line
roken kost franse samenleving 156 miljard-1

Roken kost Franse samenleving jaarlijks 156 miljard euro

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 04 augustus 2023

De Franse samenleving verliest ieder jaar 156 miljard euro door tabaksgebruik, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een enorm verschil met de 13 miljard euro die jaarlijks aan tabaksaccijns binnenkomt. Verder in Kort buitenlands nieuws: Philip Morris koopt Israëlische cannabis-inhalerproducent / Britse tandarts waarschuwt voor ‘damptong’ / Meerderheid Ieren voor verbod op wegwerp-vapes. 

Door de webredactie

Een argument dat veel gebruikt wordt door de tabakslobby en door rechtse partijen is dat tabak niet alleen maar schadelijk is voor de samenleving, omdat de accijnsinkomsten de schatkist spekken. Vaak wordt daar ook al rekening mee gehouden op de rijksbegrotingen. In Frankrijk levert tabak ieder jaar zo’n 13 miljard euro aan accijns op. Maar uit een nieuwe studie van l'Observatoire français des drogues et des tendances addictives (OFDT) blijkt dat tabaksgebruik de Franse samenleving jaarlijks veel meer geld kost: 156 miljard euro. Het gaat om mensenlevens die verloren gaan (jaren eerder dan dat ze gemiddeld zouden leven zónder tabaksgebruik), het verlies van de kwaliteit van leven ten gevolge van tabak-gerelateerde ziektes als kanker, en het verlies van arbeidsproductiviteit. In Nederland is in 2017 eenzelfde onderzoek gedaan, waarin de kosten voor de samenleving werden geraamd op 33 miljard euro, ten opzichte van een opbrengst van zo’n 2 miljard aan accijns (inmiddels 3 miljard euro in 2020).
Lees meer bij Radio France

Philip Morris koopt Israëlische cannabis-inhalerproducent

Tabaksgigant Philip Morris heeft het Israëlische bedrijf Syqe Medical overgenomen voor 650 miljoen dollar (omgerekend bijna 595 miljoen euro). Syqe Medical produceert cannabis-inhalers die worden ingezet voor pijnbestrijding met medicinale wiet. Philip Morris gaat eerst 120 miljoen dollar investeren in een toelating tot de Amerikaanse markt door de Food and Drug Administration (FDA). Als die toelating er is, zal de tabaksproducent alle aandelen van Syqe overnemen. De transactie verloopt vanuit Vectura, een inhalatorproducent die eerder onder luid protest van gezondheidsprofessionals is overgenomen. Sindsdien rommelt het in de top van Vectura doordat de ene na de andere topman opstapt. De overname is het zoveelste voorbeeld van investeringen in de farmaceutische industrie door tabaksbedrijven die daarmee twee keer kunnen verdienen aan rokers die door het roken ziek worden. Recent sprak directeur Hans Snijder van de Hartstichting zich hier in felle bewoordingen tegen uit.
Lees meer bij C Tech

Britse tandarts waarschuwt voor ‘damptong’

Tandarts Stewart Beggs, die via een account op TikTok gezondheidsadviezen geeft, waarschuwt voor een fenomeen dat vape tongue, ‘damptong’, wordt genoemd. Door veelvuldig gebruik van (wegwerp-)vapes verliezen mensen gevoel en smaak in hun tong. Volgens Beggs is dit een gevolg van de populariteit van vapes, die volgens hem bovendien vaak absurde smaakjes hebben die vooral voor kinderen aantrekkelijk zijn.

Ondertussen blijkt dat Britse minderjarigen vooral naar kleine tabakswinkels gaan om aan vapes te komen. Hoewel het verboden is om e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar te verkopen, hebben ze in deze winkels in vergelijking tot 2019 nu twee keer zoveel kans om toch een vape te kunnen kopen. Daarnaast proberen tabaksfabrikanten minderjarigen met reclames op sociale media te verleiden om met nicotinezakjes te beginnen. Door een maas in de wet mogen die nog verkocht worden aan minderjarigen, omdat ze niet als tabaksproduct staan aangemerkt.

De Britse minister-president Rishi Sunak ziet e-sigaretten als een minder schadelijk alternatief voor de traditionele sigaret, liet hij recent in het parlement weten. Daarom is de Britse overheid met een programma gestart waarbij 1 miljoen rokers een gratis e-sigaret krijgen om ze te verleiden om met roken te stoppen. Over de populariteit van e-sigaretten, ‘damptong’ en nicotinepouches heeft Sunak niets gezegd.
Lees meer in The Sun

Meerderheid Ieren voor verbod op wegwerp-vapes

Bijna tweederde van de Ieren (64 procent) is voor een verbod op wegwerp-vapes. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos onder ruim 1.000 respondenten. In de leeftijdsgroep 15-24 jaar was 57 procent voor een verbod. Mark Murphy van de Irish Heart Foundation zei dat de resultaten laten zien “dat het publiek weet dat wegwerp-vapes niet alleen schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn, maar ook een bedreiging voor het milieu vormen.”
Lees meer bij Mayo Live

 

tags:  damptong | wegwerp-vapes | vape-hype | tabaksaccijns | farmaceutische industrie | cannabis | gezondheidsschade | smaakstoffen | jongeren