line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 april 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Thaise sigarettenverpakkingen moeten extra schokkende plaatjes bevatten / Alle zorginstellingen op het Britse Isle of Man rookvrij / CEO’s van Vectura hebben ontslag genomen na PMI-overname / Deeltjes in rook van cannabis vier keer schadelijker dan van traditionele tabak / Houston breidt rookverbod uit / Sierra Leone heeft rookverbod in openbare ruimtes ingevoerd.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Thailand: Sigarettenverpakkingen moeten extra schokkende plaatjes bevatten
Om roken minder verleidelijk te maken heeft de Thaise overheid besloten dat per 11 april nieuwe afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen moeten worden afgedrukt. De plaatjes bevatten extra schokkende beelden van bijvoorbeeld misvormingen en tumoren die zijn ontstaan door tabaksgebruik.
Lees meer bij The Thaiger

Groot-Brittannië: Alle zorginstellingen Isle of Man rookvrij
Alle instellingen die zorg verlenen moeten rookvrij worden op het Isle of Man, dat heeft de plaatselijke minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. Nadat alle ziekenhuizen er rookvrij zijn geworden, moeten er nu bijvoorbeeld ook rookverboden gaan gelden in verzorgingshuizen en opvangplekken.
Lees meer bij de BBC

Groot-Brittannië: Topmannen van Vectura hebben ontslag genomen na PMI-overname
Inhalatormaker Vectura, die vorig jaar onder veel protest van gezondheidsexperts is overgenomen door Philip Morris International (PMI), is twee van zijn topmannen kwijtgeraakt. Nu de miljardendeal met PMI rond is, zijn Will Downie en Paul Fry opgestapt.
Lees meer in The Times

Verenigde Staten: Deeltjes in rook van cannabis vier keer schadelijker dan van traditionele tabak
De rook die uit een ‘bong’ (een pijp voor wiet) komt is vier keer schadelijker dan die van traditionele tabak, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of California, Berkeley. Meeroken is daarmee ook schadelijker door de hoeveelheid deeltjes in deze cannabisrook.
Lees meer in The Guardian

Verenigde Staten: Houston breidt rookverbod uit
De Texaanse stad Houston gaat het rookverbod uitbreiden. Op plaatsen waar geen traditionele sigaretten meer gerookt mogen worden, mag voortaan ook niet meer gedampt worden. Elektronische sigaren, cigarillos, waterpijpen of andere alternatieve tabaksproducten mogen daar ook niet meer gebruikt worden.
Lees meer bij Click24 Houston

Sierra Leone: Rookverbod in openbare ruimtes ingevoerd
Een nieuwe wet moet een uitgebreid rookverbod in openbare ruimtes in Sierra Leone bewerkstelligen. Er mag niet meer gerookt worden in ziekenhuizen, op werkplekken, in bedrijven, overheidsgebouwen en fabrieken. Ook opvangplekken voor kinderen, kerken, gevangenissen, politiestations, openbaar vervoer en vliegtuigen, markten, winkelcentra en stadions vallen onder het rookverbod.
Lees meer bij AllAfrica

tags:  kanker | Vectura | cannabis | e-rookverbod | rookvrij | PMI | rookverbod