line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 augustus 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Philip Morris schikt Amerikaanse rechtszaak met rokers voor $45 miljoen / Flinke accijnsverhoging in Amerikaanse staat Pennsylvania / Percentage aantal Britse rokers laagste ooit / Hoe Dr. Bronwyn King haar pensioenfonds uit tabaksaandelen haalde / Aantal mannelijke Japanse rokers voor het eerst onder dertig procent. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Philip Morris schikt rechtszaak met rokers voor $45 miljoen
Tabaksgigant Philip Morris schikt een rechtszaak in Arkansas met rokers. De advocaten van beide partijen zijn een bedrag van 45 miljoen dollar overeengekomen. Dit omdat Philip Morris haar Marlboro Lights onterecht heeft geadverteerd als een product dat minder teer en nicotine zou bevatten en zo rokers heeft misleid.
Lees meer bij KTLO

Verenigde Staten: Flinke accijnsverhoging in Pennsylvania
De staat Pennsylvania is van plan een flinke accijnsverhoging in te voeren. De accijns op een pakje sigaretten was 1,60 dollar en die gaat 2,60 dollar worden. Dit moet de schatkist van de staat 425 miljoen dollar opleveren én rokers verder ontmoedigen te stoppen met roken.
Lees meer bij Ellwood City Ledger.

Groot-Brittannië: Percentage aantal Britse rokers laagste ooit
Het aantal rokers in Groot-Brittannië is wederom gedaald van 17,8% in 2014 naar 16,9% in 2015. Daarmee is het aantal rokers nog nooit zo laag geweest. Er zijn nog wel verschillen te zien in regio’s. Daaruit blijkt dat er in armere regio’s meer mensen roken dan in rijke regio’s.
Lees meer bij Charrity Today. 

Australië: Hoe Dr. Bronwyn King haar pensioenfonds uit tabaksaandelen haalde
Toen Dr. Bronwyn King ontdekte dat haar pensioenfonds in tabak belegde en daarmee verdiende aan de patiënten die zij op haar spreekuur ontving, wist ze dat ze moest handelen. Lees deze longread van The Guardian en ontdek welke stappen King heeft gezet om haar pensioenfonds te laten stoppen met beleggen in tabak.
Lees meer hier

Japan: Aantal mannelijke rokers voor het eerst onder dertig procent
Voor het eerst sinds 1965 is het aantal mannelijke rokers in Japan onder de 30 procent. Het afgelopen jaar daalde het aantal rokers met 1,3 procent. Dit omdat er een steeds groter bewustzijn over de gevaren van roken is ontstaan en omdat er strengere antirookmaatregelen zijn ingevoerd zoals een accijnsverhoging.
Lees meer in The Japan Times

tags:  buitenland