line

Philip Morris gaat e-sigaretten gedeeltelijk maken in Nederland

dinsdag 14 juni 2016

Nadat de sigarettenfabriek van Philip Morris in 2014 sloot, heeft de Marlborofabrikant aangekondigd weer 70 mensen aan te zullen nemen voor de productie van tabak voor e-sigaretten.
Door de webredactie

Met de terugloop van de verkoop van sigaretten en de populariteit van de elektronische sigaret, is het niet verrassend dat tabaksfabrikanten ook die laatste variant willen produceren. Zo houden ze de nicotinemarkt zoveel mogelijk in eigen handen.

In 2014 maakte Philip Morris bekend dat de sigarettenfabrikant hun fabriek in Bergen op Zoom, een van de grootste sigarettenfabrieken van de Marlboroproducent in Europa, ging sluiten. Daarmee kwamen 1200 mensen op straat te staan. Er bleven 187 mensen werken die zich vooral met communicatie en marketing zouden bezighouden. Nu maakt het Eindhovens Dagblad bekend dat Philip Morris de werkzaamheden in de fabriek gaat uitbreiden. Er zal tabak worden geproduceerd die is bestemd voor een variant op de elektronische sigaret. Dat kan 70 banen opleveren, zo meldt de krant. Met de investering is 65 miljoen euro gemoeid.

Welke variant van de e-sigaret met de Bergen op Zoomse tabak uitgerust gaat worden is onbekend. Philip Morris heeft een zogenaamde pyruvaat-sigaret ontwikkeld met hulp van professor Jed Rose (de uitvinder van de nicotinepleister). In een apparaatje wordt tabak verhit in plaats van verbrand, waardoor de nicotine in damp vrijkomt en geïnhaleerd wordt.
Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, kocht in 2014 GreenSmoke op om een groot aandeel van de Amerikaanse markt in handen te krijgen. 

Nieuwe regels

Sinds 20 mei 2016 gelden er nieuwe regels voor de e-sigaret in Nederland. Hoewel het gebruik van e-sigaretten minder slecht is dan tabak roken, blijkt namelijk uit onderzoek dat de e-sigaret schadelijker is dan eerst werd gedacht (een onderwerp waar veel discussie over is geweest en waar de boeken ook nog niet over gesloten zijn). De regels moeten de veiligheid van het product vergroten en het gebruik van de e-sigaret ontmoedigen onder jongeren. In Nederland is het gebruik van e-sigaretten volgens het Trimbos-insituut sterk gestegen: van 1% van de Nederlanders in 2012 naar 2,5% in 2013 en 4,1% in 2014.

De nieuwe regels houden in dat er een leeftijdsgrens van 18 is gaan gelden voor het product, dat er eisen zijn gesteld aan de veiligheid van het apparaatje en aan de vorm, de afgifte van de nicotinedosis, het maximumvolume van het navulreservoir en dat er kindveilige sluitingen opzitten. Ook moet er een bijsluiter bijzitten en is er een reclameverbod ingesteld voor de e-sigaret. Alleen nog in tabaksspeciaalzaken of e-sigarettenwinkels mag er reclame voor gemaakt worden, mits duidelijk is dat het gebruik van het product schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Alle regels staan hier.

Meer lezen? In dit artikel in het vooraanstaande blad New England Journal of Medicine (NJEM) doet een arts verslag over de keuzes waar hij voor staat als er vragen komen over e-sigaretgebruik.

tags:  pyruvaat | fabriek | Bergen op Zoom | Philip Morris | e-sigaret