line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 december 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: British American Tobacco koopt politici om / Relatie hogere accijns en afname kindersterfte aangetoond / Tabaksindustrie richt pijlen op arme landen / Indiaas manifest moet politici weerhouden tabaksgeld aan te nemen / Nieuwe Canadese antirookwet ingevoerd / Gen ontdekt dat stoppen met roken bemoeilijkt. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Groot-Brittannië: British American Tobacco koopt politici om
Uit undercover-onderzoek van het BBC-programma Panorama blijkt dat medewerkers van British American Tobacco (BAT) politici en ambtenaren in Oost-Afrikaanse landen heeft omgekocht. Het programma kreeg een trits interne documenten in handen waaruit dat blijkt. Ook heeft een klokkenluider toegegeven politici om te kopen. "De realiteit is dat als ze de regels moeten breken, ze dat doen." Daarnaast blijkt uit de uitzending dat er ook bedragen zijn betaald aan voormalige medewerkers van de WHO om antirookmaatregelen tegen te houden.
Lees meer… 
Update 17 december: het IOGT meldt dat aanvullend op het bovenstaande nieuws bovendien wordt aangetoond dat de dranken- en sigarettenindustrie hecht met elkaar verweven zijn. Dat het Amerikaanse Altria-concern (voorheen: Philip Morris) grootaandeelhouder is van SABMiller, het op een na grootste bierconcern ter wereld, was al bekend. Het ontslag door de East African Brewery Limited (EABL) van de via BAT-Kenya ingehuurde Mrs. Julie Adell-Owino, wijst erop dat 'de band' ook in Afrika aanwezig is.
Lees meer ...

Verenigde Staten: Relatie hogere accijns en afname kindersterfte aangetoond

Uit nieuw onderzoek van de Vanderbilt University en de Universiteit van Michigan blijkt dat er een relatie bestaat tussen het verhogen van de accijns op tabak en een afname van het aantal kinderen dat sterft. Het onderzoek is gepubliceerd in Pediatrics.
Lees meer bij Medical Xpress 

Wereld: Tabaksindustrie richt marketingpijlen op arme landen
Uit een nieuw onderzoek van de WHO is gebleken dat mensen in derde wereldlanden aan agressievere en intensievere tabaksmarketing blootstaan dan mensen in andere landen.
Lees meer bij AFP en op TabakNee

India: Manifest moet politici weerhouden tabaksgeld aan te nemen
De Tamil Nadu People's Forum for Tobacco Control heeft een manifest gemaakt waarin ze politici oproept om geen geld van de tabaksindustrie aan te nemen nu er verkiezingen aankomen. Dit omdat de kans daardoor bestaat dat ze in het voordeel van de tabaksindustrie kunnen handelen als ze eenmaal aan de macht zijn.
Lees meer in The Hindu 

Canada: Nieuwe antirookmaatregelen ingevoerd
In Canada is een wet ingevoerd die nieuwe antirookmaatregelen bevat, zo meldt de Canadian Cancer Society via Newswire. Menthol-toevoegingen worden bijvoorbeeld verboden en in de provincie Quebec worden sigarettenpakjes met grote gezondheidswaarschuwingen uitgerust.
Lees meer… 

Wereld: Gen ontdekt dat stoppen met roken bemoeilijkt
Chinese wetenschappers hebben een 'genot'-gen geïdentificeerd dat ervoor zorgt dat het moeilijker is om te stoppen met roken. Het gen heet Taq1A en speelt een rol bij de verwerking van dopamine, dat vrijkomt bij roken. Het onderzoek is gepubliceerd in Translational Psychiatry. De vondst kan voor een meer op de persoon gerichte Rookstopbehandeling zorgen.
Lees meer in West Briton 

tags:  buitenland