line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 juli 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Franse tabakswinkeliers in opstand tegen plain packaging met resultaat in senaat, pakje Britse sigaretten zou 15 pond moeten kosten, zes Amerikaanse artsen lieten zich inhuren door tabaksindustrie, tabakslobby vertraagt invoer antirookmaatregelen in Californië, onderzoek laat zien hoe US Chamber of Commerce antirookmaatregelen tegenhield en nieuw Japans onderzoek laat relatie tussen overlijden aan borstkanker en roken zien. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Frankrijk: Opstand tabakswinkeliers tegen plain packaging vindt gehoor in senaat
Le Monde meldt dat de Franse senaat 'plain packaging', de antirookmaatregel waarbij pakjes alleen nog gestandaardiseerd zonder merkuitingen verkocht mogen worden, uit de nieuwe gezondheidswet heeft gestemd. Eerder deze week kwamen tabakswinkeliers in opstand tegen deze maatregel omdat het de verkoop zou drukken. De senaat heeft een rechtse meerderheid. Lees meer…  
En meer over de acties van de tabakswinkeliers is te vinden bij France24 

Groot-Brittannië: Pakje sigaretten zou 15 pond moeten kosten om roken te ontmoedigen
The Guardian schrijft dat de Britse overheid zes stappen zou moeten zetten om het grote aantal doden ten gevolge van tabaksgebruik te verminderen. Een van die stappen is het verhogen van de prijs van een pakje sigaretten naar 15 pond. In totaal moeten de maatregelen jaarlijks 30.000 levens redden.
Lees meer... 

Verenigde Staten: Zes artsen lieten zich in huren door tabaksindustrie
Uit nieuw onderzoek blijkt dat zes artsen zich in hebben laten huren door de tabaksindustrie om te getuigen in rechtszaken en te verklaren dat tabak niet slecht voor de gezondheid zou zijn. De artsen verwezen naar mondwater en het eten van zoute vis als veroorzakers van kanker, in plaats van tabak.
Lees meer in Medical News Today 

Verenigde Staten: Tabakslobby vertraagt antirookmaatregelen in Californië
Zes antirookmaatregelen die ingevoerd zouden worden in Californië zijn mogelijk vertraagd door de stille inmenging van de tabaksindustrie. Uit een artikel in Uncover Michigan blijkt dat de industrie haar diepe zakken gebruikt om verkiezingskassen te spekken waardoor er nu te weinig politici achter de antirookmaatregelen zijn gaan staan om ze direct in te voeren.
Lees meer... 

Verenigde Staten: Onderzoek onthult tabakslobby US Chamber of Commerce
Uit een nieuw onderzoek is gebleken hoe de Amerikaanse lobbygroep US Chamber of Commerce, die wereldwijd kantoren heeft, zich in heeft gezet voor de tabaksindustrie. De lobbygroep richtte zich voornamelijk op landen met lage- en middelinkomens, staat in het rapport. Ze probeerde vooral rookverboden in openbare ruimtes, accijnsverhogingen, reclameverboden, plain packaging en provisieveranderingen tegen te houden in landen als Burkina Faso en de Oekraïne.
Lees meer bij The Hill 

Japan: Roken verhoogt risico op overlijden aan borstkanker
Uit een nieuw Japans onderzoek blijkt dat het risico om dood te gaan ten gevolge van borstkanker bij rokers zeer verhoogd is. Onder 800 vrouwen met borstkanker, hadden degenen die meer dan twintig jaar hadden gerookt, drie keer zoveel kans hieraan te overlijden dan degenen die dat niet hadden gedaan.
Lees meer bij Reuters  

tags:  buitenland