line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 juli 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Apotheker CVS stapt uit lobbyclub om tabakslobby, Britse overheid zet plannen voor extra heffing tabaksindustrie in ijskast, driekwart Amerikanen voor verhoging tabaksleeftijd van 18 naar 21 jaar, onderzoek naar illegale handel in Zuid-Oost Azie niet betrouwbaar en BAT wint rechtszaak in Kenia en houdt antirookmaatregel tegen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Apotheekketen CVS stapt uit Amerikaanse lobbyclub om tabaklobby
De New York Times onthulde vorige week dat lobbygroep US Chamber of Commerce, die vestigingen over de hele wereld heeft, flink voor de tabaksindustrie lobbyt. Nu heeft CVS, een van de grootste apothekers uit de VS, volgens dezelfde krant besloten haar lidmaatschap bij deze werkgeversclub op te zeggen. Vorig jaar haalde de keten al alle tabak uit de schappen.
Lees meer...

Groot-Brittannië: Extra belasting voor tabaksfabrikanten in de ijskast gezet
De Britse overheid heeft het plan om een speciale belasting voor tabaksfabrikanten in te stellen in de ijskast gezet, zo meldt The Independent. De reden is dat de belasting op tabak dit jaar al was verhoogd.
Lees meer...

Verenigde Staten: Driekwart Amerikanen voor verhoging tabaksleeftijd naar 21 jaar
Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat driekwart van de Amerikanen voor een verhoging is van de leeftijdsgrens voor tabaksaankoop van 18 naar 21 jaar. De reden voor zo'n verhoging is dat de kans dat iemand begint met roken afneemt naarmate hij of zij ouder is.
Lees meer in Medical Daily

Filipijnen: 'Door tabaksindustrie gefinancierd onderzoek niet betrouwbaar'
Een onderzoek dat door de tabaksindustrie is gefinancierd over de illegale handel in Zuid-Oost Azie is niet betrouwbaar. Dat zegt de Southeast Asia Tobacco Control Alliance tegen de Manilla Standard Today. Er is namelijk geen wetenschappelijke methodiek toegepast in de Asia-14 illicit trade indicator. Lees meer...

Kenia: BAT weet antirookmaatregel tegen te houden via de rechter
British American Tobacco heeft in Kenia een rechtszaak gewonnen die ze had aangespannen om een nieuwe antirookmaatregel tegen te houden. De nieuwe maatregel schreef grotere waarschuwingen in de vorm van plaatjes op tabaksverpakkingen voor. De rechter oordeelde dat de nieuwe wet in strijd is met de Keniaanse grondwet en stelde de sigarettenfabrikant in het gelijk.
Lees meer in Business Daily Africa

tags:  buitenland