line
crystal bar in de fout op tiktok-1

E-sigaretfabrikant Crystal Bar in de fout op TikTok

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 01 september 2023

Het eerder in opspraak geraakte e-sigaretmerk Crystal Bar heeft zijn TikTok-account verwijderd nadat bleek dat er geen leeftijdsverificatie werd toegepast op een weggeefactie van e-sigaretten. Verder in Kort buitenlands nieuws: Acht Latijns-Amerikaanse landen doen e-sigaret in de ban / Frankrijk overweegt accijnsverhoging naar 12 euro in 2024 / Amerikaans merk Hestia krijgt cultstatus door ‘cigfluencers’ / Oekraïne zet Philip Morris en JTI op pro-Rusland-lijst / Japanse tabaksleeftijd naar 22 jaar? / Iers parlementslid wil tabaksleeftijd naar 21 jaar. 

Door de webredactie

Crystal Bar, het op een na bestverkopende merk e-sigaretten in Groot-Brittannië, heeft zijn TikTok-account verwijderd. Aanleiding was een weggeefactie van vapes via dat kanaal waar geen leeftijdsgrens aan zat. Er werd wel gevraagd of deelnemers boven de 18 waren, maar er werd daarna geen leeftijdsverificatie toegepast, zo ontdekten journalisten van de BBC. Crystal Bar is vaker in opspraak geraakt vanwege reclame gericht op jongeren. Crystal Bar is een merk van SKE, dat in handen is van de Chinese overheid. De marketingdirecteur van SKE gaf als reden voor het offline halen van het TikTok-account, alsook het YouTube-account van Crystal Bar, dat ze de inhoud opnieuw wilden beoordelen. Ondertussen is uit nieuw onderzoek gebleken dat tabaksfabrikanten hun e-sigaretmarketing op jongeren richten en dat die marketing ertoe leidt dat de kans dat jongeren met e-sigaretten experimenteren, toeneemt. Dat onderzoek is gepubliceerd in Nicotine and Tobacco Research.
Lees meer bij de BBC

Acht Latijns-Amerikaanse landen doen e-sigaret in de ban

Argentinië, Brazilië, Mexico, Nicaragua, Panama, Suriname, Uruguay en Venezuela hebben ervoor gekozen om de e-sigaret volledig te verbieden. Venezuela is de voorloper geweest bij de invoering van een verbod en de andere landen hebben dat voorbeeld gevolgd. Dr. Anselm Hennis, Director of Non-Communicable Diseases Mental Health van de Pan American Health Organization (PAHO/WHO) zegt dat “we hopen dat deze maatregel ook andere landen motiveert om actie tegen deze producten te nemen die verslavend en schadelijk zijn en agressief worden aangeprezen aan jongeren.” Dertien Latijns-Amerikaanse landen hebben gedeeltelijke verboden op e-sigaretten ingevoerd en veertien landen hebben nog geen enkele regelgeving ingevoerd. Hennis hoopt dat daar snel verandering in komt.
Lees meer op de website van PAHO

Frankrijk overweegt accijnsverhoging naar 12 euro in 2024

Om tabak verder te ontmoedigen overweegt de Franse overheid om de accijns in 2024 opnieuw op te hogen, zodat pakjes sigaretten 12 euro gaan kosten. Frankrijk heeft de afgelopen tijd vaker accijnsverhogingen ingevoerd, omdat de overheid vindt dat de prijs van tabak gekoppeld moet zijn aan de inflatie. Roken kost de Franse samenleving jaarlijks 156 miljard aan zorgkosten en verloren arbeidsproductiviteit en levensjaren, zo bleek onlangs uit onderzoek. Niet alleen ligt een accijnsverhoging voor volgend jaar op tafel, er moeten er meer volgen waardoor een pakje sigaretten in 2027 mogelijk 13 euro zal kosten.
Lees meer bij Le Journal du Dimanche

Amerikaans merk Hestia krijgt cultstatus door ‘cigfluencers’

Hestia is een sigarettenmerk met weinig naamsbekendheid. Het bestaat sinds de jaren 2010 en is alleen in een aantal Amerikaanse staten verkrijgbaar. Daar probeert het merk verandering in te brengen. Influencers in New York en Los Angeles hebben pakjes Hestia opgestuurd gekregen en zijn benaderd door de CEO van het bedrijf om er reclame voor te maken. Zo is het merk binnengedrongen op plaatsen waar de culturele elite samenkomt, waarmee het een cultstatus aan het krijgen is.
Lees meer in The New York Times

Oekraïne zet Philip Morris en JTI op pro-Rusland-lijst

Oekraïne’s Nationaal Agentschap voor de Preventie van Corruptie (NAZK) ziet Philip Morris en Japan Tobacco International als grote bedrijven die Rusland steunen in de oorlog tegen Oekraïne. Zij hebben hun bedrijfsvoering in Rusland namelijk niet gestopt en blijven zo via belastingafdrachten de oorlogskas van het Kremlin sponsoren. Philip Morris droeg er op een omzet van 7,9 miljard dollar al 206 miljoen dollar af. Ook zei Philip Morris zich niet terug te willen trekken uit Rusland vanwege de winst die daar te behalen valt.
Lees meer bij Euromaiden Press

Japanse tabaksleeftijd naar 22 jaar?

Een team van een rookstopkliniek in Tokyo heeft onderzoek gedaan naar de slagingskans van stoppen met roken onder meer dan 1.300 patiënten. Daaruit blijkt dat rokers die voor hun 20e zijn begonnen met roken, het moeilijker vinden om te stoppen. Daar komt het advies uit voort om de tabaksleeftijd op te hogen naar 22 jaar, zodat er geen tabak meer aan Japanners onder de 22 verkocht mag worden.
Lees meer bij The Daily Mail

Iers parlementslid wil tabaksleeftijd naar 21 jaar

Om ervoor te zorgen dat jongeren minder snel in de verleiding komen met tabaksproducten te experimenteren, moet de leeftijdsgrens voor aankoop van tabak in Ierland opgehoogd worden naar 21 jaar. Dat vindt parlementslid Colm Burke. Ierland wil in 2025 een rookvrije generatie hebben bewerkstelligd. Daar is sprake van als minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt. Om dat doel te halen zijn er al allerlei antirookmaatregelen doorgevoerd en publiekscampagnes gevoerd. Maar Burke vindt dat Ierland nu niet moet afwachten en door moet pakken met extra antirookmaatregelen.
Lees meer bij Breaking News

tags:  leeftijdscontrole | e-sigaretverbod | Rusland | Oekraïne | oorlog | influencers | tabaksleeftijd | accijnsverhoging | e-sigaret