line
smoking kills on average 1200 americans every day-1

Tabaksindustrie moet waarschuwingsposters ophangen in 200.000 winkels

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 07 juli 2023

Na zestien jaar juridisch getouwtrek, heeft de tabaksindustrie aan het kortste eind getrokken en moet ze in 200.000 Amerikaanse winkels waarschuwingsposters ophangen die roken moeten helpen ontmoedigen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Twaalf Amerikaanse staten worden ‘Tobacco Nation’ gedoopt / Philip Morris verdiende 8 mld. dollar in Rusland sinds invasie Oekraïne / Overheid Bangladesh gaat dampen aan banden leggen / Steeds meer Thaise jongeren vapen. 

Door de webredactie 

Tussen 1 juli en 30 september moeten tabaksfabrikanten in ruim 200.000 winkels overal in de Verenigde Staten waarschuwingsposters ophangen tegen tabaksgebruik. Die posters moeten er tot 30 juni 2025 blijven hangen. Op de posters moeten waarschuwingen komen te staan als ‘Door roken sterven elke dag 1.200 Amerikanen’. Ze moeten groot zijn en goed zichtbaar worden opgehangen. Dit heeft een rechtbank allemaal al vastgesteld toen de tabaksindustrie in 2006 een zaak verloor. De rechtbank concludeerde toen dat de industrie had gelogen over de gevaren van roken. Daarna hebben de tabaksfabrikanten 16 jaar lang geprobeerd via allerlei beroepen te voorkomen dat ze deze statements in winkels moesten ophangen. Ze hebben daarbij uiteindelijk aan het kortste eind getrokken, waardoor ze nu alsnog verplicht zijn de posters op te hangen.
Lees meer bij CNN

Twaalf Amerikaanse staten worden ‘Tobacco Nation’ gedoopt

In twaalf Amerikaanse staten in het midden en zuiden van de VS is men sneller geneigd te roken. In deze staten woont 21 procent van de Amerikaanse bevolking, maar huist ook 28 procent van het aantal Amerikaanse rokers. De rookprevalentie ligt daarmee 50 procent hoger dan in andere staten. Antirookorganisatie Truth Initiative heeft de staten samen ‘Tobacco Nation’ gedoopt. Het gaat om Alabama, Arkansas, Indiana, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Missouri, Ohio, Oklahoma, Tennessee en West Virginia. Er wordt ook per persoon meer gerookt in deze staten. Een gemiddelde roker rookt 53 pakjes per jaar op, terwijl dat in andere staten gemiddeld 29 is. Volgens een woordvoerder van Truth Initiative gelden er in deze staten minder strenge tabakswetten, waardoor de tabaksindustrie ervoor heeft kunnen zorgen dat meer mensen verslaafd zijn geraakt.
Lees meer bij CNN en bekijk het rapport van de Truth Initiative hier.

Philip Morris verdiende 8 mld. dollar in Rusland sinds invasie Oekraïne

Toen Rusland Oekraïne binnenviel, trokken veel multinationals zich terug uit Rusland. Ze vonden het niet meer kunnen om daar zaken te doen en wilden hun reputatie beschermen. Maar de multinationals die zijn gebleven, hebben 214 miljard dollar (omgerekend bijna 197 miljard euro) omgezet in Rusland en 3,5 miljard dollar (3,2 miljard euro) aan belasting afgedragen aan het Kremlin. Dat blijkt uit onderzoek van de Ukrainian civil society en de Kyiv School of Economics. Philip Morris bleek het bedrijf te zijn dat het meeste heeft omgezet: 7,9 miljard dollar (bijna 7,3 miljard euro) en het droeg 206 miljoen dollar af (ruim 189 miljoen euro). Met dat geld kan het Kremlin de oorlog tegen Oekraïne blijven financieren.
Lees meer bij Politico

Overheid Bangladesh gaat dampen aan banden leggen

Om het aantal vapende jongeren tegen te gaan, wil de overheid van Bangladesh ingrijpen met strengere antirookmaatregelen. Er moet een verbod op e-sigaretten en andere alternatieve tabaksproducten komen. Ook wil de overheid de boete op het gebruik van alternatieve producten verzesvoudigen en het aantal openbare plekken waar rookverboden gelden uitbreiden. Voortaan zal een rookverbod ook in hotels, restaurants, cafés, koffiehuizen, theestalletjes en medische centra gelden. Verder mogen er geen sigaretten meer verkocht worden binnen 100 meter van opleidingsplaatsen, ziekenhuizen, speeltuinen en parken (waar kinderen komen).
Lees meer bij BD News 24

Steeds meer Thaise jongeren vapen

Het aantal Thaise jongeren dat met e-sigaretten experimenteert is groeiende. Uit een onderzoek onder meer dan 60.000 deelnemers, blijkt dat 9,1 procent van de jongeren wel eens dampt. In grote steden als Bangkok ligt het cijfer hoger. Daar dampt 14,6 procent van de jongeren. Een woordvoerder van het Tobacco Control Research and Knowledge Management Centre uitte zijn zorgen over het grote aantal dampende jongeren. Volgens de woordvoerder kan dampen een opstapje vormen naar het experimenteren met traditionele tabaksproducten. Een woordvoerder van het Thaise ministerie voor Volksgezondheid roept jongeren op niet voor de groepsdruk te buigen en ‘nee’ te zeggen tegen elektronische en traditionele sigaretten. Er zullen meer bewustwordingscampagnes komen om jongeren verder te waarschuwen.
Lees meer bij The Thaiger

tags:  vape-hype | Verenigde Staten | e-sigaretverbod | oorlog | gezondheidswaarschuwingen | PMI | rookprevalentie | rechtszaak