line
10 procent zorgbudget naar preventie-1

Groot-Brittannië moet 10 procent zorgbudget aan preventie besteden

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 28 juli 2023

Een ongezonde levensstijl kost de Britse samenleving jaarlijks bijna 19 miljard euro. Door 10 procent van het gezondheidszorgbudget aan preventie uit te geven, kan de Britse regering daar verandering in brengen. Verder in Kort buitenlands nieuws: PMI heeft tegenslag bij Vectura / Stoppen met roken? Neem straks een pil! / ITG Brands wil met nicotinezakjes de Amerikaanse markt op. 

Door de webredactie

Op iedere pond in het budget van de Britse National Health Service zou 10 pence uitgegeven moeten worden aan preventie om te voorkomen dat mensen later ziek worden. Het geld moet worden gebruikt om roken, obesitas en alcoholgebruik tegen te gaan. Dat concludeert een nieuw onderzoek van The Kings Fund onder leiding van Lord Filkin en andere gezondheidswetenschappers. Volgens het rapport kost een ongezonde levensstijl de Britse samenleving jaarlijks 16 miljard pond (bijna 19 miljard euro). Het rapport stelt ook dat het aantal rokers in de komende 5 à 10 jaar kan halveren als er stevig wordt ingezet op het aanbieden van rookstophulp. Daar zou het op doktersrecept voorschrijven van e-sigaretten om te stoppen ook aan kunnen bijdragen. De overheid heeft echter net bekendgemaakt e-sigaretten op doktersvoorschrift nog niet te zien zitten.

Dat preventie de sleutel tot een gezondere samenleving is, blijkt ook uit een ander rapport dat deze week is gepresenteerd. Volgens The Health Foundation zullen 9 miljoen Engelsen in 2040 met zware ziektes te kampen hebben (waaronder diabetes, depressie, kanker en dementie). In 2019 had 1 op de 6 Engelsen nog zo’n zware ziekte, maar in 2040 zal dat 1 op de 5 zijn. Roken vergroot de kans op een veelvoud aan ziekten. Rookpreventie is daarom essentieel, het zorgt voor een verbetering van de volksgezondheid en scheelt in de toekomst grote kostenposten gerelateerd aan de behandeling van allerlei ziekten.
Lees meer bij The Pharmacist

PMI heeft tegenslag bij Vectura

Vectura, het farmaceutische bedrijf dat onder meer inhalatoren tegen longziekten maakt en in 2021 onder groot protest van gezondheidsexperts door Philip Morris (PMI) is overgenomen, heeft last van weglopende CEO’s. Vorig jaar traden twee topmannen terug en nu is er opnieuw een leegloop. De huidige CEO, Michael Austwick, heeft het net een jaar volgehouden en heeft nu bekendgemaakt af te zullen treden. Ook anderen verlaten het bedrijf. De overname van Vectura moest het mogelijk maken voor PMI om zich op de wellness- en gezondheidszorg-markt te begeven. Maar inmiddels heeft de tabaksgigant bekendgemaakt dat de beoogde 1 miljard dollar winst daaruit er in 2025 niet inzit, ook door tegenvallende onderzoeksresultaten van nieuwe producten.
Lees meer in The Times

Stoppen met roken? Neem straks een pil!

Het middel cytisinicline lijkt een goede en effectieve manier te zijn om te helpen bij het stoppen met roken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA. Het onderzoek is uitgevoerd onder 810 rokers en de resultaten laten zien dat rokers die cytisinicline kregen, beter in staat waren om tabak te laten liggen dan degenen die een placebo kregen. Dat betekent dat er, mits het goedgekeurd wordt door de instanties die medicijnen op de markt kunnen toelaten, een nieuwe ondersteuning is voor rokers die willen stoppen.
Lees meer op de site van Massachusetts General Hospital

ITG Brands wil met nicotinezakjes de Amerikaanse markt op

ITG Brands gaat de nicotinezakjes van het Canadese merk TJP Labs op de Amerikaanse markt brengen. ITG Brands is een dochteronderneming van Imperial, een van de vier grootste tabaksproducenten ter wereld en hoopt zo een deel van de markt voor alternatieve tabaksproducten in te kunnen nemen. ITG Brands heeft ruim 83 miljoen dollar (zo’n 75 miljoen euro) betaald om 14 producten te mogen inlijven. ITG wil begin 2024 met de producten de Amerikaanse markt opgaan. Of het daarvoor (al) toestemming van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft gekregen, is niet bekend.
Lees meer bij CSP Daily

 

tags:  imperial brands | zorgkosten | Vectura | pouches | stoppen met roken | volksgezondheid | PMI | nicotine | preventie