line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 juni 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Internationale coalitie tegen plain packaging heeft banden met tabaksindustrie / Tabaksfabrikanten blij met EU samenwerking / Amerikaanse Chamber of Commerce volgde bestuur niet bij tabakslobby / Voor het eerst in twee decennia daalt tabaksconsumptie in China / Amerikaanse rokers weten niet wat ze roken / Rookpauzes Britten kost jaarlijks 5 miljard pond aan verloren arbeidsproductiviteit. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Wereld: Internationale coalitie tegen plain packaging heeft banden met tabaksindustrie
The Atlas Network is een coalitie die bestaat uit 47 internationale organisaties en probeert wereldwijd aandacht te krijgen met berichten tegen plain packaging. Ook hebben ze een brief aan de WHO geschreven waarin ze claimen dat plain packaging een inbreuk is op intellectueel eigendom. De argumenten die gebruikt worden echoën de tabaksindustrie die met veel van de 47 organisaties banden blijkt te hebben.
Lees meer in The Asian Tribune

Brussel: Tabaksfabrikanten blij met EU samenwerking
Over een paar weken loopt de deal af die de Europese Unie met Philip Morris en andere grote tabaksfabrikanten had gesloten om tabakssmokkel tegen te gaan. The EU Observer ondervroeg verschillende vertegenwoordigers van de tabaksindustrie die stuk voor stuk blij waren met de samenwerking en het ook als erg effectief bestempelen. De Unie beraadt zich nog op een mogelijke voorzetting van de samenwerking, mede doordat antifraudebureau OLAF door de overeenkomst met de industrie lijkt te zijn gekaapt door de tabakslobby.
Lees meer...

Verenigde Staten: Amerikaanse Chamber of Commerce volgde bestuur niet bij tabakslobby
De US Chamber of Commerce is, anders dan in Nederland, een lobbygroep die wereldwijd vertakkingen heeft. Eerder kwam de lobbygroep in het nieuws omdat ze in verschillende landen had gelobbyd voor de tabaksindustrie om antirookmaatregelen tegen te houden. Uit onderzoek is nu gebleken dat hun tabakslobby niet bij de strategie van het bestuur paste.
Lees meer in The New York Times

China: Voor het eerst in twee decennia daalt tabaksconsumptie
China is de grootste markt voor de tabaksindustrie. Voor het eerst in twee decennia is het aantal verkochte tabaksproducten met 60 miljard gedaald. Daardoor is de gehele wereldconsumptie van tabaksproducten met 2.1 procent afgenomen.
Lees meer bij City AM

Verenigde Staten: Rokers weten niet wat ze roken
Uit onderzoek van de University of North Carolina blijkt dat Amerikaanse rokers niet weten wat er allemaal in de sigaretten zit die ze roken. Opvallend is dat juist jongeren en tieners proberen uit te zoeken welke chemicalien er aan tabaksproducten zijn toegevoegd. Toch komen de meesten niet verder dan het benoemen van nicotine.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannie: Rookpauzes kosten jaarlijks 5 miljard pond aan verloren arbeidsproductiviteit
Uit onderzoek van The British Heart Foundation is gebleken dat rokende Britten dagelijks 28 minuten op het werk spenderen aan het roken van een sigaret tijdens verschillende rookpauzes. Dat kost een bedrijf 1815 pond per rokende werknemer per jaar. Omgerekend naar het aantal rokers in het land en de kosten van arbeid betekent dit dat er jaarlijks 5 miljard pond verloren gaat aan arbeidsproductiviteit.
Lees meer bij The Daily Mail

 

tags:  arbeidsproductiviteit | buitenland | kennisgebrek | US Chamber of Commerce