line
groningen bijna rookvrij-1

Groningen kan zich vol op rookpreventie storten nu tabaksfabriek Niemeyer dichtgaat

dinsdag 04 mei 2021

Na meer dan tweehonderd jaar gaat Niemeyer, de tabaksfabriek van British American Tobacco (BAT) in Groningen, eind volgend jaar dicht. Dat heeft BAT bekendgemaakt. De impasse tussen werkgelegenheid en volksgezondheid waarin Groningen zich bevond, is daarmee opgelost.

Door de webredactie

Omdat de vraag naar reguliere rookwaren blijft dalen, heeft British American Tobacco (BAT) besloten om tabaksfabriek Niemeyer in Groningen eind volgend jaar te sluiten. De fabriek bestaat sinds 1819 en draagt sinds 1969 het predicaat ‘Koninklijk’. In 1999 werd de Niemeyer-fabriek overgenomen door Rothmans, dat daarna weer opging in een van de grootste tabaksmultinationals ter wereld: BAT.

Met het besluit van BAT om de fabriek stil te leggen, verdwijnen er 180 banen. Al in december 2020 werden de medewerkers van BAT op de hoogte gesteld van het voornemen om de fabriek in het derde kwartaal van 2022 te sluiten. Daarna moest er eerst nog met de vakbonden gesproken worden.

Eind 2022 deuren dicht

Die gesprekken zijn nu achter de rug en BAT kan eind 2022 de deuren dichtdoen. “Met de vakbonden zijn afspraken gemaakt over de afbouw van de productie in Groningen”, meldt de NOS. “Er ligt ook al een sociaal plan. British American Tobacco hoopt zo veel mogelijk werknemers te kunnen begeleiden naar nieuw werk.”

BAT wil zich meer op de productie van andersoortige tabaksproducten gaan richten, zoals e-sigaretten. Of dat betekent dat BAT zijn concurrent Philip Morris achternagaat, die eerder zijn fabriek in Bergen op Zoom sloot om er daarna de IQOS te gaan produceren, is onduidelijk.

Moreel probleem opgelost

Met de sluiting van de fabriek is de provincie Groningen ook van een moreel probleem verlost. Groningen bleek tégen roken te zijn, maar vóór de shagfabriek van Niemeyer. Dat kwam aan het licht naar aanleiding van vragen van TabakNee in 2014 en in 2016.

Sinds 2002 betaalde BAT mee aan reclamecampagnes voor de provincie Groningen, terwijl dat tegen landelijke richtlijnen is waarbij overheden de tabaksindustrie op afstand moeten houden. Medio 2017 werd bekendgemaakt dat de tabaksfabrikant sponsor-af was. Nu BAT definitief uit Groningen verdwijnt, kan de provincie zich volledig op haar strijd tegen het roken storten.

tags:  werkgelegenheid | provincie | BAT | fabriek | e-sigaret | tabaksindustrie