line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 mei 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Kinderarbeid op Indonesische tabaksplantages / Tabaksindustrie opgeroepen te stoppen met kinderreclame in Massachusetts / Accijnsverhoging veroorzaakt terugloop in sigarettenverkoop China / Gauloises start rechtszaak tegen plain packaging in Frankrijk / Als 10 procent Amerikaanse rokers stopt, bespaart dat 63 miljard dollar. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Indonesië: Kinderarbeid op tabaksplantages
Grote tabaksfabrikanten worden ervan beschuldigd kinderen onder slechte omstandigheden op Indonesische tabaksplantages te laten werken. Volgens onderzoekers gebruiken tabaksfabrikanten vaak het argument dat ze een legaal product verkopen, ondanks de enorme schade voor de volksgezondheid, maar fabrikanten vergeten daarbij zelf te kijken naar of de aanlevering van hun grondstoffen wel legaal gebeurt.
Bekijk het verslag van Indonesië-correspondent Step Vaessen voor Al Jazeera hier.

Verenigde Staten: Tabaksindustrie opgeroepen te stoppen met kinderreclame
The Department of Public Health’s Tobacco Cessation and Prevention van de staat Massachusetts heeft tabaksfabrikanten opgeroepen te stoppen met reclames die gericht zijn op kinderen. Daartoe zijn ze een campagne begonnen “Big Tobacco is Sweet Talking Our Kids”. Inwoners van de staat worden opgeroepen om hun boosheid naar de fabrikanten te tonen over hun tactieken.
Lees meer bij WWLP

China: Accijnsverhoging veroorzaakte terugloop in sigarettenverkoop
Vorig jaar zijn er in China 3,3 procent minder sigaretten verkocht, dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend gemaakt. De reden is dat er een flinke accijnsverhoging was ingevoerd. China telt 300 miljoen rokers en de overheid probeert dat aantal naar beneden te brengen.
Lees meer bij Daily Mail

Frankrijk: Gauloises start rechtszaak tegen plain packaging
Seita, de producent van Gauloises en een dochtermaatschappij van Imperial Tobacco, heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan in de hoop plain packaging tegen te houden. Per 1 januari 2017 heeft Frankrijk tabaksfabrikanten verplicht hun producten gestandaardiseerd te verpakken, zonder merkuitingen en met extra grote gezondheidswaarschuwingen. Seita vindt dat onterecht. De rechtszaak zal de invoering van plain packaging verder niet vertragen.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: Als 10 procent rokers stopt, bespaart dat 63 miljard dollar
Uit onderzoek van de University of California blijkt dat als een op de tien rokers nu zou stoppen met roken, dat dit een jaar later 63 miljard dollar bespaart aan kosten die anders aan zorg voor rookgerelateerde ziekten worden besteedt. Het onderzoek is gepubliceerd in PLOS Medicine.
Lees meer bij Medical Xpress

tags:  buitenland