van de registratieplicht zijn nog niet bekendgemaakt.
Lees meer op rijksoverheid.nl

RTL-panel: Op school ben je een loser als je niet vapet

Op middelbare scholen wordt gedeald in vapes. Zo komen minderjarigen toch makkelijk aan vapes. Wie niet aan de trend meedoet is ‘een loser’ en bovenbouwleerlingen dagen brugklassers uit om ook eens een vape te proberen. Dit kreeg RTL Nieuws te horen in een onderzoek onder deelnemers aan het RTL Nieuwspanel, waaronder 1.600 ouders van kinderen op de middelbare school en 300 mensen die op een middelbare school werken. Van die laatste groep gaf 39 procent aan te weten dat er bij hun op school in vapes wordt gehandeld.

De reacties die RTL kreeg zijn veelzeggend. “Veel leerlingen doen het terwijl de docent uit het lokaal is bijvoorbeeld”, zegt iemand. “Leerlingen spreken zelfs af om naar de wc te gaan, zodat ze samen kunnen vapen”, zegt iemand anders. Over de mogelijkheid om vapes in winkels te kopen, werd gezegd: “Mijn kind kocht het in de nachtwinkel die het niet zo op heeft met de regels” en “Mijn kind is 14 jaar en heeft het gewoon in de winkel gekocht.”

Ook op de basisschool wordt al gevapet, melden medewerkers van die scholen: “In groep 7 en 8 hebben kinderen het al over vapen. Sommigen zeggen zelfs dat ze het al eens gedaan hebben. Kinderen hebben geen idee wat de gevolgen zijn en hoe slecht het is” en “Kinderen bij mij in de klas (groep 7/8) experimenteren al met vapen. Ze vinden het lekker met een smaakje en zien niet in dat dit ook net als roken slecht voor de gezondheid is.”

Niet onbegrijpelijk dus dat 80 procent van het Nieuwspanel vindt dat er meer maatregelen moeten komen om het vapen tegen te gaan. 38 procent is voor een algeheel verbod op vapes en 44 procent vindt dat vapes duurder moeten worden.
Lees meer op rtlnieuws.nl

De Hofbar etaleert ware bedoeling vapes

Het Powned-programma De Hofbar van Rutger Castricum reageerde eind oktober op de nieuwe actie van Artsen slaan alarm ‘Laat vapen niet onbesproken’ met een uitzending over vapen. ‘Vapen maakt jongeren verslaafd’ is de titel van de aflevering, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Castricum legt in de uitzending voorzitter Emil ’t Hart van de Esigbond het vuur na aan de schenen en praat verder met jongeren, demissionair minister van VWS Ernst Kuipers, demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS), arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut, CDA-kamerlid Anne Kuik en Milco en Sem Merk, de vader en zoon die ook in de Artsen slaan alarm-campagne figureren. Milco Merk noemt de industrie die vapes zo aantrekkelijk mogelijk maakt “een hond. Je bent gewoon iemands kind aan het vermoorden.”
Bekijk de uitzending op NPO Start

Ook FD ziet nieuwe generatie verslaafden door vapes

Ook het FD reageerde op de Artsen slaan alarm-campagne, die tegelijk werd gelanceerd met nieuwe cijfers van het Trimbos-instituut over het rookgedrag van jongeren. Gisteren plaatste de financiële krant een artikel over twee pagina’s onder de titel ‘Alternatief voor roken zorgt voor nieuwe generatie verslaafden’. De strekking van het verhaal: wat ooit was bedoeld als alternatief voor tabaksproducten is een nieuw verdienmodel geworden voor de verslavingsindustrie. Sinds Big Tobacco in de markt voor vapes is gesprongen, worden de vapes via influencers gepromoot op social media en zijn de e-sigaretten, voorzien van kleurtjes en smaakjes, een middel om nieuwe generaties aan de nicotine te krijgen. Emil ’t Hart van de Esigbond mag beweren dat zijn achterban helemaal niet uit is op verkoop aan jongeren: “Wij zijn van goede wil, maar ons product staat in een kwaad daglicht, en we worden ten onrechte weggezet als onderdeel van de tabaksindustrie.”

Maar Esther Croes van het Trimbos-instituut, Wanda de Kanter van Rookpreventie Jeugd, hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck en voorzitter van de longartsenvereniging Leon van den Toorn laten een ander geluid horen. De laatste pleit voor het voorzorgsprincipe als het om regelgeving rond e-sigaretten gaat. Want, zegt hij: “Natuurlijk gaat later niet blijken dat vapen hartstikke gezond is. Bij gewone sigaretten ontdekten we ook pas na dertig jaar hoe schadelijk ze echt waren.”
Lees meer op FD.nl

tags:  vape-hype | nicotineverslaving | #artsenslaanalarm | vergunningstelsel | supermarkt | inperking verkooppunten