line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 april 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Australië heeft geen toename in illegale handel geconstateerd na plain packaging, rel rond Indonesische minister die sigaretten uitdeelde, aantal jongeren dat rookt in Nieuw-Zeeland minder dan drie procent. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Australië: Geen toename illegale handel na introductie plain packaging
Uit onderzoek is volgens het British Medical Journal (BMJ) gebleken dat er in Australië geen toename van illegale handel is geconstateerd na de invoering van plain packaging. Een belangrijk resultaat omdat dit juist is waar de tabaksindustrie voor waarschuwde.
Lees meer…

Indonesië: Rel rond sigaretten uitdelende minister
In Indonesië is een rel ontstaan rond minister Khofifah Indar Parawansa die sigaretten heeft uitgedeeld aan stammen die in de jungle leven. Parawansa zei dat ze er niets anders dan iets aardigs mee bedoelde. Antirook-organisaties hebben haar op haar verantwoordelijkheid aangesproken, meldt de BBC. Indonesië heeft met meer dan 50 miljoen rokers een groot probleem, vooral omdat er veel kinderen zijn die roken, met alle nadelige effecten voor de volksgezondheid.
Lees meer...

Groot-Brittannië: Artsen en verpleegkundigen mogen niet meer roken in uniform
Als het aan het National Insitute for Health and Care Exelence ligt, mogen doktoren en verpleegkundigen geen rookpauze meer houden als ze in uniform zijn. Dit omdat gezondheidsprofessionals het goede voorbeeld zouden moeten geven schrijft The Sun.
Lees meer...

Nieuw-Zeeland: Minder dan drie procent van jongeren rookt nog maar
In Nieuw-Zeeland zijn nieuwe cijfers bekend gemaakt over het aantal rokende jongeren van 14 en 15 jaar. Voor het eerst is dat aantal onder de drie procent gezakt, schrijft de New Zeeland Herald.
Lees meer...

Frankrijk: Parijse politie gaat strenger optreden tegen roken op terras
De gemeente Parijs heeft de politie gevraagd strenger op te treden tegen mensen die roken op caféterrassen. Nu de lente en zomer eraan komen moet de politie zich niet inhouden en zowel de rokers als de caféhouders beboeten, meldt The Local. "Het is normaal geworden om de wet te negeren en dat moet stoppen," zegt een woordvoerder.
Lees meer...

Tsjechië: Minister van Volksgezondheid wil van etiket 'schoorsteen van Europa af'
Tsjechië is het enige Europese land waar men nog overal in publieke ruimtes mag roken. Daarom wordt het land ook wel 'De Schoorsteen van Europa' genoemd. De Minister van Volksgezondheid wil een rookverbod instellen zodat die bijnaam verleden tijd zal zijn. "De Tsjechen zijn er nog nooit zo klaar voor geweest als nu", zei de minister volgens de Chicago Tribune.
Lees meer...

 

tags:  buitenland