line
pmi bergen op zoom-1

De tabaksproductie komt weer op gang in Bergen op Zoom

vrijdag 24 november 2017

Nadat de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom in 2014 werd gesloten en er meer dan 1200 banen verloren gingen, wil de tabaksfabrikant nu het aantal werknemers weer uit gaan breiden. Volgens BN/De Stem worden er 135 nieuwe mensen aangetrokken om de IQOS/HEETS te gaan produceren.

Door de webredactie

Eind november wordt de nieuwe productielijn voor de IQOS in gebruik genomen in de Philip Morris fabriek in Bergen op Zoom. Zo wil Philip Morris dat haar fabriek in Noord Brabant een grotere rol gaat spelen in de productie van haar heat-not-burn-producten, waarmee ze naar eigen zeggen een minder schadelijke manier van roken hebben uitgevonden. De fabrikant is nu op zoek naar 135 arbeidskrachten.

Sluiting

Het nieuws is opvallend omdat de fabrikant drie jaar geleden de fabriek nagenoeg sloot en er meer dan 1200 werknemers op straat kwamen te staan. De reden voor de sluiting was volgens de sigarettenfabrikant een terugloop in de de omzet van 20%.

Accijnsverhoging

Naast sluiting van de fabriek gebruikte de fabrikant hetzelfde argument destijds ook om te lobbyen tegen een accijnsverhoging. Er werd gesteld dat zo’n accijnsverhoging illegale handel in de hand zou werken en haar omzet nog verder zou laten teruglopen, hoewel dat verband nooit wetenschappelijk is aangetoond.

Alternatieve sigaretten

In 2016 bracht het Eindhovens Dagblad het nieuws dat Philip Morris de fabriek, waar na de officiële sluiting nog altijd 187 mensen waren blijven werken om zich met marketing en communicatie bezig te houden, alternatieve sigaretten zou gaan produceren. Het nieuwe paradepaardje van de tabaksindustrie verhit tabak in plaats van dat het verbrand wordt, waardoor het volgens de fabrikant minder schadelijk is voor de gezondheid van de gebruiker. Er zouden 70 mensen worden aangenomen en 65 miljoen euro worden geïnvesteerd. Daar komen nu dus 135 mensen bij.

tags:  fabriek | heat not burn | heatstick | philip morris | tabaksfabrikanten