line
pmi joins valuable 500-1

The Valuable 500, een internationale organisatie die gehandicapten steunt, gaat in zee met Philip Morris

woensdag 16 december 2020

Philip Morris International heeft zich bij The Valuable 500 gevoegd. Daarmee wil de Marlboroproducent duidelijk maken dat zijn bedrijf zich inzet voor gehandicapten. The Valuable 500 heeft bij dit lidmaatschap geen oog gehad voor de handicaps, ziektes en dood die de producten van PMI veroorzaken, terwijl dat voor bijvoorbeeld de Verenigde Naties al jaren geleden reden was om tabak op een zwarte lijst te plaatsen.

Door de webredactie

Philip Morris International heeft begin deze maand bekendgemaakt dat CEO André Calantzopoulos zich heeft gevoegd bij The Valuable 500, een initiatief dat ernaar  streeft om 500 CEO’s van multinationals zover te krijgen zich in te zetten voor een inclusief beleid voor gehandicapten op de werkvloer. Voorzitter van The Valuable 500 is de Nederlander Paul Polman, ex-CEO van Unilever. PMI bevindt zich in The Valuable 500 tussen meer bekende namen: aangesloten zijn Google, Airbnb, Zalando, BBC, Bloomberg en vele anderen.

Een inclusievere wereld

Bedrijven als PMI kunnen volgens Calantzopoulos, zo zegt hij in het persbericht, een belangrijk verschil maken “door ervoor te zorgen dat iedereen – inclusief mensen met een handicap – tot zijn recht komt op de werkvloer”. Calantzopoulos hoopt met zijn deelname de zakenwereld te inspireren een “inclusievere wereld te creëren voor de 1,3 miljard mensen met een handicap”.

Calantzopoulos zou de wereld pas echt een betere plek maken als hij vandaag nog zou stoppen met de verkoop van tabaksproducten, Marlboro uit de schappen zou halen en zou stoppen te proberen jongeren verslaafd te maken. Daarmee zou hij namelijk voorkomen dat mensen ziek worden en gehandicapt raken.

Roken leidt tot handicaps

De Amerikaanse Centers for Disease Control schrijven op hun website letterlijk: “Roken leidt tot ziekte en handicaps en schaadt zo goed als elk orgaan van het lichaam. Meer dan 16 miljoen Amerikanen leven op dit moment met een ziekte die is veroorzaakt door roken.” In Nederland is roken nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte. Volgens de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018 komt van de totale ziektelast 9,4 procent door roken.

Een aantal ziekten die door roken veroorzaakt worden: kanker in allerlei verschillende delen van het lichaam, met name in de longen, mondholte, keel, strottenhoofd en slokdarm; hart- en vaatziekten, onder meer beroerte, hartfalen, aneurysma en coronaire hartziekten; longziekten en -klachten zoals benauwdheid, hoesten, pneumonie, astma en COPD; complicaties bij een operatie als gevolg van een verminderde wondgenezing; ontstekingen in de mond, gewrichten en longen; verslechtering van het immuunsysteem; diabetes; staar en blindheid. Al deze ziekten zijn een handicap om mee te leven.

Verder kunnen mensen door roken ook lichamelijk gehandicapt raken. Roken kan ervoor zorgen dat bloedvaten verstopt raken. “Als er een bloedvat in je hersenen scheurt, of verstopt raakt door een prop, heet dat een beroerte,” legt het Trimbos-instituut uit op de website Rokeninfo. “Een beroerte geeft hersenschade, waardoor handicaps kunnen ontstaan zoals verlammingen, spreek- en taalstoornissen en veranderingen in de persoonlijkheid.” 

Aan het werk bij PMI?

Maar rokers die ten gevolge van tabaksgebruik ziek zijn geworden en gehandicapt zijn geraakt, kunnen als het aan André Calantzopoulos ligt opgelucht ademhalen, want hij zal zich voor hen gaan inspannen op de werkvloer. Wie weet kunnen ze wel in de tabaksfabrieken aan de slag om de producten te maken waar ze zelf zo ziek van zijn geworden, zodat er nog meer mensen ziek en gehandicapt raken en Philip Morris uit een schier eindeloos vat van gehandicapten kan putten om zich voor in te gaan spannen.

Uit het persbericht van Philip Morris blijkt waar het Calantzopoulos vooral om te doen is. Hij gebruikt zijn deelname aan The Valuable 500 niet omdat hij zich zorgen maakt over het welbevinden van gehandicapten, maar om zich over hun ruggen te profileren en het imago van Philip Morris op te poetsen. Hij verwacht bovendien dat het PMI iets gaat opleveren, volgens het persbericht hoopt hij gebruik te kunnen maken van “deze getalenteerde individuen wier perspectief en levenservaring ons zal helpen meer creativiteit en innovatie in te zetten om onze toekomstvisie van een rookvrije toekomst te realiseren”.

Verslaafd houden

Philip Morris probeert al een tijdje het idee de wereld in te helpen dat het voor een rookvrije toekomst is. Niet door tabak per direct van de markt te halen, nee, rokers moeten eerst overstappen op de IQOS, ook een product van Philip Morris, waar ook tabak in zit, maar dat volgens PMI zelf minder schadelijk is. PMI wil rokers dus tot in lengte van dagen vooral verslaafd houden aan zijn nicotineproducten en het maakt niet uit of ze daar ziek van worden. Want dat staat vast: de IQOS is óók schadelijk voor de gezondheid.

Reactie Valuable 500

TabakNee vroeg de voorzitter van The Valuable 500, Paul Polman, om een reactie. We wilden weten of PMI’s lidmaatschap discussie had opgeleverd, en of hij op de hoogte is van de uitwerking van roken op de gezondheid en dat dit juist voor handicaps kan zorgen. Er kwam echter geen reactie van Polman. Wel ontvingen we een algemeen schrijven van het persteam, dat stelt dat The Valuable 500 gelooft dat “iedere sector en elke regio” kan bijdragen aan vooruitgang voor gehandicapten en dat PMI meedoet om een meer inclusieve situatie op hun werkvloer te creëren met het instellen van een “Global Employee Resource Group on Disability, om een breder bewustzijn onder de werknemers te creëren over wat het betekent om gehandicapt te zijn”.

Of daarin ook wordt meegenomen dat de producten die de 70.000 werknemers van PMI creëren handicaps veroorzaken, is niet duidelijk.

Zwarte lijst

“Paul Polman zou, als voorzitter van The Valuable 500, eens moeten kijken hoe de Verenigde Naties met de tabaksindustrie omgaat,” zegt Frits van Dam, secretaris van Rookpreventie Jeugd en hoofdredacteur van TabakNee. Van Dam verwijst naar het door de VN ontwikkelde Global Compact-programma, waarbij tabak op een zwarte lijst is geplaatst (naast onder andere de wapenhandel) omdat tabak zoveel dood en verderf zaait en er sprake is van corruptie en kinderarbeid in de productieketen van tabak. Sinds die bekendmaking in 2018 zijn er een heleboel grote investeringsmaatschappijen al overstag gegaan en hebben hun tabaksaandelen de deur uit gedaan.

Van Dam: “Door PMI te omarmen om de wereld beter te maken voor gehandicapten, legitimeert The Valuable 500 paradoxaal genoeg een industrie die handicaps creëert door haar producten zo samen te stellen dat mensen er verslaafd aan raken, er ziek van worden en er een handicap aan over kunnen houden. Polman zou er goed aan doen die zwarte lijst eens te bestuderen en PMI daarna te royeren.”

tags:  multinationals | VN | vaatziekten | rookverslaving | PMI | longkanker