line
tno tabak nee-1

Ook pensioenfonds TNO stopt met beleggen in tabak

vrijdag 06 april 2018

De Stichting Pensioenfonds TNO heeft half maart aangekondigd te zullen stoppen met het beleggen in tabaksbedrijven. Een van de thema’s voor het fonds is ‘Gezond leven’. Tabak en de meer dan 6 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar, past daar niet meer in.

Door de webredactie

“Tijdens de pensioenpresentaties voor deelnemers eind vorig jaar is gebleken dat een meerderheid van de deelnemers voorstander is om tabak uit te sluiten,” schrijft Stichting Pensioenfonds TNO in een persbericht. Stichting Pensioenfonds TNO beheert de pensioenen van oud-werknemers van TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek en aangesloten werkgevers . 
Op 15 maart maakte ze bekend niet meer in tabak te zullen beleggen. “TNO heeft besloten niet meer te beleggen in bedrijven die meer dan 5% van hun omzet halen uit de productie van tabak. Onder de definitie van tabak vallen tabak, sigaretten, sigaren, pijptabak, rookloze tabak en elektronische sigaretten.”

Verantwoord beleggen

TNO volgt andere grote fondsen als PFZW, ABP, PGB en PME die eerder aankondigden met tabak te stoppen. TNO: “Verantwoord beleggen draagt bij aan de lange termijn doelstellingen van het fonds. Door verantwoord te beleggen, draagt het fonds ook bij aan een leefbare en duurzame wereld. Als uitvloeisel hiervan worden de voorwaarden geschapen voor de (toekomstige) maatschappelijke acceptatie van het fonds.”

Zwarte lijst VN

Wat mee heeft gewogen in de beslissing is de keuze van de Verenigde Naties om tabaksfabrikanten op een zwarte lijst te zetten, waarop bijvoorbeeld ook wapenfabrikanten prijken. Veel beleggers volgen die zwarte lijst: zij beleggen niet in de 35 bedrijven die hierop staan, omdat die bedrijven zich niet inzetten voor een betere toekomst.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | beleggingen | tabaksindustrie | beleggen | belegging