line
nieneyer weg uit groningen-1

Groningen van moreel probleem verlost: BAT sluit tabaksfabriek Niemeyer

woensdag 02 december 2020

Tabaksfabriek Niemeyer in Groningen gaat in het derde kwartaal van 2022 dicht. Dat heeft eigenaar British American Tobacco maandag bekendgemaakt. De provincie Groningen is daarmee van een moreel probleem verlost, omdat zij eerder tégen roken, maar vóór de tabaksfabriek waren.

Door de webredactie

Afgelopen maandag zijn de 185 medewerkers van tabaksfabriek Niemeyer in Groningen op de hoogte gebracht van het voornemen van eigenaar British American Tobacco (BAT) om de deuren te gaan sluiten, zo meldt de NOS. Dat moet in het derde kwartaal van 2022 gaan gebeuren, waarna de productie naar goedkopere plekken in vermoedelijke Hongarije en Duitsland zal worden verplaatst.

De tabaksfabriek is in 1819 opgericht. Bij het 150-jarige bestaan mocht het ‘koninklijk’ aan zijn naam toevoegen, waardoor het de Koninklijke Theodorus Niemeyer BV werd. In 1999 ging het bedrijf op in Rothmans, dat daarna weer door BAT werd overgenomen. BAT is een van de grootste tabaksproducenten ter wereld.

Alternatieve invulling

Eric Brouwer van vakbond FNV zegt tegen het Dagblad van het Noorden dat hij hoopt de sluitingstermijn te verlengen: “Misschien kunnen we er een jaar extra uit slepen, zodat we meer tijd hebben om mensen te begeleiden naar ander werk.” Ook blijkt de Ondernemingsraad (OR) nog aan zet te zijn om met een alternatieve invulling van de fabriek te komen. Daartoe heeft de OR Adviesbureau Berenschot ingeschakeld. “Dat onderzoek kan een alternatief voor de fabriek opleveren dat de zaak in een ander perspectief plaatst,” zegt een woordvoerder van BAT tegen het Dagblad van het Noorden. Maar vooralsnog staat vast dat de tabak na 200 jaar uit Groningen zal verdwijnen.

Sponsor-af

Daarmee is de provincie Groningen ook van een moreel probleem verlost. Groningen bleek tégen roken te zijn, maar vóór de shagfabriek van Niemeyer. TabakNee kaartte dat in 2014 en in 2016 aan. Sinds 2002 betaalde BAT mee aan reclamecampagnes voor de provincie Groningen, maar dat was tegen landelijke richtlijnen waarbij overheden de tabaksindustrie op afstand moesten houden. Medio 2017 werd bekendgemaakt dat de tabaksfabrikant sponsor-af is. Nu BAT uit Groningen verdwijnt, kan de provincie zich volledig op haar strijd tegen het roken storten.

tags:  FCTC-verdrag | groningen | politiek | shag | BAT | tabaksindustrie