line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 juni 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Californië wil mogelijk inperking verkooppunten tabak / Amerikaans onderzoek laat zien dat afschrikwekkende plaatjes werken / Brits onderzoek toont aan dat antirookmaatregelen de tabaksindustrie flink hebben ingeperkt / Kenya wil plain packaging invoeren / Gouverneur Oost-Java wijst druk buitenlandse ngo’s over tabak af. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Californië wil mogelijk inperking verkooppunten tabak
De staat Californië heeft een stap in de richting van minder verkooppunten voor tabaksproducten gezet. Een wetsvoorstel om tabaksverkoop te verbieden bij de drogist en supermarkten en op plaatsen waar geen leeftijdscontrole plaatsvindt, moet nog één stemronde overleven. Daarna zal de wet per januari 2019 ingaan.
Lees meer bij CSP Daily News

Verenigde Staten: Onderzoek laat zien dat afschrikwekkende plaatjes werken
Uit onderzoek van de University of North-Carolina blijkt dat afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen invloed op rokers hebben. De studie werd uitgevoerd onder bijna 2000 rokers en gepubliceerd in Jama International Medicine. Door de plaatjes deden meer rokers een stoppoging en een grotere groep stopte ook langer met roken na het zien van een plaatje ten opzichte van alleen een waarschuwende tekst.
Lees meer bij Medical News Today

Groot-Brittannië: Antirookmaatregelen hebben tabaksindustrie flink ingeperkt
Uit onderzoek van de University of Warwick blijkt dat de tabaksindustrie zich flink aan heeft moeten passen door de invoering van antirookmaatregelen. Rookverboden hebben ertoe geleid dat tabaksfabrikanten zich als bedrijf beter hebben moeten gedragen. Hun investeringen in het buitenland zijn er door onder druk komen te staan en antirookmaatregelen hebben de tabaksindustrie ingeperkt.
Lees meer op de website van de University of Warwick

Kenya: Ministerie Volksgezondheid wil plain packaging invoeren
De minister van Volksgezondheid in Kenya heeft aangekondigd plain packaging te willen invoeren. Tabaksproducten zullen standaard verpakt moeten worden zodat ze er minder aantrekkelijk uitzien. Met de maatregel wil de minister roken minder glamoureus maken voor Kenyanen om hen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken.
Lees meer bij All Africa

Indonesië: Gouverneur Oost-Java wijst buitenlandse druk ngo’s af over tabak
De gouverneur van Oost-Java heeft gezegd niet te zullen buigen voor de druk van buitenlandse ngo’s die willen dat Indonesië het FCTC-verdrag ratificeert. Dit omdat tabaksverkoop veel inwoners van Oost-Java van inkomen voorziet.
Lees meer bij Asia News

 

tags:  buitenland