line
e-sig sponsering voetbal-3

Nicotine-industrie gebruikte WK Qatar 2022 voor promotie

donderdag 30 maart 2023

E-sigaretproducent Geekvape is al sinds 2021 sponsor van de voetbalclub Paris Saint-Germain. De fabrikant speelde met speciale productedities in op het WK voetbal 2022, die in Azië en Europa op social media werden gepromoot. Geekvape ronselt bovendien TikTok-influencers.

Door de webredactie

Een e-sigaretfabrikant die een van de grootste voetbalclubs ter wereld sponsort, dat is al sinds 2021 het geval bij de Franse club Paris Saint-Germain in een sponsorovereenkomst met de Chinese e-sigaretproducent Geekvape. Afgelopen januari werd de overeenkomst hernieuwd. “Als leider in de vape-industrie blijft Geekvape zich concentreren op de geest van sport en die promoten, terwijl het ook gezondere alternatieven biedt voor mensen over de hele wereld”, kraait een persbericht van de e-sigaretproducent. En: “Door allianties aan te gaan met een van ’s werelds succesvolste en beste voetbalclubs, breidt Geekvape de reikwijdte van sportmarketing uit en drijft het de vape-industrie naar nieuwe hoogten.”

Geekvape is in 2015 opgericht in Shenzhen en is naar verluidt ook producent van de populaire wegwerp-e-sigaret Elf Bar.

Special WK-producten

Afgelopen najaar greep de e-sigaretmaker het WK voetbal in Qatar aan om speciale WK-producten uit te brengen. Een van de varianten van zijn e-sigaretten werd geleverd met stickers van alle aan het WK deelnemende landen. Daar werd vervolgens op social media volop reclame voor gemaakt. Bijvoorbeeld in Indonesië, waar de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Vital Strategies veel meer tabaksbedrijven vond die inhaakten op het WK Qatar 2022. Maar Geekvape maakte er ook op de eigen social-mediakanalen in andere landen onverbloemd reclame voor, ook in Europa. Bijvoorbeeld op het TikTok-kanaal van Geekvape France met 42 duizend volgers, het kanaal van Geekvape Rusland met 252 duizend volgers en het kanaal van Geekvape Europe met 16 duizend volgers.

Openlijke uitnodiging aan influencers

Alsof sponsoring van een voetbalclub en meeliften met het WK voetbal al niet schaamteloos genoeg is, heeft Geekvape op zijn internationale website ook een link naar een TikTok-programma. Dit blijkt een openlijke uitnodiging aan influencers om reclame te maken voor het merk. “Vind je het leuk om hoogkwalitatieve TikTok-video’s over vapen te maken? Houd je ervan om je vape-leven te delen via TikTok? Ben je een grote fan van Geekvape-producten?” Wie die vragen met ja beantwoordt kan rekenen op betaalde samenwerkingsmogelijkheden, VIP-voordelen en productcadeaus. Via het bijgevoegde formulier kan eenieder zich eenvoudig aanmelden. Er zijn er genoeg die daar kennelijk op ingegaan zijn, zoals Shelby (51.6K volgers), Sahil (19.5K), Tabs (130.8K) of The Wicking Wizzard (147.6K). Geekvape wordt in Nederland gedistribueerd door UEG Holland in Oosterhout, een van de grootste groothandels in e-sigaretten, e-liquids en accessoires in Nederland. Nederlandse influencers die het merk promoten hebben we vooralsnog niet gevonden.

Oproep van artsen aan influencers

In Nederland roepen artsen sinds vorige week in tientallen TikTok-filmpjes influencers op om vape-video’s van hun kanaal te verwijderen en voortaan geen video’s meer te plaatsen waarin ze vapen of e-sigaretten tonen. “Door het vapen te laten zien, normaliseren de influencers het en maken ze het onderdeel van een bepaalde ‘lifestyle’”, zei Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, bij de lancering van de campagne van Artsen Slaan Alarm. “Door vapen te laten zien in je video’s werk je in feite voor de dodelijke tabaksindustrie”, vervolgde zij om ten slotte net als haar collega’s influencers de vraag voor te leggen: “Help je de dodelijke tabaksindustrie? Of help je de artsen?”

WK-tabaksreclame blootgelegd

Terwijl de FIFA, organisator van het WK voetbal, eind jaren 80 van de vorige eeuw een eind maakte aan tabaksreclame, promotie en sponsoring van het wereldkampioenschap, blijkt de tabaksindustrie met name op social media haar producten er alsnog mee te associëren. Het eerder genoemde Vital Strategies ontwikkelde een monitoringsysteem voor digitale media, Tobacco Enforcement and Reporting Movement (TERM), waarmee het tabaksmarketing rond het WK 2022 op social media in Indonesië, India en Mexico in kaart bracht. De organisatie vond 354 voorbeelden, waarvan 92 procent in Indonesië, vooral op Instagram. In dit land organiseerden de tabaksmerken Gudang Garam en Djarum evenementen waar live naar voetbalwedstrijden kon worden gekeken. Die evenementen werden op social media gepromoot. Djarum maakte voor de gelegenheid speciale WK-edities van zijn sigarettenpakjes.

In India verliep de WK-marketing van tabaksmerken vooral via merkextensies in de vorm van chips en andere snacks die op social media werden uitgevent. In Mexico werden beelden van de doelman van het nationale team Guillermo Ochoa gebruikt om e-sigaretten te promoten.

Aanbevelingen voor FIFA, voetballers en overheden

Vital Strategies komt op basis van de bevindingen in de drie genoemde landen tot een aantal aanbevelingen. Ten eerste moeten de FIFA en bekende voetballers zich actiever en explicieter distantiëren van de marketing van de nicotine-industrie door de duidelijk op de jeugd gerichte marketingpraktijken aan de kaak te stellen. Ze moeten zich ook actiever uitspreken voor tabaksontmoedigingsbeleid, rokers oproepen om te stoppen en jongeren om er niet aan te beginnen. Overheden moeten ondertussen alert zijn op intensievere tabaksmarketing tijdens sportevenementen en daartegen optreden. Bovendien moeten zij beleid invoeren om online tabaksmarketing en indirecte en grensoverschrijdende reclame en promotie tegen te gaan. Ook moet voorkomen worden dat e-sigaretmerken zoals Geekvape zich kunnen associëren met een onder jongeren populaire sport als voetbal. Want er is steeds meer bewijs dat ook e-sigaretten gezondheidsrisico’s opleveren en niet als ‘gezonder alternatief’ gepromoot kunnen worden. Zeker niet richting niet-rokende jongeren die niets dan schone lucht inademen, het enige waar hun longen voor zijn bedoeld.

tags:  influencers | social media | vape-industrie | sponsoren | reclame | e-sigaret | reclameverbod