line
iqos leverschade-1

Opnieuw vastgesteld dat IQOS gezondheid schaadt

dinsdag 28 augustus 2018

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat het nieuwe tabaksproduct IQOS van Philip Morris slecht voor de lever is. Er zijn waarden van verhoogde leververgiftiging in ratten aangetroffen. Deze zijn hoger dan bij het gebruik van gewone sigaretten.

Door de webredactie

De IQOS (de naam staat voor I-Quit-Ordinary-Smoking) van Philip Morris is een nieuwsoortig tabaksproduct waarin tabak niet wordt verbrand maar verhit. Er gaan speciale sigaretten (Heets genaamd of Heatsticks) in de IQOS (een apparaatje) waarna er verhitting plaatsvindt en de roker de daarbij vrijkomende rook inhaleert. Volgens Philip Morris is dat veel minder schadelijk voor de gezondheid dan gewone sigaretten.

Geen gewone sigaretten meer

Om reclame te maken voor de IQOS heeft de fabrikant wereldwijd bekendgemaakt dat hij ernaar streeft dat de gewone sigaret in de toekomst niet meer in de schappen zal liggen. Als het aan Philip Morris ligt, stappen alle rokers wel eerst even over op de IQOS, zodat de omzet gegarandeerd blijft en hij zijn aandeelhouders tevreden kan stellen.

Maar er is een probleem: de tabaksfabrikant kan beweren dat de IQOS minder schadelijk is voor de gezondheid, maar of dat klopt weten we pas over een jaar of twintig. Pas dan kunnen we wetenschappelijk vaststellen wat het gebruik van de IQOS op lange termijn voor de gezondheid betekent. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt al wel dat er wel degelijk schadelijke, kankerverwekkende stoffen in de IQOS zitten. In mei besloot staatssecretaris Blokhuis daarom al om de IQOS als een ‘gewoon’ tabaksproduct te zien en de Tabakswet zo aan te laten passen dat ook de IQOS gezondheidswaarschuwingen moet bevatten.

Meer schadelijke stoffen

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control, blijkt dat er meer schadelijke stoffen in de IQOS zitten. Negentig ratten werden negentig dagen lang blootgesteld aan rook uit de IQOS. Daarna werden hun bloedwaarden gemeten en het gewicht van hun lever.

Uit het onderzoek bleek dat het enzym ALT (alanine aminotransferase) in verhoogde mate aanwezig was in het bloed, meer dan na het inademen van rook van gewone sigaretten. ALT komt in het bloed als er schade aan cellen is ontstaan. Ook het gewicht van de lever was veel hoger. Conclusie: het roken van de IQOS levert schade aan de lever op.

Schadelijker

Uit de testgegevens die Philip Morris zelf heeft vrijgegeven blijkt ook dat het roken van de IQOS slecht voor de lever is en ook dat het rode bloedcellen kan vernietigen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof door het lichaam te vervoeren.

De onderzoekers waarschuwen voor het gebruik van de IQOS omdat de bijwerkingen voor de lever schadelijker lijken te zijn dan het gebruik van gewone sigaretten. 

tags:  smeltsigaret | gezondheidsschade | IQOS | volksgezondheid | heat-not-burn | heatstick