line
schaamteloze farma-investeringen tabaksindustrie-1

Directeur Hartstichting fel tegen farma-investeringen tabaksindustrie

dinsdag 01 augustus 2023

Directeur Hans Snijder van de Hartstichting haalt in het AD fel uit tegen tabaksfirma’s die zich via investeringen in farmaceutische bedrijven dubbel verrijken aan rokers die ziek worden door het roken. Hij roept de overheid op maatregelen te nemen.

Door de webredactie

“Dat tabaksfabrikanten sluw, schaamteloos en onopgemerkt voor het grote publiek geitenpaadjes weten te vinden om mensen verslaafd te maken én te houden is geen nieuws. Maar je mond valt open bij het nieuwste staaltje grensoverschrijdend gedrag”, schrijft directeur Hans Snijder van de Hartstichting in een scherp commentaar in het AD. Daarin reageert hij op de berichtgeving van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en Nieuwsuur op basis van onderzoek door The Investigative Desk over de investeringen van tabaksbedrijven in farmaceutische firma’s. Tabaksfabrikanten verdienen daardoor inmiddels miljarden aan medicijnen tegen ziekten die veelal door roken zijn veroorzaakt. Ook investeren ze in rookstophulpmiddelen. “Een schitterend verdienmodel, het moet gezegd. Maar hoe cynisch, hoe bizar en hoe ontoelaatbaar”, schrijft Snijder. “Het is de tabaksindustrie maar om één ding te doen: het grenzeloos uitbuiten van rokers en uiteindelijk ver weg te blijven van een rookvrije generatie, met alle schadelijke en dodelijke gevolgen van dien.”

Beyond Ethics

Op de naam waarmee de industrie deze nieuwe investeringsstrategie aanduidt, Beyond Nicotine of Beyond Smoking, reageert Snijder met: “Misleiding heeft een naam. Beyond Ethics zou passender zijn.” Snijder ziet dan ook onder Nederlanders een groeiende afkeer van de gewetenloze tabaksindustrie en stelt dat het momentum aanbreekt om het roken uit te bannen. Daarom investeren de tabaksbedrijven in de farmaceutische industrie, ook omdat ze weten, schrijft Snijder, dat daar geen toezicht op wordt gehouden. Volgens hem is het dan ook ‘Beyond Doubt’ dat de overheid het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de wettelijke middelen moet verschaffen om deze praktijken tegen te gaan.

tags:  The Investigative Desk | Hartstichting | farmaceutische industrie | Nieuwsuur | onderzoek