line

Altria verstevigt greep op e-sigaret

maandag 10 februari 2014

Altria Group, het moederbedrijf van Philip Morris, koopt voor 110 miljoen dollar (80 miljoen euro) de Amerikaanse producent van elektronische sigaretten Green Smoke. De overname is een nieuwe aanwijzing dat de tabaksindustrie de productie en verkoop van e-sigaretten onder controle tracht te krijgen.

Door de webredactie

De aankoop van Green Smoke loopt via Nu Mark, een dochteronderneming van Altria die sinds augustus marketingtests uitvoert met een eigen elektronische sigaret, MarkTen. Aan de marketingkracht en de uitgebreide verkoopkanalen van Altria voegt men met de overname de productkennis van Green Smoke toe. Volgens de berichten geeft de Green Smoke-sigaret meer damp af dan de MarkTen-sigaret. Green Smoke is in 2008 opgericht en realiseerde in 2013 40 miljoen dollar (30 miljoen euro) aan inkomsten. Het merk is ook in Nederland verkrijgbaar.

Marktanalisten van Fitch Ratings zien in de overname een nieuwe aanwijzing dat tabaksfabrikanten uit noodzaak investeren in e-sigaretten: de omzetten uit de tabak zullen waarschijnlijk teruglopen en dus moeten ze zich ook op andere producten richten. Lorillard was in 2012 de eerste gevestigde tabaksproducent die aan de e-sigaret begon met de overname van blu eCigs. Later dat jaar stapten ook British American Tobacco (Vype), Altria (MarkTen) en Reynolds (Vuse) in deze markt.

Gestegen verkopen

De marktvooruitzichten zijn dan ook enorm. In de VS stegen de verkopen in 2013 naar een geschatte waarde van 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro). In 2007 werd nog nauwelijks voor 10 miljoen dollar (8 miljoen euro) aan elektronische sigaretten verkocht. De vraag is sinds 2006, toen de eerste e-sigaretten op de markt kwamen, elk jaar verdubbeld.

De e-sigaretten worden volgens Fitch voor de overgrote meerderheid gekocht door bestaande rokers van gewone sigaretten. De analisten voorspellen dat de verkopen van e-sigaretten binnen tien jaar die van gewone sigaretten kunnen overstijgen. Onzekere factor daarbij is de op handen zijnde regelgeving van e-sigaretten. Net als in de EU wordt in de VS gewerkt aan regulering van de elektronische sigaret.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kan besluiten de e-sigaret onder de tabakswetgeving te brengen of aan te merken als medisch hulpmiddel bij het stoppen met roken. De FDA reageert daarmee op zorgen over de veiligheid van de e-sigaret en over de mogelijkheid dat dit soort sigaretten jongeren zullen aanzetten om met roken te beginnen.

Lees hier wat dr. Jeffrey Wigand over de e-sigaret vindt.