line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 juni 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Rookverbod in Franse speeltuinen, Amerikaanse tabaksfabrikanten stoppen met rechtszaak tegen FDA, Canadese staat verbiedt mentholsigaretten, Australische gevangenissen moeten rookvrij worden, tabaksindustrie vecht terug met opkopen e-sigaretindustrie, tabaksindustrie beschuldigd van aanzetten tot tabakssmokkel en Wales verbiedt roken in de auto. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Frankrijk: Rookverbod in speeltuinen vanaf juli
De Franse overheid na het besluit tot invoering van plain packaging, het standaard verpakken van sigaretten zonder merkuitingen, besloten dat er nog een andere maatregel nodig is om kinderen te beschermen tegen tabak: speeltuinen moeten vanaf juni rookvrij zijn. Minister voor Volksgezondheid Touraine zei volgens The Local: "Dit is een logische maatregel die we invoeren omdat we onze kinderen respecteren."
Lees meer...

Verenigde Staten: Tabaksfabrikanten stoppen met rechtszaak tegen FDA
Tabaksgiganten Altria, het moederbedrijf van Philip Morris, R.J. Reynolds en Lorillard hebben besloten te stoppen met de rechtszaak die ze hadden aangespannen tegen de Food and Drug Administration (FDA). De FDA had besloten dat tabaksfabrikanten voortaan toestemming moesten vragen voor aanpassingen aan hun verpakkingen. Nu de FDA heeft gezegd dat het die maatregel gaat herzien, vinden de tabaksfabrikanten een rechtszaak niet meer nodig.
Lees meer in The Wall Street Journal

Canada: Staat Alberta verbiedt sigaretten met mentholsmaak
Om roken minder aantrekkelijk te maken voor jongeren heeft de overheid van de staat Alberta besloten mentholsmaak in sigaretten te verbieden. Winkeliers hebben nog tot september om hun voorraad op te maken en daarna is het verboden.
Lees meer bij CTV News.

Australië: Gevangenissen in Zuid-Australië moeten rookvrij worden
In gevangenissen in het Zuiden van Australië mag er als het aan de overheid ligt niet meer worden gerookt. Vier op de vijf gevangenen rookt. De overheid wil met deze maatregel dat de gevangenis een gezondere omgeving wordt voor gevangenen en personeel.
Lees meer in The Daily Mail.

Verenigde Staten: Tabaksindustrie vecht terug door opkopen e-sigaretindustrie
Newsweek beschrijft in detail hoe de tabaksindustrie probeert de nicotinemarkt in handen te houden door massaal e-sigaretfabrikanten op te kopen en in te zetten op een minder schadelijke manier van roken.
Lees meer…

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie beschuldigd van aanzetten tot smokkel
The Independent meldt dat de tabaksindustrie de markt in verschillende landen overvoert met hun producten. Dat blijkt uit een rapport van antirook-organisatie ASH. Doordat het aanbod aan sigaretten in die landen groter is dan de vraag, is het makkelijk om tabak terug te vervoeren naar Groot-Brittannië en zo accijnzen te omzeilen. ASH noemt de industrie hypocriet omdat ze voortdurend schermt met het argument dat accijnsverhoging de illegale handel zal opvoeren, terwijl ze die handel zelf voedt.
Lees meer...

Groot-Brittannië: Wales verbiedt roken in de auto
In Wales wordt het verboden om in een auto te roken als er kinderen aan boord zijn. Met deze maatregel hoopt de overheid kinderen te beschermen tegen de gevolgen van meeroken. Lees meer in de Bicester Advertiser.

tags:  buitenland