line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 april 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: de tabaksindustrie probeerde antirookwetgeving in moslimlanden te ondermijnen, bijna 2 miljoen Amerikanen stopten met roken na CDC-campagne, tabaksindustrie probeert antirookwetgeving in Roemenië tegen te houden, Duitsland is jaarlijks 79 miljard euro kwijt aan de gevolgen van roken, Britse schoolkinderen voor rookvrije ziekenhuizen en hogere boetes voor zwerfpeuken in Parijs. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Arabische wereld: Tabaksindustrie ondermijnde rookverboden moslimlanden
The Guardian schrijft dat uit een analyse van internetdocumenten van de tabaksindustrie uit de jaren 70 tot 90 blijkt dat deze industrie er alles aan heeft gedaan om rookverboden in Islamitische landen te ondermijnen. Ze huurden islamitische geleerden in en probeerden de schriften opnieuw te laten interpreteren ten gunste van hun bedrijfsvoering. Als een moslim zich uitsprak tegen roken, zou die worden weggezet als een 'fundamentalist die terug wilde naar sharia-wetgeving'.
Lees meer...

Verenigde Staten: Bijna 2 miljoen Amerikanen probeerden te stoppen na campagne CDC
Uit onderzoek blijkt dat in 2012 bijna twee miljoen Amerikanen hebben geprobeerd te stoppen met roken door een campagne van de Centers for Disease Control (CDC). De campagne bevatte tips van ex-rokers om ermee op te houden. Gedurende de campagne zijn 100.000 Amerikanen definitief gestopt. Dat meldt Msn.com.
Lees meer...

Roemenië: Tabaksindustrie wil onderzoek naar impact antirookmaatregelen
Tabaksfabrikanten die opereren op Roemeense bodem, willen dat er een onderzoek komt naar de gevolgen van de antirookmaatregelen die de regering voornemens is in te voeren. Ze doelen daarbij op economische gevolgen: 20.000 banen minder en een terugval in verkoop. Tabak is de tweede grootste bron van inkomsten voor de Roemeense staat, aldus The Romania Insider. Het onderzoek zou de regering mogelijk kunnen beïnvloeden de maatregelen tegen te houden. De overheid probeert nu juist de schadelijke gevolgen voor de gezondheid in te perken.
Lees meer...

Duitsland: Roken kost 1.000 euro per Duitser
Uit onderzoek van het German Cancer Research Institute blijkt dat Duitsland jaarlijks 79 miljard euro uitgeeft aan de gevolgen van roken. Dat komt neer op 1.000 euro per man, vrouw en kind. Dat schrijft de website Germerica.com.
Lees meer...

Groot-Brittannië: Schoolkinderen steunen rookverbod in ziekenhuizen Liverpool
Kinderen van een Liverpoolse basisschool zijn voor rookvrije ziekenhuizen, dat meldt Clickliverpool.com. De ziekenhuizen willen een verbod op roken op het volledige terrein en hun gebouwen invoeren. Dit omdat een ongezond product niet in een ziekenhuis thuishoort.
Lees meer...

Frankrijk: Parijs wil boetes verhogen voor zwerfpeuken
Parijse beleidsmakers hebben een plan geopperd om de boetes voor sigarettenafval van 35 euro naar 68 euro te verhogen, bijna een verdubbeling. De verhoging moet ervoor zorgen dat Parijs mooier en schoner wordt, schrijft The Local.
Lees meer...

tags:  buitenland