line
tobacco free portfolios-1

Oproep om te stoppen met tabaksinvesteringen wordt gelanceerd bij VN

vrijdag 17 augustus 2018

Eind september zal de Tobacco Free Finance Pledge worden gelanceerd in het gebouw van de Verenigde Naties. De Pledge is een oproep aan banken en investeringsmaatschappijen om te stoppen met tabaksbeleggingen om zo de tabaksepidemie tegen te gaan. De oproep hanteert vier hoofdprincipes.

Door de webredactie

“Het adresseren van de financiering van tabaksbedrijven (zowel wat betreft leningen, verzekeringen als investeringen) is essentieel om doelgerichte wereldwijde antirookmaatregelen te kunnen nemen,” staat op de website van de Tobacco Free Pledge. “De financiële sector kan een positieve rol spelen in het aanspreken van prioriteiten in mondiale gezondheidsdoelen, zoals de aanpak van de tabaksepidemie.” Op 25 en 26 september zal deze belofte officieel gelanceerd worden tijdens de Assembly Week van de Verenigde Naties in New York City. De Australische en Franse overheden zullen de lancering sponsoren.

Zwarte lijst

De Tobacco Free Pledge is een initiatief van de United Nations Environment Programme Finance Initiative. Op de bijbehorende website staat dat men de principes van de UN Sustainable Development Goals en het wereldwijde antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie hoog in het vaandel heeft. Daarin staan allerlei maatregelen die roken moeten ontmoedigen.

Vorig jaar maakte een ander initiatief van de Verenigde Naties, het Global Compact-programma, al bekend dat het tabak op een zwarte lijst had geplaatst, naast onder andere de wapenhandel, omdat tabak zoveel dood en verderf zaait en er sprake is van corruptie en kinderarbeid in de productieketen. Sinds die bekendmaking zijn een heleboel grote investeringsmaatschappijen al overstag gegaan en hebben hun tabaksaandelen de deur uit gedaan.
Banken, investerings- en verzekeringsmaatschappijen die nog niet zover waren, worden nu ook opgeroepen om de Pledge te ondertekenen en te stoppen met hun tabaksinvesteringen.

Vier hoofdprincipes

De Tobacco Free Pledge bestaat uit vier hoofdprincipes. Het eerste principe luidt: “We zullen in onze besluitvorming ook milieu-, sociale en overheidsonderwerpen meenemen die relevant zijn voor onze bedrijfsvoering.” In het tweede staat beschreven dat ze met hun cliënten en zakenpartners samen zullen werken om meer bewustwording te creëren op milieu-, sociale en overheidsonderwerpen, risico’s te beteugelen en oplossingen te ontwikkelen. In het derde staat dat de ondertekenaars met overheden, handhavers en andere belangrijke stakeholders zullen samenwerken om “brede acties te ondernemen in de samenleving om milieu-, sociale en overheidsonderwerpen onder de aandacht te brengen.” En met het vierde principe beloven de ondertekenaars dat ze verantwoording zullen afleggen en transparant zullen zijn door regelmatig hun vooruitgang in het implementeren van deze principes publiek te maken.

Nieuwe ondertekenaars

Een flink aantal organisaties heeft hier al aan voldaan, zoals BNP Paribas, Aegon en Nationale Nederlanden (zie deze lijst voor meer ondertekenaars en supporters van de Pledge en de kolom rechts onderaan de homepage met laatste toevoegingen). Na de lancering hopen de initiatiefnemers daar nog een hele lijst nieuwe ondertekenaars aan toe te kunnen voegen.

In Nederland heeft al een flink aantal investeerders, waaronder ABP, ABN Amro, Robeco, Kempen en pensioenfonds TNO, bekendgemaakt te stoppen met tabak.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | transparantie | investering | antirookbeleid | tabaksontmoediging | aandelen