line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 december 2014

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer een Brits plan om tabaksfabrikanten te laten betalen voor rookgerelateerde ziektes, nieuw Brits onderzoek over misleidende rapporten van de tabaksindustrie en een publieksraadpleging over het Ierse streven om het land rookvrij te maken. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

GB: Mogelijk nieuwe ziekteheffing voor tabaksindustrie
In Groot-Brittannië wordt een heffing onderzocht om tabaksfabrikanten te laten opdraaien voor de kosten van ziekten die door het roken van hun producten worden veroorzaakt. The Guardian schrijft dat de heffing ook voor importeurs zou gaan gelden.
Lees meer...

GB: 'Tabaksindustrie gebruikt misleidend onderzoek'
Uit een onderzoek van de Universiteit van Bath is gebleken dat de tabaksindustrie in rapporten over plain packaging voor 50 procent gebruik maakt van bewijs dat misleidend is, meldt het Britse Sky News. 66 procent van de claims van de industrie zijn niets meer dan meningen. De rapporten zijn door de industrie zelf betaald, of uitgevoerd door partijen die een financiële connectie hebben met de industrie.
Lees meer...

Australië: Ook twijfelachtig onderzoek
De Australische politieke website The Age schrijft dat tabaksgiganten Philip Morris en British American Tobacco onderzoek promoten dat de landelijke wet ondermijnt die standaardverpakkingen (plain packaging) verplicht stelt voor tabaksproducten. Het onderzoek is mede uitgevoerd door een professor die voor een denktank werkt waar jarenlang flink wat tabaksgeld in is gestoken.
Lees meer...

Ierland: Publiekspeiling over tabak
De Ierse The Independent bericht over een onderzoek waaruit blijkt dat een groeiend aantal rokers in Australië achter de plain packaging-verplichting staat. De Ierse regering wil ook plain packaging invoeren en Ierland in 2025 rookvrij maken.
Lees meer...
In verband met dat streven is het Ierse ministerie van gezondheid een brede publieksraadpleging begonnen om de mening van het publiek te horen over de maatregelen die het rokerspercentage in Ierland uiteindelijk onder de 5 procent moet brengen.
Lees meer...

New York: Geen tabak onder de 21
Op verschillende plekken in de Verenigde Staten is een 'Tobacco 21' wet ingevoerd, waardoor er geen tabak meer verkocht mag worden aan jongeren onder de 21. New York City is een van die plekken, aldus The Columbia Spectator.
Lees meer...

tags:  buitenland