line
tabaksgebruik in 150 landen op zijn retour-1

Tabaksgebruik in 150 landen op zijn retour

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 10 mei 2024

Tabaksgebruik is in 150 landen op zijn retour, wereldwijd roken 19 miljoen minder mensen dan twee jaar geleden, meldt de WHO. Verder in Kort buitenlands nieuws: Noord-Ierland verbiedt wegwerp-vapes / Zorgen over vape-reclame op Britse sportkleding / Britse verkoper verstopte illegale vapes in pizzadozen / Philip Morris lanceert IQOS in Oekraïne / Vroege blootstelling aan tabak versnelt veroudering / Prijsvraag om invloed tabaksindustrie bloot te leggen. 

Door de webredactie 

Tabaksgebruik is in 150 landen op zijn retour. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook zijn 56 landen goed op weg om het wereldwijde doel te halen om roken in 2025 met 30 procent gereduceerd te hebben. Er zijn op dit moment 19 miljoen minder rokers dan twee jaar geleden, toen er in totaal 1,3 miljard mensen rookten. Ook voeren landen maatregelen in uit de MPOWER-lijst voor effectief tabaksbeleid. Daarnaast hebben 90 landen hun accijnzen opgehoogd. Al met al zal het aantal rokers in 2025 – 22 jaar nadat de WHO het FCTC-verdrag aannam – met 25 procent afgenomen zijn. Dat is wel 5 procent minder dan beoogd werd. Het is daarom belangrijk dat landen zich aan dit internationale antirook-kaderverdrag (blijven) committeren. Het FCTC-verdrag is door meer dan 180 landen ondertekend en bevat allerlei maatregelen om roken verder terug te dringen.
Lees meer bij de WHO

Noord-Ierland verbiedt wegwerp-vapes

Per april 2025 moeten wegwerp-vapes verboden zijn in Noord-Ierland. Dat heeft de minister voor Milieu Andrew Muir bekendgemaakt. Hoewel dat betekent dat er op korte termijn veel moet gebeuren zodat de wet per april volgend jaar kan gelden, denkt Muir dat dat gaat lukken. De reden voor het verbod op wegwerp-vapes is dat die een grote belasting voor het milieu vormen. Elke week komen er naar schatting zo’n 5 miljoen wegwerp-vapes in het vuilnis terecht. Elk land dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk zal zelf wetgeving maken om dat tegen te gaan, waardoor het de vraag is of alle landen de deadline van april 2025 gaan halen.
Lees meer bij de BBC

Zorgen over vape-reclame op Britse sportkleding

De Engelse voetbalclub Blackburn Rovers FC heeft de merknaam van Totally Wicked vapes op hun sport-outfit staan. Dat heeft voor opschudding gezorgd, omdat de voetballers zo reclame maken voor e-sigaretten. De Britse premier Rishi Sunak is daarover ondervraagd door parlementariërs. Zij maken zich zorgen over de reclame, omdat jongeren die ook zien en sporters e-sigaretten op deze manier aantrekkelijk maken, terwijl ze slecht voor de gezondheid zijn en een opstapje kunnen vormen tot het experimenteren met traditionele tabak. Sunak stelde dat het aan de sportteams is om te beslissen door wie ze zich laten sponsoren. Dat is een vreemde opmerking, want in Groot-Brittannië geldt een tabaksreclameverbod. In Frankijk is Geekvape ondertussen nog steeds sponsor van voetbalclub Paris Saint-Germain.
Lees meer bij de BBC

Britse verkoper verstopte illegale vapes in pizzadozen

Een man uit het Britse Lancashire heeft toegegeven schuldig te zijn aan de verkoop van illegale vapes aan jongeren. Hij is gesnapt terwijl hij 13-jarigen vertelde de goedkoopste vapes in de buurt te hebben. Hij verstopte ze in pizzadozen. Ook maakte hij reclame voor de verkoop van e-sigaretten op Facebook. Dat is verboden. De rechter legde hem een gevangenisstraf van 8 maanden op. Ook moet hij een geldboete van 150 pond betalen en een taakstraf van 15 dagen uitvoeren.
Lees meer bij Lancashire Telegraph

Philip Morris lanceert IQOS in Oekraïne

Philip Morris International (PMI) gaat zijn verhitte-tabaksproduct IQOS Illuma op de Oekraïense markt uitbrengen. Tobacco Reporter, vakblad van de tabaksindustrie, interviewt de General Director van Philip Morris Ukraine over de lancering, die stelt dat dit een investering in de Oekraïense economie is. PMI heeft 40 winkels geopend om Oekraïners aan de alternatieve rookwaar te helpen en zo aan hen te verdienen. De lancering is opmerkelijk, omdat PMI ook verdient aan de nicotineverkoop in Rusland, terwijl andere bedrijven uit Rusland vertrokken zijn vanwege de door Poetin ontketende oorlog. PMI besloot juist te blijven, omdat het de winst niet wilde missen. De tabaksproducent is een van de grootste belastingbetalers in Rusland, waardoor de oorlogskas waarmee Oekraïne wordt bestreden flink op tabaksgeld steunt.
Lees meer bij Tobacco Reporter

Vroege blootstelling aan tabak versnelt veroudering

Foetussen die in de baarmoeder via de bloedstroom van de moeder blootstaan aan tabaksrook, verouderen later sneller. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Science Advances. Het onderzoek suggereert dat het reduceren van de blootstelling aan tabaksrook vroeg in het leven ertoe bijdraagt dat mensen gezonder oud kunnen worden.
Lees meer bij Medical News

Prijsvraag om invloed tabaksindustrie bloot te leggen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lanceert voor de vierde keer de Global Media Competition, waarmee iedereen onder de 35 jaar 5.000 dollar (ruim 4.650 euro) kan winnen. Om te winnen moeten er reels gemaakt worden voor op social media waarin de tactieken van de tabaksindustrie om jongeren te benaderen, worden blootgelegd. De WHO hoopt effectiever te zijn met de voorlichting over de schadelijke praktijken van de tabaksindustrie als mensen hun leeftijdsgenoten zelf van informatie voorzien. Er zijn ook andere prijzen te winnen.
Lees meer op de wedstrijdpagina.

tags:  WHO | zwangerschap | PMI | Rusland | Oekraïne | IQOS | illegale handel | reclameverbod | vape-verbod | wegwerp-vapes | tabakspreventie