line
pmi bergen op zoom-1

De tabaksproductie komt weer op gang in Bergen op Zoom

vrijdag 24 november 2017

Nadat de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom in 2014 werd gesloten en er meer dan 1.200 banen verloren gingen, wil de tabaksfabrikant nu het aantal werknemers weer uit gaan breiden. Volgens BN/De Stem worden er 135 nieuwe mensen aangetrokken om de IQOS/HEETS te gaan produceren.

Door de webredactie

Eind november wordt de nieuwe productielijn voor de IQOS in gebruik genomen in de Philip Morris-fabriek in Bergen op Zoom. Zo wil Philip Morris dat zijn fabriek in Noord-Brabant een grotere rol gaat spelen in de productie van heat-not-burn-producten, waarmee het naar eigen zeggen een minder schadelijke manier van roken heeft uitgevonden. De fabrikant is nu op zoek naar 135 arbeidskrachten.

Sluiting

Het nieuws is opvallend omdat de fabrikant drie jaar geleden de fabriek nagenoeg sloot en er meer dan 1.200 werknemers op straat kwamen te staan. De reden voor de sluiting was volgens PMI een terugloop in de de omzet van 20 procent.

Hetzelfde argument gebruikte de sigarettenfabrikant destijds ook om te lobbyen tegen accijnsverhoging. Hoewel dat verband nooit wetenschappelijk is aangetoond, werd er gesteld dat zo’n verhoging illegale handel in de hand zou werken waardoor de omzet zou teruglopen.

Alternatieve sigaretten

In 2016 bracht het Eindhovens Dagblad het nieuws dat Philip Morris alternatieve sigaretten zou gaan produceren in de fabriek, waar na de officiële sluiting nog 187 mensen werkten die zich met marketing en communicatie bezighielden. Het nieuwe paradepaardje van de tabaksindustrie is: verhit tabak in plaats van die te verbranden, waardoor het volgens de fabrikant minder schadelijk is voor de gezondheid van de gebruiker. Er zouden 70 mensen worden aangenomen en 65 miljoen euro worden geïnvesteerd. Daar komen nu dus volgens BN/De Stem 135 mensen bij.

tags:  tabaksfabrikanten | heat-not-burn | heatstick | fabriek | Philip Morris