line
wereldwijd verbod op sigarettenfilters dichterbij-1

Wereldwijd verbod op sigarettenfilters dichterbij

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 03 mei 2024

Een internationaal verdrag om een einde aan plasticvervuiling te maken brengt ook een algeheel verbod op sigarettenfilters dichterbij. Verder in Kort buitenlands nieuws: Tabaksindustrie lobbyt voor een ‘sin tax’ in Kenia / Medscape stopt samenwerking met PMI / Biden stelt mentholverbod wederom uit / Sigaretten in Minneapolis duurste van het land / Steden in Massachusetts overwegen leeftijdgebonden tabaksverbod / Australië: Jonge kinderen ingezet in strijd om illegale tabaksmarkt.

Door de webredactie

Tijdens een internationaal overleg onder auspiciën van de Verenigde Naties, zijn landen vorige week dichter bij een lijst gekomen van plastics die verboden moeten worden om de vervuiling door deze producten wereldwijd tegen te gaan. Sigarettenfilters staan boven aan de lijst. Elk jaar belanden er zo’n 4,5 biljoen peuken in het zwerfvuil en dat is desastreus voor het milieu. Filters geven rokers het idee dat ze sigaretten minder schadelijk maken, maar het is aangetoond dat dat niet zo is. De plastic filters, die ook nog eens giftige residuen van de tabaksrook bevatten, vormen een ernstige bedreiging voor het milieu. Verschillende landen, waaronder Peru, Panama en Zwitserland hebben tijdens de vierde bijeenkomst van de Intergovernmental Negotiating Committee (INC-4) in Ottawa gepleit voor een verbod op sigarettenfilters. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie riep tijdens de bijeenkomst hiertoe op. Een internationaal verdrag om het milieu tegen zwerfplastic te beschermen, zou ervoor kunnen zorgen dat de misleidende filters overal moeten verdwijnen.

“Het is essentieel om te onthouden dat we geen toestemming van de industrie nodig hebben om aan een ​​gezond milieu te werken, vrij van biljoenen sigarettenpeuken en ander schadelijk plastic. We moeten ons recht op een gezond milieu opeisen, en regeringen hebben een plicht, zowel ethisch als juridisch, om daarin te voorzien”, stelde Laurent Huber, directeur van Action on Smoking and Health (ASH).
Lees meer bij PR Newswire

Tabaksindustrie lobbyt voor een ‘sin tax’ in Kenia

British American Tobacco Kenya lobbyt voor een ‘sin tax’ voor traditionele tabaksproducten in Kenia. De Keniaanse overheid wil echter de accijns op alle nicotineproducten gelijkstellen om het gebruik van al die producten af te laten nemen. De industrie stelt dat de overheid er beter aan doet om producten die slechter voor de gezondheid zijn zwaarder te belasten dan producten die minder slecht zouden zijn. Zo probeert BAT ervoor te zorgen dat alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten goedkoper blijven dan traditionele sigaretten. BAT stelt dat alternatieve producten minder schadelijk zijn. Inmiddels is wel duidelijk dat de risico’s van e-sigaretten vergelijkbaar zijn met die van traditionele sigaretten. En een nieuwe studie, net gepubliceerd in Tobacco Control, concludeert dat giftige metalen die uit e-sigaretten vrijkomen de hersenen en andere organen kunnen aantasten en bij jongeren blijvende schade kunnen veroorzaken.
Lees meer bij Business Daily Africa

Medscape stopt samenwerking met PMI

Medscape, een toonaangevend bedrijf dat medische opleidingen aanbiedt, stopt de samenwerking met Philip Morris Internationaal (PMI) ter waarde van 3 miljoen dollar (omgerekend 2,8 miljoen euro). Het nieuws over die samenwerking op het gebied van rookstophulp leidde tot opschudding in de medische wereld, omdat het een absurd idee is dat een bedrijf dat producten maakt waar mensen verslaafd aan raken en ziek van worden, zich bemoeit met gezondheidszorg. Medscape zei toen in een reactie dat het een aantal cursussen had gestopt om ze opnieuw te beoordelen, maar dat er “geen bewijs is gevonden dat er is afgeweken van Medscapes strike kwaliteits- en integriteitsstandaarden.” Inmiddels heeft Medscape de samenwerking gestopt en gezegd dat het nooit meer tabaksgeld aan zal nemen.
Lees meer bij The Examination

Biden stelt mentholverbod wederom uit

De regering van de Amerikaanse president Biden stelt het verbod op mentholsigaretten wederom uit. De antirookmaatregel die ervoor moet zorgen dat het aantal rokers afneemt, gaat weer in de ijskast na wat een pingpongspel lijkt te zijn tussen voor- en tegenstanders. De toevoeging van menthol maakt het inhaleren van sigarettenrook makkelijker omdat het een verdovend effect heeft. Biden wilde met een verbod het roken ontmoedigen, maar zwichtte eerder onder de druk van lobbygroepen van zwarte Amerikanen. Doordat de tabaksindustrie haar mentholmarketing op deze groep heeft afgestemd, roken veel meer zwarte dan witte Amerikanen mentholsigaretten.

Een verbod zou de zwarte gemeenschap volgens de lobbygroepen disproportioneel raken. Biden was bang de stem van de zwarte gemeenschap te verliezen bij de aanstaande verkiezingen en hield het verbod tegen, maar zwichtte daarna voor het argument van gezondheidsexperts dat een verbod noodzakelijk is om de volksgezondheid te verbeteren.

Inmiddels heeft Biden weer besloten een stapje terug te doen en toch nog een keer alle argumenten van de lobbygroepen te gaan bestuderen. Het is de tabaksindustrie die het meeste voordeel heeft bij alle twijfel en uitstel: zolang er geen zekerheid is, kan er zo veel mogelijk geld worden verdiend met de verkoop.
Lees meer in The Guardian

Sigaretten in Minneapolis duurste van de Verenigde Staten

De gemeenteraad van Minneapolis, Minnesota, heeft besloten dat een pakje sigaretten 15 dollar moet gaan kosten. Daarmee overtreft Minneapolis New York City met de duurste sigaretten van de Verenigde Staten (in New York kosten ze 13 dollar). Minneapolis heeft ook ingesteld dat er geen kortingen en waardebonnen meer mogen worden toegepast op sigaretten. Eerder probeerde de tabaksindustrie de prijs te drukken door met kortingen te stunten. De maatregel moet het aantal rokers verder terugbrengen en de volksgezondheid verbeteren.
Lees meer bij ABC News

Steden in Massachusetts overwegen leeftijdsgebonden tabaksverbod

Na Brookline, Massachusetts, overweegt ook Malden, een stad in de buurt van Boston, de invoering van een leeftijdgebonden tabaksverbod. Iedereen die na 2003 geboren is, zou daardoor geen nicotineproducten meer mogen kopen binnen de grenzen van de stad. Ook andere steden overwegen een soortgelijk verbod om de jeugd te beschermen tegen de schadelijke effecten van roken. Een leeftijdsgebonden tabaksverbod is pas echt effectief als het nationaal wordt ingevoerd zodat jongeren niet slechts de stadsgrenzen hoeven te verlaten om alsnog aan nicotine te komen.
Lees meer bij Generation Sans Tabac

Australië: Jonge kinderen ingezet in strijd om illegale tabaksmarkt

In de Australische staat Victoria woedt een oorlog tussen verschillende bendes die de markt voor illegale nicotineproducten in handen willen hebben. Uit een nieuw politieonderzoek blijkt dat ook kinderen daarvoor worden gerekruteerd. Zo ontvingen kinderen 500 Australische dollar (omgerekend ruim 300 euro) om een tabakswinkel in de brand te steken. De illegale producten komen voornamelijk uit China en uit Arabische landen.
Lees meer bij The Guardian

tags:  rookvrije generatie | kinderen | volksgezondheid | tabaksleeftijd | mentholverbod | tabakslobby | sigarettenfilters | plastic